Τα τρία σενάρια που εξετάζει το Eurogroup για την επόμενη μέρα της Ελλάδας

Τα τρία σενάρια που εξετάζει το Eurogroup για την επόμενη μέρα της Ελλάδας

Τι ανέφεραν αποκλειστικές πηγές του πρακτορείου Reuters, σχετικά με τις τρεις επιλογές της Ευρώπης, μετά τη λήξη του προγράμματος στην Ελλάδα.

Τις τρεις επιλογές που εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα, μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης, αποκάλυψαν πηγές στο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναζητούν το σημείο ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης η κυβέρνηση να καθησυχάσει τις αγορές και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της “εγχώριας” πολιτικής σκηνής.

«Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την επιβίωσή της στην έξοδο από το πρόγραμμα, έναν χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο, κίνηση που αναμένεται να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους, που πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας της ΕΕ και του ΔΝΤ», αναφέρει το δημοσίευμα.

Μετά από δύο προγράμματα δανεισμού συνολικά 240 δισ. ευρώ από το 2010, οπότε και οι αγορές αρνήθηκαν να δανείσουν ξανά την Αθήνα, η Ελλάδα αναζητά την επιστροφή στις αγορές, αρχής γενομένης από τις αρχές του επόμενου έτους.

Ποιες είναι οι τρεις επιλογές:

1) Νέα πιστωτική γραμμή
Σύμφωνα με αυτήν την επιλογή, προβλέπεται επιστροφή του ποσού των 11 δισ. ευρώ στον EFSF. Το επόμενο βήμα είναι, η Ελλάδα να κάνει αίτηση για μια Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL) στο διάδοχο σχήμα του EFSF, τον ESM, κάτι που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να υποστηρίξει ότι δεν βρίσκεται πλέον στο τρέχον πρόγραμμα και θα δώσει τη δυνατότητα στην Eυρωζώνη να αυξήσει το ποσό των 11 δισ. αν χρειαστεί και πάντα υπό όρους.

Κάτι τέτοιο όμως, συνεπάγεται την υπογραφή και νέου Μνημονίου Συνεννόησης, «πολιτικά ευαίσθητο» θέμα για την Ελλάδα.

Η επιλογή αυτή απαιτεί τουλάχιστον πέντε εβδομάδες για να ολοκληρωθεί και προϋποθέτει τους πιο αυστηρούς όρους, καθώς η γραμμή ECCL θα μπορεί να ακυρωθεί αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τους στόχους των μεταρρυθμίσεων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα πρέπει να αιτηθεί ένα νέο, πλήρες πρόγραμμα διάσωσης.

2) Παράταση και αλλαγή χρήσης του ποσού
Με αυτό το σενάριο, τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ – ανώτατο όριο – θα παραμείνουν διαθέσιμα έως το 2014 και μετά από τροποποίηση των σχετικών εγγράφων, θα επιτραπεί να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Ακόμη, αν η Ελλάδα πετύχει τους συμφωνημένους στόχους, το ΤΧΣ θα μπορεί να επαναγοράσει τα ομόλογά του, δίνοντας μετρητά στη χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο.

Η επιλογή αυτή χρειάζεται τρεις εβδομάδες για να ολοκληρωθεί και προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι το ΔΝΤ θα έχει ρόλο «παρατηρητή».

3) Επέκταση του μνημονίου
Η τρίτη επιλογή είναι η επέκταση του υπάρχοντος μνημονίου από 6 έως 15 μήνες, σενάριο για την έγκριση του οποίου θα χρειαστούν δύο με τρεις εβδομάδες.

Αυτό θα δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, για να καλύψει τα υπάρχοντα προαπαιτούμενα και να λάβει το 1,8 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης.

Στη συνέχεια, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα μπορούν να συμφωνήσουν σε αλλαγή του σκοπού χρήσης των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ αφού πρώτα επιστρέψουν στον EFSF στα τέλη του έτους πάνω στη βάση της χρονικής επέκτασης του μνημονίου κατά ένα έτος. Η επιστροφή των κεφαλαίων στο EFSF θα μείωνε αυτόματα το χρέος της Ελλάδας.

Πηγή: news247.gr