Τα περισσότερα αφεντικά μετανιώνουν για τον τρόπο με τον οποίο επέβαλαν την επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο
- 20/08/2023, 20:00
- SHARE
Γιατί οι εργαζόμενοι δεν εκτιμούν ιδιαίτερα τις εντολές επιστροφής στα γραφεία -και πολύ περισσότερο δεν τις τηρούν; Πιθανώς επειδή στους ενήλικες δεν αρέσει να τους διατάζουν.
«Οι άνθρωποι θέλουν δομή και στους ανθρώπους αρέσουν τα όρια», δήλωσε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Slack, Stewart Butterfield, στην αρχισυντάκτρια του Fortune Alyson Shontell πέρυσι. «Αλλά δεν τους αρέσει να τους λένε τι να κάνουν, οπότε νομίζω ότι το μυστικό είναι να μην τους κάνεις να αισθάνονται ότι αρνείσαι την αυτονομία τους ή ότι οι ιδέες τους δεν είναι σημαντικές».
Μακάρι οι διευθυντές να είχαν πάρει …χαμπάρι την υπόδειξη. Τέσσερις στους πέντε (80%) προϊσταμένους δήλωσαν στην εταιρεία λογισμικού για το χώρο εργασίας Envoy ότι αν είχαν καλύτερη γνώση των δεδομένων του χώρου εργασίας τους, θα είχαν υιοθετήσει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στα σχέδια επιστροφής στο γραφείο. Το πρόβλημα, όπως το έθεσαν οι ίδιοι; Δεν είχαν πρόσβαση σε δεδομένα που θα τους βοηθούσαν να πάρουν την απόφασή τους.
Σε μια έκθεση, η Envoy διερεύνησε 1.156 στελέχη και διευθυντές χώρων εργασίας με έδρα τις ΗΠΑ, των οποίων οι εργαζόμενοι λειτουργούν με κάποια μορφή υβριδικού προγράμματος. Περισσότεροι από τους μισούς (54%) διευθυντές δήλωσαν στην Envoy ότι αναγκάστηκαν να αναβάλλουν τη λήψη μιας κρίσιμης απόφασης σχετικά με τον χώρο εργασίας, επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα δεδομένα για να την υποστηρίξουν. Χωρίς αυτά τα δεδομένα, σχεδόν το ένα τέταρτο από αυτούς παραδέχονται ότι παίρνουν αποφάσεις με βάση το «ένστικτο», το οποίο φυσικά οδηγεί σε δυσαρέσκεια και απογοήτευση. Το 57% των προϊσταμένων δήλωσε ότι αν είχαν καλύτερη πρόσβαση σε δεδομένα, θα μπορούσαν να μετρήσουν καλύτερα την επιτυχία των πολιτικών τους στον χώρο εργασίας.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Amazon, της οποίας το σχέδιο επιστροφής στο γραφείο ομολογουμένως προήλθε από τα συναισθήματα της ανώτερης ηγεσίας και όχι από hard δεδομένα. «Ήρθε η ώρα να διαφωνήσουμε και να δεσμευτούμε. Είμαστε εδώ, επιστρέψαμε – αυτό λειτουργεί», φέρεται να δήλωσε ο Mike Hopkins, ανώτερος αντιπρόεδρος του Prime Video και των Amazon Studios, αναφορικά με την εργασία στο γραφείο. «Δεν έχω δεδομένα για να το υποστηρίξω, αλλά ξέρω ότι είναι καλύτερο».
Είναι δύσκολο να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματικές είναι οι ημέρες εργασίας στο γραφείο σε σύγκριση με τις ημέρες εργασίας στο σπίτι, ειδικά όταν η πραγματική παραγωγικότητα μπορεί να ποικίλλει με βάση έναν αριθμό παραγόντων που δεν σχετίζονται απαραίτητα με την τοποθεσία. Είναι ακόμη πιο δύσκολο για τις εταιρείες που λειτουργούν κατά περίπτωση, αφήνοντας τις επιμέρους ομάδες να αποφασίζουν μόνες τους πότε θα έρθουν. Αν και οι ειδικοί μιλούν με τα καλύτερα λόγια για αυτό το είδος «οργανωμένου υβριδικού», μπορεί να είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του σε επίπεδο εταιρείας. «Με τόση μεγάλη μεταβλητότητα, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα προκειμένου να εξοικονομήσουμε κρίσιμους πόρους», δήλωσε στην έκθεση ο Brooks Gooding, υπεύθυνος προγράμματος εμπειρίας στον χώρο εργασίας σε μια εταιρεία λογισμικού που ονομάζεται Braze.
Η Braze λειτουργεί με ένα υβριδικό σχέδιο με μικρή συνοχή στα ποσοστά συμμετοχής, γεγονός το οποίο μπορεί να καταστήσει «αδύνατο για τους διαχειριστές των χώρων εργασίας να γνωρίζουν πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στο χώρο κάθε δεδομένη ημέρα και πώς να κατανέμουν καλύτερα το χώρο και τους πόρους σε όλο τον οργανισμό».
Τα στοιχεία της Envoy αποκαλύπτουν μια θεμελιώδη αναντιστοιχία που υφίσταται από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας: Τα περισσότερα αφεντικά προτιμούν να έχουν τους εργαζομένους τους εκεί όπου μπορούν να τους βλέπουν. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι απαιτούν λίγο μεγαλύτερη ευχέρεια απ’ αυτό.
Βεβαίως, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα τόσο για τον χρόνο που περνάτε στο γραφείο όσο και για τον χρόνο που περνάτε στον καναπέ. Από τη μία πλευρά, η απομακρυσμένη εργασία είναι αποδεδειγμένα κατά 10% έως 20% λιγότερο παραγωγική και μπορεί να αποδυναμώσει το ηθικό και το δέσιμο, ιδίως μεταξύ των νεότερων εργαζομένων και των νεοεισερχόμενων στο εργατικό δυναμικό. Αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να προτιμούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να εργάζονται μερικές ημέρες την εβδομάδα από το σπίτι, υποστηρίζοντας ότι η φυσική παρουσία στο γραφείο είναι περισσότερο κόπος απ’ ό,τι αξίζει και σπάνια είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση μιας εργασίας.
Ιδανικά, ένας συνδυασμός και των δύο επιλογών – κατά την κρίση των εργαζομένων – θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι συρρέουν σε θέσεις εργασίας με ευελιξία, η οποία έχει γίνει γρήγορα must-have και όχι nice-to-have για τους υπαλλήλους των περισσότερων κλάδων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Τα τεχνολογικά trends που θα εκτοξεύσουν την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία
- ChatGPT VS ταλέντο – Ποιος θα κερδίσει;
Πηγή: Fortune.com