Τα «θύματα των αλλαγών» που φέρνει στο πολυνομοσχέδιο
- 15/10/2015, 20:15
- SHARE
Νέοι γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι πλήττονται περισσότερο από τα νέα μέτρα, αναφέρουν εκπρόσωποί τους σε κοινή συνέντευξη Τύπου.
Οι νέοι επιστήμονες, και ειδικότερα οι νέοι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί, είναι τα θύματα των αλλαγών που φέρνει στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση σε σχέση με την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών στο ΕΤΑΑ, όπως τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι από τους τρεις επαγγελματικούς χώρους, χαρακτηρίζοντας ακατανόητες τις ρυθμίσεις, οι οποίες, όπως είπαν, όχι μόνο θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τους επαγγελματίες, αλλά θα καταστήσουν θνησιγενές και το Ταμείο.
Όπως ανέφεραν, το 25% των γιατρών στη χώρα είναι άνεργοι και το 26% υποαπασχολείται. Το 50% των μηχανικών δεν έχει δυνατότητα να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές του, ενώ 23.000 δικηγόροι στην Αθήνα δεν έχουν παράσταση σε δικαστήρια μέσα στο 2015.
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής στη συνέντευξη Τύπου, αλλά και με κοινή επιστολή τους προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς, απαιτούν την άμεση απόσυρση διάταξης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, με την οποία καταργείται ισχύουσα ρύθμιση του νόμου 4331/15 σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές που έδινε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία μέχρι δύο κλάσεις πιο κάτω, ανάλογα με τις αποδοχές τους, έτσι ώστε να διατηρηθούν στο επάγγελμα.
Όπως τόνισαν, η κατάργηση της εν λόγω ρύθμισης, μοιραία θα οδηγήσει χιλιάδες νέους επιστήμονες στην αναζήτηση εργασίας εκτός Ελλάδας, ενώ στην πλειοψηφία τους οι επαγγελματίες των τριών κλάδων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις λόγω της σοβαρής ύφεσης, με κίνδυνο να διαγραφούν από το επάγγελμά τους.
Μάλιστα, η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης, το πρώτο εξάμηνο του 2015, μόνο για τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών Μηχανικών έχει αποφέρει επιπλέον έσοδα 9.203.454 ευρώ, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2014 επιπλέον 7.286 περισσότεροι μηχανικοί (αύξηση 21,70%) μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.
«Με την κατάργηση της εν λόγω ρύθμισης τα προσβλεπόμενα έσοδα θα μειωθούν, με αντίστοιχη μείωση και της εισπραξιμότητας των σχετικών εισφορών», δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε μία μάχη προκειμένου να αποδείξουμε το αυτονόητο και την κοινή λογική. Είναι μονόδρομος η αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών και η διατήρηση της συγκεκριμένης διάταξης».
Απ΄ την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, σε ζωντανή σύνδεση απ΄ τις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι «την Παρασκευή στη Βουλή θα ενημερώσουμε όλους τους πολιτικούς για το αυτονόητο, προκειμένου να αναδειχθεί το θέμα και στους θεσμούς», τονίζοντας ότι η απόσυρση της εν λόγω διάταξης «δεν είναι επ’ ωφελεία των Ταμείων, αλλά η κατάρα των Ταμείων. Όλη η επιστημονική κοινότητα σαν γροθιά, θα το παλέψουμε».
Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης εκτίμησε ότι η ακύρωση προτείνεται, γιατί θεωρήθηκε απ΄ τους θεσμούς ως μονομερής ενέργεια εκ΄ μέρους της κυβέρνησης, ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα αγωνιστούμε να μην ακυρωθεί, επειδή ήταν μία διάταξη η οποία ωφελούσε το κράτος, τους νέους ανθρώπους και τους νέους επιστήμονες».
Οι τρεις πρόεδροι σημείωσαν ότι ενημέρωσαν στη Βουλή τους εκπροσώπους των κομμάτων, καθώς επίσης τον πρωθυπουργό και όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει κάποια σαφή δέσμευση επί του θέματος.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη καταργείται για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, παραμένει όμως σε ισχύ για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που επίσης είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, όπως ακριβώς και οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι ιατροί, γεγονός που αποτελεί ξεκάθαρη περίπτωση άνισης μεταχείρισης και διάκρισης, όπως υπογραμμίστηκε.
Τέλος, οι τρεις πρόεδροι κρίνουν τη ρύθμιση πλήρως αντισυνταγματική, ενώ όπως επισημαίνουν παραβιάζει καταφανώς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς θίγει περιουσιακού χαρακτήρα δικαιώματα των ασφαλισμένων, αλλά και την αρχή της εμπιστοσύνης του διοικούμενου στο Κράτος και εξήγγειλαν την πρόθεσή τους για συνέχιση των αντιδράσεών τους με κάθε νόμιμο μέσο, σε περίπτωση που τελικά καταργηθεί η ευνοϊκή ρύθμιση, όπως επισήμανε ο κ. Αλεξανδρής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ