Τα πλεονεκτήματα της «σύγκρουσης» στη δουλειά
- 25/03/2014, 16:31
- SHARE
Το να αντιμετωπίζετε ευθέως τα προβλήματα που προκύπτουν στη δουλειά και να μη φοβάστε τους συνεργάτες σας, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη.
του Κηθ Φεράτζι
Η αποφυγή της σύγκρουσης είναι μια από τις πιο συνήθεις -και διχαστικές- συμπεριφορές. Αντί να έρχονται αντιμέτωποι με διαφορετικές απόψεις και να εργάζονται συνεργατικά, οι περισσότεροι άνθρωποι καταπνίγουν τις ιδέες τους μέχρι να φύγει ο προϊστάμενος από την αίθουσα ή μέχρι να βρεθούν μόνοι τους με συναδέλφους που σκέφτονται παρόμοια. Οι ομάδες διασπώνται σε μικρές πολωμένες υπο-ομάδες από ανθρώπους που έχουν ξεχωριστές επιδιώξεις.
Σε λίγους ανθρώπους αρέσει η αντιπαράθεση με τους άλλους. Και μόνο η σκέψη της σύγκρουσης τους προκαλεί ανησυχία. Όμως τα προβλήματα στην εργασία δεν λύνονται μόνα τους. Αυξάνονται και φουντώνουν.
Τι μπορεί να κάνει κανείς; Ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές.
1. Να αντιληφθούν όλοι από κοινού την κατάσταση
Το πρώτο βήμα είναι να ευθυγραμμιστούν τα μεμονωμένα επαγγελματικά τμήματα με τους στόχους της εταιρείας. Όσο μεγαλύτερη η εταιρεία και περισσότερα τα προϊόντα που παράγει, τόσο λιγότερο πιθανό να υπάρχει ευθυγράμμιση – και πιο πιθανό πολλοί ανταγωνιστικοί μεταξύ τους στόχοι να προκαλούν εντάσεις μεταξύ των υπαλλήλων. Διασφαλίστε ότι όλοι έχουν κίνητρα που ταιριάζουν με τα κίνητρα της εταιρείας.
Η Λιν Έλσενχανς, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Sunoco, επισημαίνει ότι η ευθυγράμμιση των στόχων και των κινήτρων των υπαλλήλων με τους στόχους της εταιρείας θα μειώσει τις ανισότητες και θα επιτρέψει να ακουστεί η γνώμη του καθενός.
«Στην αρχή μπορεί να μην αρέσουν όλοι σε όλους, να μην εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, ή να μην πιστεύουν στην αξία των άλλων», λέει η Έλσενχανς, «αλλά αν καθιερώσετε την ατομική ευθύνη για τον καθένα στην εταιρεία –και το ότι βρισκόσαστε για να συζητήσετε και να λύσετε τα όποια προβλήματα– θα αρχίσετε να χτίζετε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού. Οι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βοηθούν ο ένας τον άλλο ώστε να επιτύχει η εταιρεία».
2. Διαχωρίστε τα άτομα από τα προβλήματα
Πολύ σημαντικό επίσης είναι να τονίσετε τη σημασία της εστίασης αποκλειστικά στο πρόβλημα της εταιρείας ή του τμήματος αντί στα άτομα που αντιπροσωπεύουν την αντίθετη άποψη, το οποίο απλά κλιμακώνει την ένταση και αποπροσανατολίζει από τα προβλήματα. Οι άνθρωποι συχνά περιχαρακώνονται στις θέσεις τους αντί να εργάζονται συνεργατικά για να βρουν λύσεις. Προσπαθήστε να τους κάνετε να δουν πέρα από τη θέση του άλλου και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τα συμφέροντα που τον οδηγούν στην άποψη αυτή.
3. Θίξτε δύσκολα ζητήματα
Η ανοιχτή συζήτηση θεμάτων που μπορεί να προκαλέσουν τη διαφωνία ενός συναδέλφου -ή ακόμα χειρότερα, ενός προϊσταμένου- δεν απαιτεί απλά θάρρος, αλλά έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας όταν όλη η εταιρεία είναι προσανατολισμένη στο σκοπό αυτό. Τα δυνητικά πλεονεκτήματα όμως είναι σημαντικά.
Όταν η Reuters και η Thompson συγχωνεύθηκαν το 2008, ο διευθύνων σύμβουλος Ντέβιν Ουένιγκ γνώριζε ότι η πραγματική πρόκληση θα ήταν να συμφιλιωθεί το προσωπικό των δύο πρώην ανταγωνιστικών εταιρειών – συνολικά 50.000 υπάλληλοι σε 93 χώρες. Η πιθανότητα δημιουργίας ενός δυσάρεστου περιβάλλοντος ήταν μεγάλη. Όμως ο Ουένιγκ ήταν αποφασισμένος να το πετύχει.
«Η δημιουργία μιας δεμένης ομάδας είναι η πρώτη μου προτεραιότητα», είχε πει. «Θέλω να χτίσω μια ομάδα όπου να μπορεί ο καθένας να γίνει καλύτερος του άλλου… και να γνωρίζει ότι έχει την υποστήριξή του».
Στην αρχή έγιναν μερικές συναντήσεις όπου οι υπάλληλοι άρχισαν να ανοίγονται και να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και τις αδυναμίες ο ένας του άλλου. Κάποια στιγμή ένας διευθυντής κατηγόρησε τον Ουένιγκ ότι η προσοχή του ήταν αποσπασμένη όταν του ανέφεραν κάποιο πρόβλημα. Παρά τους φόβους του ότι είχε υπερβεί κάποια όρια, ο Ουένιγκ όχι μόνο δέχθηκε την κριτική και άλλαξε τη συμπεριφορά του, αλλά και οι υπόλοιποι υπάλληλοι ευχαρίστησαν το διευθυντή που είχε μιλήσει ανοιχτά και είχε εκφράσει αυτό που πολλοί άλλοι είχαν στο μυαλό τους.
Δεν είναι όλες οι εταιρείες έτοιμες για πλήρη δέσμευση στην ειλικρίνεια, αλλά κάθε προϊστάμενος μπορεί να κάνει βήματα για να καθιερώσει μια πιο ειλικρινή -και υποστηρικτική- νοοτροπία. Τα πλεονεκτήματα από μια συνεκτική ομάδα στην παραγωγικότητα είναι τεράστια.
Διαβάστε ακόμη:
Τα επαγγέλματα με τους περισσότερους ψυχοπαθείς