Τα σύννεφα πάνω από τις αυτοκινητοβιομηχανίες της ΕΕ γίνονται τυφώνας – Καθίζηση σε κέρδη και πωλήσεις

Τα σύννεφα πάνω από τις αυτοκινητοβιομηχανίες της ΕΕ γίνονται τυφώνας – Καθίζηση σε κέρδη και πωλήσεις
An image of the Automobili Lamborghini factory in Santa' Agata Bolognese, near Bologna, northern Italy. Lamborghini car factory founded in 1963 produces some of the most important supercars in the world PH. CONTROLUCE/SINTESI (Photo by ANDREA SAMARITANI / Controluce / Controluce via AFP) Photo: AFP
Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν προβλήματα σε πολλαπλά μέτωπα

Εντείνεται η ανησυχία για κρίση στους κόλπους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, μετά την καθίζηση στα κέρδη που εμφανίζουν εταιρείες κολοσσοί όπως οι Volkswagen και Stellantis.

Σύμφωνα με τους Financial Times, στις αρχές του 2024 ο κλάδος ανέμενε επιστροφή στην κανονικότητα καθώς είχαν εξομαλυνθεί οι ροές σε ό,τι αφορά τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά την Covid, με την παραγωγή των οχημάτων να αυξάνεται μόλις λίγο περισσότερο από 2%. 

Η αλήθεια είναι πως οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν προβλήματα σε πολλαπλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του έντονου ανταγωνισμού από την Κίνα, της αδύναμης ευρωπαϊκής ζήτησης και της στροφής προς τα EVs.

«Όλοι εκτιμούσαμε ότι τα πράγματα θα εξομαλύνονταν, αλλά όλα παίρνουν μια στροφή προς το χειρότερο. Ξαφνικά διαπιστώνεται επιτάχυνση των αρνητικών παραγόντων και το μέγεθος της επιδείνωσης είναι μεγάλο» δήλωσε ο αναλυτής της Jefferies, Philippe Houchois. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει επίσης να αρχίσουν να προετοιμάζονται για μεγαλύτερη ύφεση ενώ παλεύουν με μεγάλες επενδυτικές δαπάνες, χαμηλότερα περιθώρια κέρδους και περισσότερο ανταγωνισμό από τους Κινέζους ανταγωνιστές καθώς διεισδύουν στις ξένες αγορές, προειδοποιούν οι αναλυτές. 

«Υπάρχουν θεμελιώδεις αντίθετοι άνεμοι σε σχεδόν κάθε γεωγραφία για τον κλάδο συνολικά. Θα είναι πρόωρο να πούμε ότι στη διάρκεια του 2025 τα πράγματα θα αρχίσουν να φαίνονται καλύτερα», δήλωσε ο αναλυτής αυτοκινήτων της UBS, Patrick Hummel.

Κίνα – Ευρώπη

Ο μεγαλύτερος αντίθετος άνεμος προήλθε από την Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο, η οποία έχει πληγεί από την επιβράδυνση του τομέα των ακινήτων. Αν και το Πεκίνο έχει εξαπολύσει σειρά από μέτρα τόνωσης για να ενισχύσει την οικονομία, εταιρείες όπως η Volkswagen και η Mercedes-Benz είναι πιθανό να δυσκολευτούν καθώς οι πελάτες επιλέγουν τοπικές μάρκες με ανώτερη τεχνολογία και χαμηλές τιμές. Το μερίδιο αγοράς των ξένων εμπορικών σημάτων στις κινεζικές πωλήσεις αυτοκινήτων βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό 37% τους πρώτους επτά μήνες του 2024, από 64% το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Automobility, μιας εταιρείας συμβούλων της Σαγκάης.

Η πτώση ήταν ιδιαίτερα απότομη για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες έχουν τώρα λιγότερο από 15%μερίδιο σε σύγκριση με σχεδόν 25% πριν από τέσσερα χρόνια, δείχνουν τα στοιχεία της κινεζικής βιομηχανίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Mercedes-Benz και η Porsche προανήγγειλαν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη, καθώς οι πωλήσεις πολυτελών αυτοκινήτων στην Κίνα έχουν πληγεί από τις υποτονικές καταναλωτικές δαπάνες. Οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες, που απολάμβαναν οικονομίες κλίμακας από την πώληση μεγάλων ποσοτήτων βενζινοκίνητων αυτοκινήτων στη χώρα του δράκου, θα δουν αυτά τα οφέλη να μειώνονται καθώς χάνουν το μερίδιο αγοράς τους από τοπικούς ανταγωνιστές που προσφέρουν υπερσύγχρονα EVs, σύμφωνα με τον Matthias Schmidt, ανεξάρτητο αναλυτή αυτοκινήτων. 

Οι διεθνείς αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να αντισταθμίσουν τα συμπιεσμένα περιθώρια κέρδους αυξάνοντας τις τιμές σε άλλες αγορές. «Υπάρχουν πολλές συνέπειες [στην κινεζική αγορά] που δεν μένουν εντός των συνόρων της Κίνας», είπε.

Στην Ευρώπη, όπου τα υψηλότερα επιτόκια έχουν περιορίσει την ανάπτυξη των πωλήσεων, οι εταιρείες αυτοκινήτων παλεύουν επίσης με την επιβράδυνση των πωλήσεων EV και τις χρεοκοπίες προμηθευτών που προκαλούν ελλείψεις εξαρτημάτων. Οι προοπτικές είναι απίθανο να βελτιωθούν το επόμενο έτος με τα νέα πρότυπα εκπομπών άνθρακα της ΕΕ, που αναγκάζουν τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να πουλήσουν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρά βενζινοκίνητα, παρά την υποτονική ζήτηση. 

«Από την σκοπιά των τιμών, το 2025 θα μπορούσε να είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά στην Ευρώπη», δήλωσε ο Daniel Schwarz, αναλυτής αυτοκινήτων στη Stifel. «Πρέπει να πουλήσουν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι άνθρωποι δεν τα θέλουν. Πρέπει να υπάρξουν μεγαλύτερες εκπτώσεις για αυτά τα αυτοκίνητα». 

Η επιβράδυνση της αύξησης ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων τροφοδότησε επίσης μείωση των συνολικών πωλήσεων στην Ευρώπη. Κατά τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων μειώθηκαν κατά 3% για τη Volkswagen και σχεδόν 10% για τη Stellantis. 

Η Volkswagen, η οποία θεωρεί την Κίνα ως τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά της, εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει εργοστάσια στη Γερμανία για πρώτη φορά στην 87χρονη ιστορία της, καθώς προσπαθεί να μειώσει το κόστος για να επιβιώσει στις προκλήσεις. 

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης δημοσίευσε περιθώριο λειτουργίας 0,9% για τη μάρκα επιβατικών αυτοκινήτων της VW το πρώτο εξάμηνο και την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι το συνολικό λειτουργικό της περιθώριο κέρδους θα μειωθεί στο 5,6% το 2024, σε σύγκριση με το 7% του περασμένου έτους. 

Οι πτώσεις στην Ευρώπη θα πιέσουν περαιτέρω τις ταμειακές ροές των αυτοκινήτων, οι οποίες είναι ή θα γίνουν αρνητικές για τις Volkswagen, Stellantis και Aston Martin. Ο κλάδος έχει επίσης κλονιστεί από νέα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον αυξανόμενο αριθμό πτωχεύσεων μεταξύ προμηθευτών αυτοκινήτων, ιδιαίτερα στη Γερμανία.

 «Κάναμε κάποια λάθη φέτος και… πληρώσαμε το τίμημα στην τιμή της μετοχής», δήλωσε πρόσφατα η Natalie Knight, οικονομική διευθύντρια της Stellantis. Οι μετοχές του ομίλου έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή τους τον Μάρτιο.

Μετά την προειδοποίησή της για τα κέρδη τη Δευτέρα, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της τέταρτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο εκτιμάται ότι θα πέσει στο 2,4% το δεύτερο εξάμηνο σε σύγκριση με 10% τους πρώτους έξι μήνες του έτους.