Τα «όπλα» της Κίνας ενάντια στον «κίτρινο πυρετό» των αγορών
- 25/08/2015, 17:01
- SHARE
Μην πατάτε ακόμα το κουμπί του πανικού για την οικονομική αναταραχή στην Κίνα - η κινεζική κυβέρνηση έχει ακόμα μερικούς άσους στο μανίκι της.
Τους τελευταίους μήνες, το Πεκίνο παλεύει ενάντια σε μια μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου και στα σημάδια απότομης επιβράδυνσης της οικονομίας της, επιτρέποντας ως και μια σοκαριστική υποτίμηση του νομίσματός της.
Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν επιφέρει μια κάποια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, αλλά δεν έχουν καταφέρει συνολικά να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία ή την αγορά της Κίνας.
Δεν προκαλεί καμία αίσθηση που οι διεθνείς επενδυτές αρχίζουν να αγχώνονται με την Κίνα, καθώς η χώρα αναπτύσσεται με τον χαμηλότερο ρυθμό από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και δώθε.
Κι όμως, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου διαθέτει ακόμα αρκετά «όπλα» στο οπλοστάσιό της. Ιδού τέσσερα εργαλεία που οι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Κίνα για να τονώσει την οικονομία της:
1) Πρωτοβουλίες της κεντρικής τράπεζας
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα μπορούσε να χαμηλώσει τα επιτόκια, καθιστώντας φτηνότερη τη λήψη δανείων, ενέργεια στην οποία ήδη προχώρησε σήμερα δίνοντας ώθηση στις αγορές παγκοσμίως, μετά την καταστροφική χθεσινή μέρα. Μπορεί επίσης να μειώσει το ποσό των χρημάτων που οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν ως απόθεμα, επισημαίνει ο Κίεμ Ντο της Baring Asset Management. Έτσι, θα μπορούν να δανείζουν περισσότερα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Και οι δύο αυτές επιλογές «αυξάνουν τη ρευστότητα στην οικονομία καθώς και στο χρηματιστήριο».
2) Επενδύσεις σε υποδομές
Παρά την ταχεία αστικοποίηση, η Κίνα χρειάζεται ακόμα περισσότερες υποδομές – δρόμους, λεωφόρους, υπόγειους σιδηρόδρομους, δίκτυα ύδρευσης, νοσοκομειακές υποδομές, και άλλες. «Οι επενδύσεις σε υποδομές θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις αποδόσεις κεφαλαίου μιας οικονομίας – βραχυπρόθεσμα, τέτοιες επενδύσεις συμβάλλουν άμεσα στην ανάπτυξη του ΑΕΠ» τονίζει ο Γουανγκ Τάο της UBS. Φυσικά, αυτές οι δαπάνες δεν εγγυώνται την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, αλλά θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμο χρόνο στην κινεζική οικονομία ώσπου να επανέλθει η εταιρική επένδυση και η καταναλωτική δαπάνη.
3) Περισσότερα χρηματοοικονομικά κίνητρα
Παρά την διόγκωση του δημοσίου χρέους, «για την ώρα η Κίνα έχει ακόμα περιθώριο αύξησης της δημοσιονομικής της δαπάνης» γράφουν οι αναλυτές της UBS. Κι αυτό συμβαίνει επειδή η Κίνα έχει ακόμα ένα σχετικά χαμηλό έλλειμμα προϋπολογισμού, σε σύγκριση με άλλες βασικές οικονομίες παγκοσμίως. Για παράδειγμα, θα μπορούσε το Πεκίνο να εξετάσει μια μείωση της φορολογίας, η οποία με τη σειρά της θα συνέβαλλε στην τόνωση της κατανάλωσης, λέει ο Ζου Σιτάο, επικεφαλής οικονομολόγος στην Deloitte για την Κίνα.
4) Πολιτικά πυροτεχνήματα
Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας θα συγκληθεί το φθινόπωρο για να εγκρίνει το πενταετές σχέδιό της για την περίοδο 2016 – 2020. Αν εκεί η κεντρική κυβέρνηση καταφέρει να προτείνει αποτελεσματικές λύσεις με τη μορφή συστάσεων σε διάφορους τομείς πολιτικής – ή έστω δώσει την αίσθηση ότι κάνει κάτι τέτοιο – υπάρχει η πιθανότητα ότι αυτό θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη. Αυτό, τουλάχιστον, γράφει ο οικονομολόγος Ζιντόνγκ Τσεν της BNP Paribas. Μια από τις πιο κρίσιμες κινήσεις θα ήταν η μεταρρύθμιση των κρατικών επιχειρήσεων ώστε να καταπολεμηθεί η αναποτελεσματικότητα και οι άχρηστες δαπάνες.
Διαβάστε ακόμη:
Η πρώτη αντίδραση της Κίνας-Μείωσε τα επιτόκια
Ο άνθρωπος που έχασε 3,6 δισ. δολάρια τη «Μαύρη Δευτέρα»
Γιατί η Apple δεν φοβάται την κρίση στην Κίνα
Σε πόσο άσχημη θέση βρίσκεται πραγματικά η Κίνα;
Goldman Sachs: Μην ανησυχείτε – Εξαιρετικά απίθανη μία νέα παγκόσμια ύφεση