Τα «Όχι» που πρέπει να λέτε στη δουλειά | Fortunegreece.com

Τα «Όχι» που πρέπει να λέτε στη δουλειά

Τα «Όχι» που πρέπει να λέτε στη δουλειά

Το να κάνετε πάντα ό,τι σας λένε ή νομίζετε πως είναι σωστό δεν σας κάνει απαραίτητα καλύτερο εργαζόμενο. Διαβάστε γιατί.

Ναι, πρέπει να εμφανιζόμαστε πρόθυμοι, εργατικοί και κοινωνικοί, να αρπάζουμε τις ευκαιρίες και να προσπαθούμε για το καλύτερο. Αλλά όλα έχουν ένα όριο.

Η Kristin Muhlner είναι CEO της εταιρείας NewBrand Analytics, η οποία συμβουλεύει επιχειρήσεις σχετικά με την παρουσία τους στα social media. Η ίδια έχει τελειοποιήσει τη μέθοδο του πώς να λέει «όχι» εκεί που πρέπει και όταν πρέπει. Πρόσφατα αποκάλυψε τα μυστικά της:

Δεν είναι όλα δουλειά σου
Θα εκτελέσεις με τον καλύτερο τρόπο όσα είναι απολύτως απαραίτητα για τη δουλειά και την οικογένειά σου. Θα αγνοήσεις όλα τα άλλα. Δεν μπορώ να καταλάβω τις μητέρες π.χ. που αφιερώνουν όλο τους το χρόνο στα παιδιά και τη δουλειά τους και μετά αναλαμβάνουν να οργανώσουν τη γιορτή του σχολείου. Ας το κάνει κάποιος άλλος με περισσότερο χρόνο. Δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα μαζί, αυτό μας σκοτώνει.

Βγες από τη μέση
Βλέπω πολλούς μάνατζερ να εμπλέκονται σε κάθε μικρή ή μεγάλη διαδικασία θέλοντας να ξέρουν τα πάντα και να έχουν λόγο για το παραμικρό. Αυτό δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στους συνεργάτες τους και ότι αν δεν παρέμβουν κάτι καταστροφικό θα συμβεί. Πες όχι σε αυτή την παρόρμηση και άσε τους άλλους να κάνουν τη δουλειά τους. Αν δεν την κάνουν μπορείς πάντα να τους αντικαταστήσεις.

Το networking είναι συχνά χάσιμο χρόνου
Λαβαίνεις δεκάδες προσκλήσεις και βλέπεις να διοργανώνονται εκατοντάδες events που μπορεί να έχουν σχέση με το χώρο σου, από συνέδρια μέχρι δείπνα. Το 90% αυτών γίνεται για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα άλλων, όχι τα δικά σου. Κόσμος πηγαινοέρχεται, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων -ή οι συνήθεις μεταξύ τους γνωστοί- χωρίς το αποτέλεσμα να είναι ούτε μετρήσιμο ούτε σαφές.

Μην απαντάς σε όλα τα email
Λατρεύω το email γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να απαντώ όποτε θέλω σε όποιον θέλω χωρίς να χάνω χρόνο, ενώ παίρνω όση πληροφορία θέλω και μου είναι χρήσιμη. Όμως δεν απαντώ σε κανένα mail που δεν περιέχει κάποια σαφή ερώτηση ή αναμένει οδηγίες. Τα απλά ενημερωτικά απλώς τα διαβάζω. Αν απαντήσω, ο άλλος θα θεωρήσει ευγενικό να απαντήσει επίσης, και αυτό δημιουργεί άχρηστο πέρα-δώθε.

Μην σώζεις τον κόσμο
Λέω όχι σε πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Φυσικά θεωρώ πως είναι εξαιρετικά σημαντικές και εκτιμώ τον κόσμο που βοηθά, αλλά για μένα δεν αξίζει τον κόπο αν πραγματικά δεν είσαι αφιερωμένος σε αυτόν τον σκοπό.

Μην «σκοτώνεσαι» για τα πάντα
Με ρωτούν πολλές φορές «προσπάθησες σκληρά για να φτάσεις ως εδώ, ε;» και τους απαντώ «Φυσικά όχι». Από την αρχή είχα μια ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και τη ζωή μου, δεν ένιωσα ποτέ υποχρεωμένη να αφιερωθώ στην καριέρα. Αν λες ναι σε κάθε project  που έρχεται προς το μέρος σου αυτή η ισορροπία θα διαταραχτεί.

Μην είσαι «αγκυροβολημένος» στο γραφείο σου
Ναι, τα καθήκοντα είναι σημαντικά και τα deadlines έρχονται. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι η ψυχική σου υγεία. Πριν από καιρό, ένας συνεργάτης μου δούλευε απίστευτες ώρες για να τελειώσουμε ένα project. Ήταν στρεσαρισμένος και εξαντλημένος και του ζήτησα να πάει να ξεκουραστεί. Μου είπε «αποκλείεται, έχω πάρα πολλά να κάνω». Τηλεφώνησα στη γυναίκα του και είπα «συγγνώμη για την παρέμβαση, αλλά ο άντρας σας χρειάζεται επειγόντως διακοπές. Θα σας τις πληρώσω εγώ». Έλειψε μία εβδομάδα, γύρισε άλλος άνθρωπος, τα πρόλαβε όλα.

Όχι στα ξενύχτια
Ακούω για ανθρώπους που υπερηφανεύονται ότι κοιμούνται μόλις τέσσερις ώρες κάθε νύχτα και απορώ. Η χρόνια έλλειψη ύπνου καταστρέφει το μυαλό σου, δεν τον κάνει πιο παραγωγικό. Ο μόνος τρόπος για να είμαστε δημιουργικοί και αποτελεσματικοί είναι να ξεκουράζουμε το κύριο εργαλείο της δουλειάς μας. Αν το δίλημμα είναι να πάω για ύπνο ή να δουλέψω λίγο ακόμα, η απάντηση πρέπει πάντα να είναι ο ύπνος.

font