Τα οικονομικά μαθήματα που δεν μας έμαθαν στο σχολείο

Τα οικονομικά μαθήματα που δεν μας έμαθαν στο σχολείο
Photo: pixabay.com
Είναι κάποια πράγματα τα οποία πρέπει να τα μάθουμε μόνοι μας…

Του Χρήστου Τσούνη 

Στην καθημερινότητά μας, τα οικονομικά παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά το σχολείο συχνά παραλείπει να μας διδάξει πολλά από τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε, για να διαχειριζόμαστε σωστά τα χρήματα μας. Έτσι, οι περισσότεροι από εμάς μαθαίνουμε για τη σημασία των οικονομικών μέσα από προσωπικές εμπειρίες, και πολύ συχνά μάλιστα με τον δύσκολο τρόπο.

Ωστόσο, με λίγη εκπαίδευση, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε πολλά από τα κοινά λάθη και να εξασφαλίσουμε ότι τα οικονομικά μας κυλούν ομαλά. Πάμε να δούμε λοιπόν, τι θα πρέπει να μάθουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Budgeting:

Μία από τις πρώτες γνώσεις που θα πρέπει να αποκτήσουμε είναι πώς να δημιουργούμε και να τηρούμε έναν προϋπολογισμό (το γνωστό budgeting). Ο προϋπολογισμός είναι βασικός για την οικονομική μας σταθερότητα. Χωρίς αυτόν, είναι εύκολο να ξοδέψουμε περισσότερα από όσα βγάζουμε, και εν τέλη να βρεθούμε σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Η καταγραφή των εσόδων και εξόδων μας βοηθά να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα της οικονομικής μας κατάστασης και να εντοπίζουμε το που μπορούμε να μειώσουμε τα έξοδα, ώστε να αυξήσουμε την αποταμίευση μας.

Ένας καλά οργανωμένος προϋπολογισμός περιλαμβάνει την κατηγοριοποίηση των εξόδων σε αναγκαία και προαιρετικά, τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων οικονομικών στόχων, και τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης.

Το ταμείο αυτό είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μπορεί να καλύψει απρόβλεπτα έξοδα όπως ιατρικές ανάγκες ή το να χάσουμε τη δουλειά μας, χωρίς να ανατρέψει τον οικονομικό μας προγραμματισμό.

Όλο αυτό βέβαια, γίνεται με έναν και μόνο σκοπό. Να αυξήσουμε τις αποταμιεύσεις μας και εν τέλη να επενδύσουμε περισσότερα χρήματα.

Βασικοί κανόνες επενδύσεων:

Κάποιοι βασικοί κανόνες γύρω από τις επενδύσεις, είναι αυτό που θα πρέπει να μάθουμε επίσης στην αρχή του επενδυτικού μας ταξιδιού. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τις επενδύσεις περίπλοκες και ριψοκίνδυνες, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι με σωστή καθοδήγηση, μπορούν να γίνουν ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την αύξηση του πλούτου μας.

Η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου, η κατανόηση των διαφορετικών τύπων επενδύσεων (όπως μετοχές, ομόλογα κλπ), και η αποφυγή των συναισθηματικών αποφάσεων είναι βασικά στοιχεία μιας επιτυχημένης επενδυτικής στρατηγικής.

Η διαφοροποίηση μειώνει τον κίνδυνο απώλειας κεφαλαίου, καθώς τα χρήματα δεν επενδύονται μόνο σε μία κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο για παράδειγμα, μπορεί να περιλαμβάνει μετοχές, ομόλογα, ETFs κλπ, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη προστασία από τα σκαμπανεβάσματα των αγορών. Επιπλέον, η κατανόηση των επενδυτικών προϊόντων που επιλέγουμε είναι κρίσιμη για τη λήψη σωστών αποφάσεων, ενώ η αποφυγή των παρορμητικών αγορών ή πωλήσεων (το γνωστό FOMO) μπορεί να προστατεύσει τις μελλοντικές αποδόσεις μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ρόλος του Χρόνου και του Ανατοκισμού:

Οι περισσότεροι ξεκινάνε τις επενδύσεις, καθώς νομίζουν ότι θα βγάλουν “γρήγορο χρήμα”. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, και όσο πιο γρήγορα το μάθουμε, τόσο λιγότερα χρήματα θα χάσουμε.

Ο χρόνος είναι ο καλύτερος σύμμαχος των επενδυτών. Όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε να επενδύουμε, τόσο περισσότερο χρόνο δίνουμε στα χρήματά μας να “μεγαλώσουν” μέσω του ανατοκισμού. Ο ανατοκισμός λειτουργεί σαν ένα “μαγικό” εργαλείο που επιτρέπει στα κέρδη μας να παράγουν περισσότερα κέρδη, με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη και μικρές επενδύσεις μπορούν να εξελιχθούν σε μεγάλα ποσά αν τους δώσουμε αρκετό χρόνο να αναπτυχθούν.

Για παράδειγμα, αν επενδύσουμε 1,000€ με ετήσια απόδοση 10%, τα χρήματά μας θα αυξάνονται κάθε χρόνο όχι μόνο με βάση το αρχικό κεφάλαιο, αλλά και με βάση τους τόκους που έχουν ήδη προσθέσει οι προηγούμενες χρονιές. Αυτό σημαίνει ότι μετά από 10 χρόνια, το κεφάλαιο μας θα έχει αυξηθεί σημαντικά, ακόμα κι αν δεν προσθέσουμε επιπλέον χρήματα στην αρχική μας επένδυση.

Και έτσι για να έχουμε και εικόνα αυτού, αν επενδύσουμε σήμερα 1.000€ σε ένα ETF που μας δίνει 10% το χρόνο (όπως το VUAA για παράδειγμα), τότε σε 30 χρόνια θα έχουμε 17,500€ χωρίς να βάλουμε ούτε 1€ επιπλέον.

Φανταστείτε λοιπόν τι μπορεί να γίνει αυτά τα χρόνια αν επενδύουμε συστηματικά κάθε μήνα.

Το να εκπαιδευόμαστε λοιπόν, στις βασικές αρχές των οικονομικών και των επενδύσεων δεν είναι απλώς μια πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Μάλιστα, όσο πιο νωρίς μάθουμε γι’ αυτά, τόσο πιο καλά προετοιμασμένοι θα είμαστε για τις οικονομικές προκλήσεις της ζωής. Γιατί είπαμε, ο χρόνος είναι ο καλύτερος μας σύμμαχος.

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischrisofficial/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: