Τα προσωπικά e-mail στη διάθεση του εργοδότη σας!
- 18/01/2016, 10:24
- SHARE
Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναγνωρίζεται στον εργοδότη το δικαίωμα να διαβάζει chat και e-mail των εργαζομένων.
Το αν η χρήση των νέων τεχνολογιών έχει βελτιώσει την αποδοτικότητα των εργαζομένων ή όχι είναι ένα θέμα που χρήζει, αν όχι έρευνας, τουλάχιστον μεγάλης συζήτησης. Αυτό όμως που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, είναι η μεγιστοποίηση του μέσου χρόνου που αφιερώνει πλέον ο εργαζόμενος για τη δουλειά του εντός και εκτός χώρου εργασίας. Η οχτάωρη απασχόληση θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και ο εργαζόμενος υποχρεούται , άτυπα, να είναι διαρκώς συνδεδεμένος στο διαδίκτυο σε περίπτωση που ο εργοδότης του τον χρειαστεί. Το να στέλνεις επαγγελματικά e-mail μετά το πέρας της εργασίας σου είναι θεμιτό και επιβεβλημένο. Το να στείλεις όμως ένα προσωπικό e-mail ενόσω βρίσκεσαι στο γραφείο είναι μεμπτό και τιμωρείται.
Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βάζει «φωτιά» στις ήδη τεταμένες σχέσεις εργοδοτών – εργαζομένων, δίνοντας στους πρώτους το δικαίωμα να μπορούν να διαβάζουν στο εξής, και με το νόμο, τα προσωπικά μηνύματα υπαλλήλων που αποστέλλονται μέσω των υπηρεσιών chat και λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εν ώρα εργασίας.
Αφορμή για αυτή την απόφαση του δικαστηρίου στο Στρασβούργο στάθηκε η αντιδικία μεταξύ μιας εταιρείας και ενός εργαζομένου της, ο οποίος κατηγορούνταν για έλλειψη παραγωγικότητας και παραμέληση των επαγγελματικών του καθηκόντων επειδή έστειλε μερικά ….. e-mail. Το δικαστήριο δικαίωσε την εταιρεία που διάβασε τα προσωπικά μηνύματα του υπαλλήλου και κατόπιν τον απέλυσε, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλες εταιρείες να υιοθετούν ανάλογες πρακτικές εποπτείας. Ο εργαζόμενος από τη Ρουμανία, μηχανικός στην ειδικότητα, ούτε που φανταζόταν ότι το προσωπικό του ταχυδρομείο θα ήταν η αιτία για να χάσει τη δουλειά του και ότι ο ίδιος θα γινόταν παράδειγμα προς αποφυγή.
Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ ο εργοδότης είχε κάθε δικαίωμα να παραβιάσει απόρρητα προσωπικά δεδομένα και να διαβάσει προσωπικές συζητήσεις υπαλλήλου μέσω του Yahoo Messenger, με την αιτιολογία ότι τελευταίος βρισκόταν ακόμα στο γραφείο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση «o εργοδότης ενέργησε στο πλαίσιο της πειθαρχικής εξουσίας, δεδομένου ότι όπως διαπιστώθηκε από το εθνικό δικαστήριο, είχε αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό Yahoo Messenger υποθέτοντας ότι οι εν λόγω πληροφορίες σχετίζονταν με επαγγελματικές δραστηριότητες και ότι η πρόσβαση αυτή επομένως ήταν νόμιμη. Το Δικαστήριο δεν βλέπει κανέναν λόγο να αμφισβητήσει αυτά τα ευρήματα».
Η περίπτωση του άτυχου Ρουμάνου θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους αρμόδιους φορείς, ως προς τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων που υφίστανται οι εργαζόμενοι. Η απόδοση ενός υπαλλήλου δεν μετριέται από το ένα λεπτό που μπορεί να διαθέσει για την αποστολή ενός προσωπικού e-mail, αλλά από την ικανότητά του να διεκπεραιώνει αποτελεσματικά και σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια την αποστολή που κάθε φορά του ανατίθεται. Διαφορετικά ο όρος «ανθρώπινες» συνθήκες εργασίας χάνει το νόημά του.