Τα προσωρινά τατουάζ γίνονται με διεπαφές υπολογιστών σε ένα νέο πρότζεκτ του MIT
- 17/08/2016, 21:02
- SHARE
Οι ερευνητές παρουσίασαν μια μέθοδο ταχύτατου σχεδιασμού διαδραστικών τατουάζ.
του Ντέιβιντ Μόρις
Μια ομάδα υποψήφιων διδακτόρων στο Media Lab του MIT έκαναν επίδειξη μιας τεχνικής για την παραγωγή προσαρμοζόμενων διεπαφών χρήστη με τη μορφή προσωρινών διακοσμητικών τατουάζ.
Οι επενδυτές χρησιμοποίησαν φύλλα χρυσού για την παραγωγή μιας ευρείας γκάμας επιφανειών αισθητήρων για χωρητική καταχώρηση δεδομένων αφής, αγωγών για οθόνες θερμικής ευαισθησίας, και κεραιών για ασύρματες επικοινωνίες μικρής ακτίνας.
Και αισθητικά όλα αυτά παραπέμπουν σε κοσμήματα.
Οι ερευνητές παρουσίασαν μια μέθοδο ταχύτατου σχεδιασμού διαδραστικών τατουάζ, η οποία ονομάζεται DuoSkin, χρησιμοποιώντας βασικά και όχι ιδιαίτερα ακριβά συστατικά στοιχεία και εργαλεία.
Τα φύλλα χρυσού είναι σχετικά φτηνά και ασφαλή για μακροχρόνια επαφή με το δέρμα – ας μην ξεχνάμε ότι το φύλλο χρυσού χρησιμοποιείται και ως συστατικό στην υψηλή κουζίνα.
Οι διεπαφές που επιτυγχάνονται με τη συγκεκριμένη μέθοδο περιλαμβάνουν από κουμπιά μέχρι ολισθητήρες και έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως περίπου τα πάντα, από μονάδα ελέγχου παρουσίασης μέχρι διεπαφή μουσικού οργάνου.
Οι οθόνες που κατασκευάζονται με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής ενσωματώνουν τη λεγόμενη «θερμοχρωμική», χαμηλής ανάλυσης φύλλα χρωστικής που αλλάζουν χρώμα όταν θερμαίνονται. Οι ερευνητές κατάφεραν να ελέγξουν το χρώμα θέτοντας σε λειτουργία κυκλώματα φύλλων χρυσού μέσω του υλικού με το εναλλασσόμενο χρώμα.
Τέλος, η ομάδα έδωσε στα τατουάζ ασύρματη δυνατότητα χρησιμοποιώντας τσιπ NFC (Επικοινωνία Κοντινού Πεδίου) στερεωμένα σε αντένες από φύλλα χρυσού. Τα τσιπ αυτά αντλούν ενέργεια από τη συσκευή που τα αναγνωρίζει, και άρα δεν χρειάζονται μπαταρίες, ενώ οι χρήστες μπορούν να αναβαθμίζουν τα δεδομένα που εκπέμπουν χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή smartphone.
Η ομάδα του MIT, η οποία συνεργάστηκε με μέλη της Microsoft Research για το πρότζεκτ, επισημαίνει ότι το υλικό είναι πιο ανθεκτικό για καθημερινή χρήση σε σχέση με υπάρχουσες διεπαφές επιφάνειας δέρματος.
Οι διεπαφές δέρματος έχουν μεγάλες δυνατότητες, καθώς θα μπορούσαν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες στην ιατρική παρακολούθηση – π.χ. για τη συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στους διαβητικούς. Επίσης, θα μπορούσαν να αποτελέσουν επεκτάσεις φορετών υπολογιστών, όπως π.χ. smartwatch.
Η σχετική έρευνα θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συμπόσιο Φορετών Υπολογιστών που διοργανώνεται στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας στις 12-16 Σεπτεμβρίου.