Τα πανεπιστήμια της Ευρώπης γίνονται Χάρβαρντ και Στάνφορντ χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Τα πανεπιστήμια της Ευρώπης γίνονται Χάρβαρντ και Στάνφορντ χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη
Ενώ οι ΗΠΑ ακόμη προπορεύονται στο ΑΙ, αρκετές ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις αποδεικνύουν ότι δεν θα μείνουν πίσω χάρη στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ΕΕ

Ώθηση στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια δίνει η τεχνητή νοημοσύνη, βοηθώντας να κλείσει το κενό που υπάρχει με τα αμερικανικά ανώτατα ιδρύματα. 

Και ενώ οι ΗΠΑ ακόμη προπορεύονται, αρκετές ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις αποδεικνύουν ότι δεν θα μείνουν πίσω στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, την ίδια στιγμή που ολοένα περισσότερα κεφάλαια ρέουν ειδικά προς το Παρίσι.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Dealroom που αναλύθηκαν από το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων Accel, οι γαλλικές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης είναι οι πιο καλά χρηματοδοτούμενες έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών.

Εταιρείες όπως η Mistral, η Owkin και η Hugging Face έχουν βοηθήσει γαλλικές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης να συγκεντρώσουν κεφάλαια αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι τα πανεπιστήμια του Παρισιού είναι η πηγή της νέας τεχνολογίας της Γαλλίας.

Παριζιάνικα βιβλία 

Ο Arthur Mensch, ο 31χρονος Διευθύνων Σύμβουλος της Mistral, είναι ίσως το πιο συναρπαστικό πρόσωπο του αναπτυσσόμενου τεχνολογικού τομέα της Γαλλίας, με το valuation της επιχείρησής του να αγγίζει τα 6 δισ. δολ. Ξεκίνησε όπως οι περισσότεροι από τους του Γάλλους ιδρυτές — σε ένα πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Περίπου το 57% των Γάλλων founders προέρχεται από την École Polytechnique, ένα κολέγιο επικεντρωμένο στην επιστήμη και τη μηχανική που εδρεύει στο νότιο προάστιο του Παρισιού Palaiseau. Ο Mensch ήταν ένας από αυτούς. Σπούδασε εφαρμοσμένα μαθηματικά και επιστήμη των υπολογιστών στο πανεπιστήμιο μεταξύ 2011 και 2015. Ο συνιδρυτής της Mistral είναι επίσης πρώην υπάλληλος της Google DeepMind.  

Η πανεπιστημιούπολη Pierre et Marie Curie στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και η Telecom Paris είναι τα άλλα μεγάλα πανεπιστήμια της πρωτεύουσας όπου οι σημερινοί ιδρυτές ετοιμάζονται να κατακτήσουν τον κόσμο.

Στην Ecole Normale Supérieure μεγαλώνουν οι προστατευόμενοι της τεχνολογίας. Περίπου το 29% των Γάλλων ιδρυτών απέκτησαν εργασιακή εμπειρία στο πανεπιστήμιο, ξεπερνώντας τα κολέγια των ΗΠΑ στο Στάνφορντ και το MIT και γίγαντες της τεχνητής νοημοσύνης όπως η Google και το Facebook.  

Τα πανεπιστήμια 

Τα πανεπιστήμια της Ευρώπης δεν ήταν ανέκαθεν η γενέτειρα ιδρυτών εταιρειών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι επιχειρηματίες συνηθίζουν να επικαλούνται μια πολιτισμική αναντιστοιχία που σημαίνει ότι η καινοτομία σπάνια ξεκινά πίσω από πανεπιστημιακούς τοίχους στην ανατολική πλευρά του Ατλαντικού.

Όμως τα πράγματα αλλάζουν χάρη στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ο συνεργάτης της Accel, Harry Nelis, επενδύει στο τεχνολογικό οικοσύστημα της Ευρώπης εδώ και δύο δεκαετίες και λέει ότι το τοπίο έχει «αλλάξει δραματικά» τα τελευταία χρόνια.

Τώρα, το ώριμο οικοσύστημα της Ευρώπης γίνεται το σπίτι σε πολλές νέες εταιρείες, παράλληλα με την ίδρυση του κόμβου της Έρευνας Θεμελιωδών AI (FAIR) από τη Meta στο Παρίσι το 2015.

Και επειδή η τεχνητή νοημοσύνη βασίζεται σε μοντέλα βαθιάς τεχνολογίας δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το 38% των ιδρυτών της Ευρώπης κατείχε θέσεις σε ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ο πρόεδρος Macron ήταν στην πρώτη γραμμή της επενδυτικής προσπάθειας «Επιλέξτε τη Γαλλία», η οποία επέτρεψε να εισρεύσουν στη χώρα κεφάλαια 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τιτάνες της τεχνολογίας όπως η Microsoft και η Amazon. Ωστόσο το τρέχον διαταραγμένο γαλλικό πολιτικό τοπίο θα μπορούσε να αλλάξει τις προτεραιότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: