Τα πιο συχνά οικονομικά λάθη που μας κρατούν πίσω
- 28/04/2025, 11:15
- SHARE

Του Χρήστου Τσούνη
Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί γιατί τα οικονομικά σας δεν πάνε καλά, παρά τις προσπάθειες που κάνετε;
Αν και υπάρχουν παράγοντες που δεν ελέγχουμε, όπως η οικονομική κατάσταση της χώρας ή απρόβλεπτες καταστάσεις, υπάρχουν και συνήθειες που αν τις αλλάξουμε, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά τα οικονομικά μας.
Πάμε λοιπόν, να δούμε μαζί μερικά από τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε.
1. Ξοδεύουμε χωρίς να το σκεφτούμε
Οι μικρές καθημερινές απολαύσεις, όπως ένας καφές ή ένα σνακ απ’ έξω, μπορεί να φαίνονται αθώες, αλλά μακροπρόθεσμα “τρώνε” μεγάλο μέρος από το εισόδημά μας. Δεν λέμε να τα κόψουμε όλα, αλλά αν δεν τα έχουμε υπολογίσει σωστά στον προϋπολογισμό μας, μπορεί να μας δυσκολέψουν. Αν βάλουμε στόχο να ξοδεύουμε πιο συνειδητά, θα δούμε διαφορά.
2. Πληρώνουμε συνεχώς συνδρομές
Ας ρίξουμε μια ματιά στους λογαριασμούς μας: πόσες συνδρομές πληρώνουμε χωρίς καν να τις χρησιμοποιούμε; Streaming υπηρεσίες, γυμναστήριο, εφαρμογές. Είναι καλό να απολαμβάνουμε ό,τι μας αρέσει, αλλά ας είμαστε σίγουροι ότι το χρειαζόμαστε πραγματικά.
3. Ζούμε με δανεικά
Οι πιστωτικές κάρτες είναι εύκολες στη χρήση, αλλά δύσκολες στη διαχείριση. Αν τις χρησιμοποιούμε για περιττές αγορές και δεν τις εξοφλούμε άμεσα, καταλήγουμε να πληρώνουμε περισσότερα απ’ όσα κοστίζουν αυτά που αγοράσαμε. Ο τόκος μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά και να μας βάλει σε φαύλο κύκλο.
4. Παίρνουμε αυτοκίνητα που δεν μπορούμε να συντηρήσουμε
Όλοι θέλουμε ένα ωραίο αυτοκίνητο, αλλά μήπως υπερβάλλουμε; Ένα μεγάλο, ακριβό όχημα σημαίνει και υψηλότερα έξοδα σε καύσιμα, ασφάλειες και συντήρηση. Ας σκεφτούμε πρακτικά: μήπως ένα πιο μικρό και οικονομικό αρκεί για τις ανάγκες μας;
5. Επενδύουμε σε σπίτια μεγαλύτερα από τις δυνατότητές μας
Το σπίτι είναι σημαντικό, αλλά μήπως παρασυρόμαστε και παίρνουμε κάτι που δυσκολευόμαστε να συντηρήσουμε; Περισσότερα τετραγωνικά σημαίνουν μεγαλύτερους φόρους και έξοδα. Ας σκεφτούμε πόσο χώρο πραγματικά χρειαζόμαστε.
Πώς να εκδώσω το βιβλίο μου με την Amazon
24/04/20256. Βασιζόμαστε υπερβολικά στην αξία του σπιτιού μας
Κάποιες φορές, προτιμάμε να πάρουμε δάνειο με εγγύηση το σπίτι μας για να καλύψουμε ανάγκες ή άλλες οφειλές. Αυτό όμως μπορεί να μας βάλει σε μεγαλύτερους μπελάδες, αν δεν έχουμε συγκεκριμένο πλάνο για την αποπληρωμή.
7. Δεν βάζουμε τίποτα στην άκρη
Το να μην έχουμε αποταμιεύσεις μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο. Ένα έκτακτο γεγονός, όπως απώλεια δουλειάς ή ένα σοβαρό έξοδο, μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση. Αν φροντίσουμε να βάζουμε ένα μικρό ποσό στην άκρη κάθε μήνα, σιγά σιγά θα χτίσουμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας.
8. Δεν σκεφτόμαστε το μέλλον μας
Η σύνταξη φαντάζει μακρινή, αλλά αν δεν επενδύουμε για αυτή από τώρα, ίσως δυσκολευτούμε αργότερα. Ακόμα και μικρά ποσά, αν τα επενδύουμε σταθερά, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά σε βάθος χρόνου.
9. Τρώμε τις αποταμιεύσεις μας για να ξεχρεώσουμε
Όταν έχουμε χρέη, είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσουμε τις αποταμιεύσεις μας για να τα ξεπληρώσουμε. Όμως έτσι, χάνουμε την ευκαιρία να τις αυξήσουμε με τον χρόνο. Είναι σημαντικό να βρούμε μια ισορροπία και να αποφύγουμε να αδειάσουμε εντελώς το ταμείο μας.
10. Δεν έχουμε πλάνο
Το να μην ξέρουμε πού πάμε οικονομικά, μας αφήνει εκτεθειμένους. Αν δεν έχουμε καθορίσει στόχους και δεν παρακολουθούμε πού πηγαίνουν τα χρήματά μας, είναι δύσκολο να βελτιωθούμε. Ένα απλό πλάνο, με μικρούς στόχους, μπορεί να μας βάλει στον σωστό δρόμο.
Όλοι μπορούμε να κάνουμε λάθη, και στα οικονομικά είναι εύκολο να ξεφύγουμε. Το σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε τι μας κρατάει πίσω και να κάνουμε μικρά βήματα για να αλλάξουμε συνήθειες. Αν βάλουμε στόχους, παρακολουθούμε τα έξοδά μας και προσπαθήσουμε να χτίσουμε μια οικονομική βάση, μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε. Κάθε αλλαγή, όσο μικρή κι αν φαίνεται, είναι ένα βήμα προς μια πιο σταθερή οικονομική ζωή.
Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischrisofficial/