Τα παιδιά βγαίνουν από τις σχολικές τάξεις και «απεργούν» για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή
- 03/08/2019, 17:23
- SHARE
της Emma Vickers, Bloomberg
Από τους Σουηδούς μαθητές που παρατάνε το σχολείο για να κάνουν πικετοφορία έξω από το κοινοβούλιο μέχρι την ανθρώπινη πυραμίδα διαδηλωτών στη Σεούλ και τους μαθητές Λυκείου που βρέθηκαν έξω από το Δημαρχείο στη Νέα Υόρκη, ένας αυξανόμενος αριθμός νέων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Ένα παγκόσμιο κίνημα των λεγόμενων «Απεργιών για το Κλίμα» έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 130 χώρες και φαίνεται ότι θα εντατικοποιηθεί. Οι συμμετέχοντες, με τη βοήθεια μερικών ενηλίκων, απαιτούν την ανάληψη επείγουσας δράσης σε μια εκστρατεία εμπνευσμένη από τον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, την πάλη κατά του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, και τις διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.
Τι θέλουν, αλήθεια, οι «απεργοί» του κλίματος; Πάνω από όλα, απαιτούν οι πολιτικοί να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή ως μία «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Θέλουν οι χώρες να δεσμευτούν ως προς τη στροφή τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατόν, κατά προτίμηση μέχρι το 2030. Επιθυμούν, επίσης, να τερματιστούν αμέσως οι επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα, τις οποίες οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανεβάζουν σε 4,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 6,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Στόχος τους είναι να προωθήσουν τις τεράστιες αλλαγές που οι επιστήμονες λένε ότι είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί η άνοδος των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Πέρα από αυτό το σημείο, λένε οι επιστήμονες, ο πλανήτης κινδυνεύει από μη αναστρέψιμα γεγονότα όπως η τήξη των πάγων και η απώλεια κοραλλιογενών υφάλων και άλλων ζωτικών οικοσυστημάτων.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε ως εξής: Το καλοκαίρι του 2018 – το θερμότερο καλοκαίρι της Σουηδίας τα τελευταία 262 χρόνια – μία 16χρονη Σουηδέζα, η Greta Thunberg, έπαψε να πηγαίνει σχολείο για τρεις εβδομάδες και εμφανιζόταν στα σκαλιά του σουηδικού κοινοβουλίου, απαιτώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Άλλοι μαθητές άρχισαν να πηγαίνουν μαζί της, ή να ακολουθούν το παράδειγμά της αλλού, αφήνοντας στην άκρη τα μαθήματα κάθε Παρασκευή. Η Thunberg, της οποίας οι μακριές της πλεξούδες είναι πλέον σήμα κατατεθέν για το κίνημα, είναι υποψήφια για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2019 χάρη σε μια πρωτοβουλία ομάδας δημάρχων από όλο τον κόσμο.
Όσο για το μέγεθος του κινήματος, σχεδόν 3.500 απεργίες για το κλίμα έχουν ήδη λάβει χώρα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την καταγραφή που πραγματοποιεί ένα κέντρο με την επωνυμία «Fridays for Future» (Παρασκευές για το Μέλλον). Τουλάχιστον άλλες 1.100 απεργίες σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον. Οι διοργανωτές λένε ότι μια σειρά συντονισμένων απεργιών τον Μάρτιο κινητοποίησε 1,4 εκατομμύρια συμμετέχοντες και ότι ακόμη περισσότεροι εμφανίστηκαν σε έναν άλλο γύρο διαμαρτυριών τον Μάιο.