Τα τέσσερα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – θεσμών

Τα τέσσερα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – θεσμών

Η ένταση στις σχέσεις με το ΔΝΤ, το δημοσιονομικό κενό έως το 2018 και οι εκκρεμότητες στο ασφαλιστικό.

Τέσσερα είναι τα σημεία – κλειδιά της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου έως το 2018.

Πιο συγκεκριμένα, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι τα τέσσερα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση είναι:

1. Η απαίτηση του ΔΝΤ για χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, στην περιοχή των 7.000 ευρώ.

2. Οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.

3. Τα «κόκκινα» δάνεια. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στην πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε funds.

4. Η μόνιμη ένσταση, κυρίως από το ΔΝΤ, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Χθες το βράδυ αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για τα μέτρα με τα οποία, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού, θα πρέπει να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό ύψους 1% του ΑΕΠ έως και το 2018.

Συζητήθηκαν τα μέτρα αυτά στα οποία συμφωνούν οι δύο πλευρές, δήλωσε ο ίδιος παράγοντας, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε ότι αφορά την απόδοσή τους για αυτό και θα αναζητηθούν πρόσθετα προκειμένου να κλείσει το κενό που απομένει. Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα συνεχισθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Σε ότι αφορά τη φορολογία εισοδήματος αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν μετά τη συνάντηση ότι η συμφωνία σχεδόν έχει κλείσει. Για το ασφαλιστικό, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μια τελική επαφή τής ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να καθοριστούν οι απομείνασες εκκρεμότητες.

Διαβάστε ακόμη: Το παρασκήνιο που οδήγησε στο ξέσπασμα κατά του ΔΝΤ

Τσίπρας: Τίποτα περισσότερο από όσα συμφωνήσαμε
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζήτησε ανεπισήμως και το θέμα της αξιολόγησης όπως είπε στη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, στέλνοντας μήνυμα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με το υπουργείο Οικονομικών για το αφορολόγητο.
«Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η ελληνική πλευρά θα τηρήσει όσα συμφωνήσαμε. Δε θα κάνει λιγότερα από όσα συμφωνήσαμε τον Ιούλιο, αλλά δε θα κάνει και τίποτε περισσότερο από όσα συμφωνήσαμε τον Ιούλιο. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Όσοι ζητούν περισσότερα θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις, εάν το κάνουν γιατί έχουν άλλους στόχους και σκοπούς και θέλουν να εγκαταλείψουν την παρουσία τους στο πρόγραμμα. Αυτό είναι ένα ερώτημα που σύντομα θα κληθούν να απαντήσουν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι με την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορεί να υπάρξει ένα θετικό σοκ για την ελληνική οικονομία. Περιγράφοντας τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση σε παρέμβαση του σε εκδήλωση με θέμα «Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αποκατάσταση της ρευστότητας, στην συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, στην εξάλειψη των capital controls και στην έναρξη της συζήτησης για έξοδο στις αγορές.

Παράλληλα, στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, φαίνεται πως οι δύο πλευρές ήταν σε επαφές έως αργά το βράδυ της Παρασκευής. Η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και κουαρτέτου βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, με τις πληροφορίες ωστόσο να μιλούν για δύσκολες διαβουλεύσεις, σε εξαιρετικά «βαριά» ατμόσφαιρα.

Οι πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να αναζητούν μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Κορυφαία κυβερνητική πηγή, από το περιβάλλον της διαπραγμάτευσης, δήλωσε πως «το φορολογικό έκλεισε», υπονοώντας πως οι δύο πλευρές τα βρήκαν μεταξύ τους, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τις πτυχές αυτής της συμφωνίας.

Την ίδια ώρα η Financial Times με άρθρο της μεταδίδει πως οι διαπραγματεύσεις χτύπησαν κόκκινο και οι δανειστές απείλησαν με αποχώρηση, αφού όπως αναφέρουν δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις.