Τα Smartphones χτυπάνε την πόρτα των Smart Homes
- 29/07/2014, 11:03
- SHARE
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίες μπαίνουν στο «παιχνίδι» των εφαρμογών, καθώς το κινητό μας τηλέφωνο αναμένεται να γίνει το νέο τηλεκοντρόλ.
Του Γιάννη Ριζόπουλου
Ήταν μοιραίο! Κισμέτ, που λένε και οι γειτόνοι μας, εκεί προς τα νοτιοανατολικά… Γιατί, όπως και να το κάνουμε, όταν τα «έξυπνα» τηλέφωνα ελέγχουν με τις μύριες εφαρμογές τους –είτε είναι δωρεάν, είτε πληρωτέες άμα τη χρήσει- τόσες και τόσες λειτουργίες και δράσεις, τα σπίτια μας θα γλυτώνανε και θα έμεναν εκτός «νυμφώνος»;
Το πάρτι αρχίζει, λοιπόν! Κάποια «τροχιοδεικτικά» είναι αλήθεια πως είχαμε δει, τα τελευταία χρόνια, κάποιες εφαρμογούλες με «ελεγκτικό» χαρακτήρα είχαν κάνει την εμφάνισή τους στα δικτυακά καταστήματα της Apple και της Google, για iOS και Android, αντίστοιχα.
Όμως, τώρα όλα δείχνουν πως το παιχνίδι χοντραίνει, καθώς στη σκηνή ανεβαίνουν -μετά τα support group που «ζέσταναν» το κοινό- τα μεγάλα ονόματα, που ως τώρα είτε απλώς «έκοβαν κίνηση» περιμένοντας κάτι πιο χειροπιαστό από την πλευρά της αγοράς, είτε είχαν στήσει κάποια show room, με εντυπωσιακές επιδεικτικές διατάξεις/συσκευές σε «σπίτια/γραφεία του μέλλοντος», αλλά πέραν αυτού, ουδέν. Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν…
Η Microsoft, για παράδειγμα, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η Cortana, ο ψηφιακός προσωπικός βοηθός τον οποίο έχουν στη διάθεσή τους οι χρήστες αρκετών smartphones που «τρέχουν» το λειτουργικό της εταιρίας, σύντομα θα μπορεί να ελέγχει οικιακούς αυτοματισμούς, ξεκινώντας από τους απλούστερους, όπως ο φωτισμός και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Βέβαια, όπως συμβαίνει συνήθως με τις μεγάλες εταιρίες, οι ίδιες σπανίως ασχολούνται με τέτοια θέματα, επιλέγοντας να προσφέρουν κίνητρα και βοήθεια σε μικρότερες και πιο «ευκίνητες» εταιρίες, οι οποίες αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας τη σχετική αποστολή.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό το ρόλο ανέλαβε η καλιφορνέζικη εταιρία οικιακών αυτοματισμών Insteon, η οποία θα παρουσιάσει τους αμέσως επόμενους μήνες εφαρμογή για Windows Phone 8.1 που θα δέχεται εντολές με φωνητικά μηνύματα, στο στιλ της Cortana… πχ. «Insteon, κλείσε τα φώτα!» ή «Insteon, χαμήλωσε λίγο τη θερμοκρασία στο καθιστικό!» Να θυμίσουμε ότι η Cortana είναι η απάντηση της Microsoft στο Now της Google και το Siri της Apple, μόνο που – σε αντίθεση με τους άλλους δυο- η εταιρία του Ρέντμοντ επιτρέπει (πιο σωστά, ενθαρρύνει) άλλες εταιρίες να δημιουργήσουν καινούριες εφαρμογές, βασισμένες στο λογισμικό της. Η Insteon περιλαμβάνει ήδη στην γκάμα της συνδεδεμένα στο Internet φώτα, διακόπτες, θερμοστάτες και πρίζες, που δέχονται έλεγχο από κινητά και των τριών λειτουργικών – η πρωτοτυπία έγκειται στον φωνητικό έλεγχο και την ευφυΐα της Cortana, που μπορεί να αντιληφθεί πχ. ότι σε ένα δωμάτιο κάνει ζέστη και να ρωτήσει τον «αφέντη» της, αν θέλει να ενεργοποιήσει τον κλιματισμό…
Κι αν αναρωτιέστε πώς και αποφάσισαν να μπουν τώρα στο χορό οι μεγάλοι, η απάντηση βρίσκεται στις προβλέψεις των εταιριών ερευνών, σχετικά με την πορεία της αγοράς των smart homes, όπου τα στοιχεία τους δείχνουν ότι… ήγγικεν η ώρα! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής Strategy Analytics, η συγκεκριμένη αγορά θα φτάσει παγκοσμίως τα 100 δισ. $ ως το 2018, ενώ τα αμερικανικά νοικοκυριά (και μάλιστα, 21 εκατομμύρια από αυτά), θα επενδύσουν φέτος σχεδόν 18 δισ. $ σε οικιακούς αυτοματισμούς κι άλλες «έξυπνες» λύσεις!
Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται –κατά την καλή εταιρία- ακριβώς στην είσοδο των μεγάλων, όπως η Apple, η AT&T, η Comcast, η General Electric, η Google και η Samsung, αλλά και εμβληματικών για τις ΗΠΑ αλυσίδων λιανικής, όπως οι Home Depot, Lowes και Staples. Κατά την Strategy Analytics, στην αγορά κυριαρχούν οι συνδυασμοί συστημάτων ασφαλείας και αυτοματισμών (μόνο αυτά, θα αγγίξουν τα 40 δις $, την επόμενη πενταετία). Κι από κοντά, βέβαια, πολλές μικρότερες που, έτσι κι αλλιώς, έχουν ήδη αξιοπρόσεκτα μερίδια στη μεγάλη πίτα των gadgets, όπως η Belkin, η Dropcam, η Nest (στην «ομπρέλα» της Google, πλέον), η Piper κ.ά.
Πάντως, για να επιστρέψουμε στο κυρίως θέμα μας, είναι ήδη γενικά αποδεκτό από ειδικούς και μη, πως το smartphone είναι το επόμενο τηλεκοντρόλ… Όπως, δηλαδή, το τηλεχειριστήριο ήταν σε μια παλαιότερη εποχή ο συνδετικός κρίκος μας με την πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα (ελλείψει άλλων οπτικοακουστικών συσκευών αναψυχής, φυσικά) τηλεόραση, έτσι και τώρα, το κινητό τηλέφωνο (που, βεβαίως, κάνει τόσα άλλα, εκτός του να εξασφαλίζει την επικοινωνία μας) φιλοδοξεί να αναδειχθεί στο συνδετικό κρίκο της εποχής μας, όχι μόνο για την τηλεόραση (το κάνει κι αυτό – δείτε τα τελευταία μοντέλα στην αγορά…) αλλά και για πολλές άλλες συσκευές που μας περιβάλλουν.
Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, το Information Week παρουσίασε στη δικτυακή του έκδοση άρθρο στο οποίο καταγράφονται έξι τεχνολογίες/ρόλοι που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε τα κινητά μας, ή πιο σωστά τις νυν και μελλοντικές φορετές συσκευές προς τις οποίες θα τείνουν όλα, καθώς σιγά-σιγά περνάμε στην εποχή του Internet των Αντικειμένων…
Κι αν αναρωτιέστε ποιοί είναι αυτοί οι ρόλοι (και δεν πάτε κατευθείαν στο link που σας δίνω), έχουμε και λέμε:
Πρώτα-πρώτα, θα αναλάβουν το ρόλο των κλειδιών για το σπίτι και το αυτοκίνητο (κάτι που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται, σποραδικά) και στη συνέχεια του τηλεχειριστήριου, όπως λέγαμε παραπάνω. Μετά, θα διασφαλίζουν την επικοινωνία μας, χωρίς καν να μας ενοχλούν, ψάχνοντας μόνα τους για δίκτυο. Θα φορτίζονται, επίσης, ασύρματα όπου βρίσκουν διαθέσιμη ενέργεια, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι κατασκευαστές θα συμφωνήσουν σ’ έναν κοινό τρόπο. Θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality), προσθέτοντας ένα ή περισσότερα επίπεδα πληροφόρησης (πχ. χάρτες, προτάσεις, εξηγήσεις, πιθανώς διαφημίσεις κλπ.) καθώς προχωράμε στο δρόμο μας. Θα αναγνωρίζουν «τη φωνή του κυρίου τους» και θα απαντάνε με τη δική τους στις κάθε λογής ερωτήσεις του και, τέλος, θα μπορούν να αλλάζουν σχήμα, ανάλογα με τη περίσταση, καθώς η οθόνη τους θα είναι εύκαμπτη. Όμως, αυτό δεν θα την εμποδίζει να μας δίνει εικόνα 3D, ίσως και ολογράμματα…
Να ‘μαστε καλά, να τα χαρούμε μονάχα…