Τα τρία σενάρια για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών

Τα τρία σενάρια για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών
Φάκελος με ψήφο πέφτει στην κάλπη σε εκλογικό τμήμα στο Μαρούσι , στη δεύτερη Κυριακή των Αυτοδιοικητικών εκλογών, Κυριακή 2 Ιουνίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για άνευ προηγουμένου αποχή...

Η χώρα οδεύει προς τις κάλπες έχοντας περάσει μια προεκλογική περίοδο που δεν θα θυμάται κανείς. Κι ακριβώς επειδή η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν πείστηκε ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι τόσο ισχυρό, οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για άνευ προηγουμένου αποχή. Με δεδομένο πως κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει ούτε το μέγεθος της αποχής, ούτε κυρίως το ποιον θα επηρεάσει, τρία είναι τα βασικά σενάρια που αφορούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο πρώτο και πιο πιθανό, με βάση και τα αποτελέσματα των μετρήσεων, η ΝΔ θα κρατήσει το ποσοστό της πέριξ του 33% και θα βγει αλώβητη από άλλη μια εκλογική διαδικασία. Θα έχει μπροστά της τρία χρόνια χωρίς εκλογικό γεγονός ώστε να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα κι επίσης, θα έχει απέναντι της μια αντιπολίτευση που με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα δει τα δυο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) σε ποσοστά που αθροιζόμενα θα δίνουν το ποσοστό της ΝΔ. Με άλλα λόγια θα ανοίξει μια συζήτηση για το κατά πόσο είναι ρεαλιστικό να συνεχίζει η αυτόνομη πορεία των δυο, η εάν θα πρέπει να επιδιωχθεί μια προεκλογική συνεργασία ενόψει των εκλογών του 2027.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο δεύτερο, λιγότερο πιθανό σενάριο, μια πτώση των ποσοστών της ΝΔ κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% μπορεί να φέρει εσωκομματικές γκρίνιες στο κυβερνών κόμμα, να φρενάρει το μεταρρυθμιστικό κυβερνητικό ρυθμό και βέβαια να δώσει και τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να σκεφτεί με άλλους όρους την προοπτική της επόμενης τριετίας. Άλλωστε πρόκειται για τη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης ΝΔ όπου παραδοσιακά σημειώνεται κάμψη ή και απογοήτευση.

Ένα τρίτο, ακόμη πιο απίθανο σενάριο είναι η πτώση της ΝΔ να συνδυαστεί με μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς. Σε μια τέτοια συνθήκη, τα κόμματα της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης, της Φωνής Λογικής να καταφέρουν να αθροίσουν μεγάλο ποσοστό που να ιχνογραφούν μια τάση ανόδου του συγκεκριμένου χώρου στην Ελλάδα. Εάν μάλιστα κάτι τέτοιο συνδυαστεί με την ισχυρή παρουσία της ακροδεξιάς συνολικά στην Ευρώπη, τότε το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο σύνθετο: η άκρα Δεξιά θα καταστεί παίκτης στο εγχώριο πολιτικό παίγνιο. Μια συνθήκη δυσοίωνη και σκοτεινή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: