Τα τεράστια έξοδα για τον πόλεμο στην Ουκρανία «αποστραγγίζουν» την υπόλοιπη οικονομία της Ρωσίας

Τα τεράστια έξοδα για τον πόλεμο στην Ουκρανία «αποστραγγίζουν» την υπόλοιπη οικονομία της Ρωσίας
epa10709015 A screen shows Russian President Vladimir Putin delivering a televised address to the nation in Moscow, Russia, 24 June 2023. Putin said counter-terrorism measures were enforced in Moscow and other Russian regions. The speech came after private military company (PMC) Wagner Group’s chief Yevgeny Prigozhin said in a video on 24 June that his troops had occupied the building of the headquarters of the Southern Military District in Rostov-on-Don, demanding a meeting with Russia’s defense chiefs. Putin did not openly mention the Wagner Group nor its leader during the speech. EPA/SERGEI ILNITSKY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι τρέχουσες στρατιωτικές δαπάνες επισκιάζουν τις κοινωνικές δαπάνες για πρώτη φορά από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, τονίζει πρώην αξιωματούχος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Η Ρωσία ξοδεύει τόσα πολλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία που η προσπάθεια αυτή απορροφά πόρους από την υπόλοιπη οικονομία, σύμφωνα με την Αλεξάντρα Προκοπένκο, πρώην αξιωματούχο της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

«Η ρωσική βιομηχανία έχει μετασχηματιστεί, με τους αμυντικούς τομείς να επισκιάζουν πλέον τις πολιτικές βιομηχανίες», έγραψε η Προκοπένκο στο Foreign Affairs τη Δευτέρα.

Οι τρέχουσες στρατιωτικές δαπάνες της Μόσχας επισκιάζουν τις κοινωνικές δαπάνες για πρώτη φορά από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, τόνισε η Προκοπένκο, η οποία είναι ερευνήτρια στο Carnegie Russia Eurasia Center και ερευνήτρια στο Κέντρο Ανατολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών.

Η Ρωσία έχει διαθέσει σχεδόν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της για το 2024 για αμυντικές δαπάνες. Οι κοινωνικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των συντάξεων και των παροχών, θα αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Ρωσίας, αναφέρει δημοσίευμα του Insider.

«Αυτή η στροφή προς μια στρατιωτικοποιημένη οικονομία απειλεί τις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες», υπογράμμισε η Προκοπένκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλά δεν πρόκειται μόνο για χρήματα. Ο στρατιωτικός τομέας «απομυζά» επίσης εργατικό δυναμικό από το πολιτικό εργατικό δυναμικό, οδηγώντας σε ένα «ασυνήθιστα χαμηλό» ποσοστό ανεργίας 2,9% – από περίπου 4% έως 5% πριν από τον πόλεμο, έγραψε η Προκοπένκο στο Foreign Policy.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω του πολέμου και του μαζικού brain drain.

Τον περασμένο μήνα, η Προκοπένκο δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να λύσει ένα «τρίλημμα» στην πλοήγηση της οικονομίας της χώρας.

«Οι προκλήσεις του είναι τριπλές: πρέπει να χρηματοδοτήσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, να διατηρήσει το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού του και να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα», επανέλαβε στο Foreign Policy τη Δευτέρα.

«Η επίτευξη του πρώτου και του δεύτερου στόχου θα απαιτήσει υψηλότερες δαπάνες, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό και έτσι θα εμποδίσουν την επίτευξη του τρίτου στόχου», πρόσθεσε.

Η Προκοπένκο δεν είναι η μόνη που πιστεύει ότι η πληγείσα από τις κυρώσεις οικονομία της Ρωσίας – η οποία εμφανίζεται ασυνήθιστα ανθεκτική 22 μήνες μετά τον πόλεμο με την Ουκρανία – κινδυνεύει να «υπερθερμανθεί».

Η Ελβίρα Ναμπιουλίνα, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, δήλωσε το ίδιο τον περασμένο μήνα.

«Η οικονομία αναπτύσσεται τόσο γρήγορα επειδή χρησιμοποιεί σχεδόν όλους τους διαθέσιμους πόρους», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: