Τα τεχνάσματα της Apple για να αποφεύγει τους φόρους
- 08/11/2017, 10:52
- SHARE
Το 2017, η τεχνολογική εταιρεία είχε έσοδα 44,7 δισ. δολαρίων από το εξωτερικό, ενώ πλήρωσε μόλις 1,65 δισ. δολάρια σε φόρους.
του Aaron Pressman
Όταν οι προσπάθειες της Apple να πληρώνει λιγότερους φόρους παγκοσμίως βρέθηκαν στο στόχαστρο του Κογκρέσου των ΗΠΑ πριν από μερικά χρόνια, ο CEO της εταιρείας, Tim Cook, βγήκε στην αντεπίθεση. «Δεν βασιζόμαστε σε φορολογικά τεχνάσματα» είπε. «Δεν μαζεύουμε χρήματα σε κάποιο νησί της Καραϊβικής».
Βεβαίως, τα πάντα εξαρτώνται από το πώς ορίζει κάποιος το «τέχνασμα». Είναι δεδομένο ότι η Apple χρησιμοποιούσε «παραθυράκια» σε διάφορες χώρες για να ελαχιστοποιεί τις δικές της φορολογικές υποχρεώσεις.
Όσο για την…Καραϊβική, πράγματι, εκεί η εταιρεία δεν έχει «παρκάρει» χρήμα. Δεν υπήρχε λόγος γι’ αυτό – τα χρήματά της βρίσκονταν σε θυγατρικές με έδρα την Ιρλανδία.
Καθώς όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να αναλαμβάνει δράση εναντίον της Apple αλλά και άλλων αμερικανικών πολυεθνικών όπως η Google και η Starbucks, η Ιρλανδία άλλαξε τους κανόνες της.
Και κάπως έτσι η Apple βρέθηκε στην ανάγκη εύρεσης ενός νέου «παραδείσου» για το ατελείωτο ρευστό της. Εν τέλει, κατέληξε στο νησί Τζέρσεϊ, 12 μίλια μακριά από τα παράλια της Νορμανδίας στη Γαλλία.
Για να βγει το σωστό μέρος, η Apple στράφηκε σε ειδικούς επί θεμάτων φοροαποφυγής στο δικηγορικό γραφείο Appleby, σύμφωνα με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν μαζί με άλλα έγγραφα στα πλαίσια των Paradise Papers.
Η Apple ρώτησε τους νομικούς συμβούλους να της πουν εάν θα ήταν καλύτερο να μεταφέρει τη θυγατρική της στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τις Βερμούδες, τις Νήσους Κέιμαν, τον Μαυρίκιο, τη Νήσο του Μαν, το Γκέρνσεϊ, ή τη Τζέρσεϊ.
Η Apple επέλεξε τελικά τη Τζέρσεϊ, η οποία έχει συντελεστή μηδέν τοις εκατό για τη φορολόγηση ξένων εταιρειών.
Το 2017, η Apple είχε έσοδα 44,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκτός των ΗΠΑ, ενώ πλήρωσε μόλις 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους στο εξωτερικό. Αυτό μεταφράζεται σε συντελεστή φορολογίας λιγότερο από 4%, όπως μεταδίδει το BBC.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να υποχρεώσει την Apple να πληρώσει σχεδόν 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους προηγουμένων ετών, αλλά η Apple διαφωνεί, λέγοντας ότι «πρακτικά ο φορολογικός συντελεστής στα έσοδά της στο εξωτερικό» είναι 21%.
Όσο για τη μεταφορά στη Τζέρσεϊ, η εταιρεία λέει ότι δεν προέβη σ’ αυτήν για να μειώσει τους φόρους της. «Δεν υπήρξε κάποια φορολογική ωφέλεια για την Apple από την αλλαγή, ούτε και μειώθηκαν οι φορολογικές πληρωμές ή υποχρεώσεις της Apple σε οποιαδήποτε χώρα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Την περασμένη εβδομάδα, η Apple είπε ότι διατηρεί 252 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό και το 94% του ποσού διατηρείται στο εξωτερικό, στα πλαίσια στρατηγικών φοροαποφυγής. Τα έσοδα από πωλήσεις σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή βρίσκονται εκτός της άμεσης φορολογικής δικαιοδοσίας κάποιας χώρας. Όμως, η Apple δεν μπορεί να φέρει τα μη φορολογημένα κέρδη πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να καταβάλλει τον φόρο 35% εκεί, και άρα διατηρεί τα χρήματά της αλλού.
Διαβάστε επίσης: Ανοιχτή επιστολή SZ στον επικεφαλής της Apple για τα Paradise Papers