Τα σενάρια για άρση των περιορισμών- Τι θα γίνει με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Τα σενάρια για άρση των περιορισμών- Τι θα γίνει με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις
Αστυνομικοί ελέγχουν τα οχήματα που φθάνουν στα διόδια των Αφιδνών , Παρασκευή 10 Απριλίου 2020. Αυστηρά θα είναι τα μέτρα μετακίνησης του πληθυσμού ενόψει του Πάσχα, για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεδομένου ότι η μόνη σχολική βαθμίδα που θα ανοίξει πριν το Πάσχα είναι τα Λύκεια ενώ η εστίαση θα ανοίξει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μετά το Πάσχα, το επόμενο πλάνο για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αφορά στην απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Το Πάσχα είναι προ των πυλών και η αγωνία των Ελλήνων μεγαλώνει όσο περνάει ο καιρός μιας και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ήθελαν είτε να πάνε στο χωριό τους για τις διακοπές είτε να επισκεφθούν τους δικούς τους ανθρώπους που μένουν εκτός νομού.

Δεδομένου ότι η μόνη σχολική βαθμίδα που θα ανοίξει πριν το Πάσχα είναι τα Λύκεια -με την υπουργό Παιδείας να παραπέμπει για μετά τις γιορτές σε επαναλειτουργία γυμνασίων και δημοτικών– ενώ η εστίαση θα ανοίξει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, κι αυτή μετά το Πάσχα, το επόμενο πλάνο για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αφορά στην απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Όπως αποκάλυψε τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο σχεδιασμός τις κυβέρνησης -εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα- είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού στις αρχές Μαΐου. Ωστόσο, όπως σπεύδουν να διαμηνύσουν κυβερνητικά στελέχη, αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, χωρίς να προκαταβάλουν κάποια απόφαση.

 

Ανοιχτό, δε, παραμένει και το ενδεχόμενο, εφόσον επιτραπούν οι μετακινήσεις, αυτές να γίνονται μόνο μεταξύ περιοχών που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο και δεν είναι επιβαρυμένες.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Ερωτηθείς σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως είναι ακόμη νωρίς για συγκεκριμένες αποφάσεις και ενδεχόμενη χαλάρωση των μετακινήσεων θα γίνει αφότου δοθεί το «πράσινο φως» των ειδικών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πολιτικής απόφασης αν τελικά οι επιστήμονες δεν επιτρέψουν τις μετακινήσεις κατά τις γιορτές.

«Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα» είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο STAR.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστήριξε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα παρθούν λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, αφού μελετηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε πως «παγώνει» το άνοιγμα υπόλοιπων δραστηριοτήτων πριν από το Πάσχα, επαναλαμβάνοντας ότι σε αυτή τη φάση θα ανοίξουν μόνο τα Λύκεια με προσεκτικά βήματα, ενώ Δημοτικά, Γυμνάσια και εστίαση πάνε για μετά τις γιορτές.

Ναι μεν, αλλά…

Οι επιστήμονες, από την πλευρά τους, εμφανίζονται επιφυλακτικοί και βάζουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αστερίσκους.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής του υπουργείο Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρθηκε στα σχόλια που γίνονται τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το Πάσχα, επισημαίνοντας ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμη το θέμα αυτό στην Επιτροπή.

 

Η πρόθεση των ειδικών, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, είναι να πάμε στα χωριά μας, αλλά αυτό δεν το μπορούν να το γνωρίζουν ακόμη. «Τα κακά νέα είναι ότι τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά, τα καλά νέα είναι ότι δεν βλέπουμε μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες. Τα πολλά κρούσματα είναι σε νέους και αναλογικά δεν αρρωσταίνουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Γενικά υπάρχει μία σταθεροποίηση των νοσηλειών, ελπίζουμε να το δούμε και τις επόμενες ημέρες» ανέφερε ο ειδικός, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σε σχέση με τα self test που αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε ενδεχόμενο άνοιγμα μετακινήσεων, αυτό που σχολίασε ο καθηγητής ήταν ότι «τα τεστ αντιγόνου θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Συνέχιζε λέγοντας πως «πάμε σε μία πολιτική από μέτρα “επί δικαίων και αδίκων”, να προσπαθούμε να βρίσκουμε τα κρούσματα και τους φορείς με μεγαλύτερη ευκολία. Προσωπικά δεν γνωρίζω για τα self test πώς θα τα αξιοποιήσει ο κόσμος και για την εγκυρότητά τους. Υποτίθεται ότι ως κιτ έχει μεγάλη εγκυρότητα, τουλάχιστον έτσι λέει η διεθνής βιβλιογραφία. Το θέμα είναι το κατά πόσο θα τα χρησιμοποιήσει σωστά ο κόσμος».

Τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα λάβει τις αποφάσεις της για το θέμα λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι ειδικοί είναι μοιρασμένοι, με μερικούς να επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να πάρουν αποφάσεις, ενώ πιστεύουν ότι θα ήταν παράτολμο βήμα να ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Στην αντίπερα όχθη, το άλλο «ρεύμα σκέψης» πιστεύει ότι μπορεί να είναι και καλύτερα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μεγάλα αστικά κέντρα κατά τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας.

Τα δύο σενάρια που έχουν συζητηθεί για το Πάσχα στο χωριό σε αυτή την πρώιμη φάση είναι:

  • Να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού σε όσους μπορούν να αποδείξουν πως πηγαίνουν στα εξοχικά τους μέσω του Ε9
  • Να επιτραπεί η μετακίνηση σε άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου