Τα πάνω κάτω στις επενδύσεις: Το GPT-4 καλύτερο στις προβλέψεις από τους ανθρώπους

Τα πάνω κάτω στις επενδύσεις: Το GPT-4 καλύτερο στις προβλέψεις από τους ανθρώπους
The GPT-4 logo is seen in this photo illustration on 13 March, 2023 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Καλύτερο από τους ανθρώπους

Το GPT-4 αποδεικνύεται καλύτερο στις οικονομικές προβλέψεις και αναλύσεις από τους ανθρώπους, σύμφωνα με έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας… 

Όπως φαίνεται λοιπόν, τα σχετικά ευρήματα μπορεί να φέρουν ανατροπή στον χρηματοπιστωτικό κλάδο -και όχι μόνον- δεδομένου ότι οι εταιρείες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να υιοθετήσουν το ταχύτερο δυνατόν τεχνολογίες που σχετίζονται με το generative AI.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του Booth School of Business at the University of Chicago, ένα  large language μοντέλο, το GPT-4, αποδείχθηκε αποτελεσματικότερο στην ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων και στην πραγματοποίηση προβλέψεων με βάση αυτές τις καταστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ακόμη και χωρίς κανένα αφήγημα ή πληροφορίες για τον κλάδο, το LLM ξεπέρασε τους οικονομικούς αναλυτές ως προς την ικανότητα να προβλέπει αλλαγές στα κέρδη» ανέφερε η μελέτη. 

«Το LLM παρουσιάζει πλεονεκτήματα έναντι των ανθρώπινων σε καταστάσεις όπου οι αναλυτές τείνουν να αγωνίζονται».

Η μελέτη χρησιμοποίησε τις «αλυσίδες σκέψης» που κατευθύνουν το GPT-4 για να εντοπίζει τάσεις στις οικονομικές καταστάσεις και υπολόγισε διαφορετικούς οικονομικούς δείκτες. Κατόπιν, το ChatGPT-4 ανέλυσε τις πληροφορίες και προέβλεψε αποτελέσματα, έσοδα τε και κέρδη.

«Το GPT επιτυγχάνει ακρίβεια 60%, η οποία είναι αξιοσημείωτα υψηλότερη από αυτή που πέτυχαν οι αναλυτές», ανέφερε η μελέτη. Οι άνθρωποι κινήθηκαν στο χαμηλό εύρος του 50% όσον αφορά την ακρίβεια των προβλέψεών τους.

Η ικανότητα των LLM να αναγνωρίζουν οικονομικά πρότυπα και επιχειρηματικές ιδέες με ελλιπείς πληροφορίες υποδηλώνει ότι η τεχνολογία θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη λήψη οικονομικών αποφάσεων στο μέλλον, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Τέλος, στις στρατηγικές διαπραγμάτευσης η μελέτη διαπίστωσε ότι η εφαρμογή GPT-4 παρήγαγε πιο κερδοφόρες συναλλαγές, με υψηλότερους δείκτες μετοχών, κερδίζοντας την αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: