Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη
- 09/09/2019, 08:45
- SHARE
Είναι πλήρως κοστολογημένες, ρεαλιστικές και δεν αιφνιδιάζουν τους Ευρωπαίους εταίρους οι φοροελαφρύνσεις για το 2020 που ανακοίνωσε από το βήμα των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε το χθες μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση του στηρίζει τη μεσαία τάξη και θα της δώσει πίσω αυτά που της πήρε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την υπερφορολόγηση. Μίλησε για την κοινωνική πολιτική που θα εφαρμόσει, δεσμεύτηκε ότι κανένα επίδομα δεν πρόκειται να καταργηθεί, για τα αναπηρικά επιδόματα θα υπάρξει μια συνολική προσέγγιση και τόνισε και πως όποια υπεραπόδοση δημιουργείται στα δημοσιονομικά θα εξετάζεται η αξιοποίηση της για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους.
Η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις για τους συνταξιούχους
Απευθυνόμενος στους συνταξιούχους δήλωσε πως η κυβέρνηση του σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και αν υπάρξει ζήτημα επιστροφών θα το δει στο πλαίσιο των δημοσιονομικών συνθηκών και σε βάθος εύλογου χρόνου.
Για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων είπε ότι λέει τα ίδια που έλεγε και προεκλογικά και δεν απεμπολεί τη διεκδίκηση της μείωσης τους.
«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης», δήλωσε, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2021 θα μας βρει με μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα.
Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια και ενοχλούνται γιατί η νέα κυβέρνηση εφαρμόζει το δικό της πρόγραμμα και δεν κάνει κωλοτούμπες».
Χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος με τη χρήση αποθεματικών και πρόσθεσε πως αυτή «υπάρχει στη φαντασία, τουλάχιστον, του κ. Τσίπρα».
Μόνον εξαγγελίες οι προσλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ σε υγεία και παιδεία
Κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως ήταν μόνο εξαγγελίες οι ανακοινώσεις του για προσλήψεις στην υγεία και την παιδεία, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεν βρήκε να έχει φροντίσει και για τα απαραίτητα κονδύλια.
Είπε πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για προσλήψεις στην ειδική αγωγή, θα κάνει άμεσα προσλήψεις στην υγεία και στην παιδεία, αφού γίνει καταγραφή των αναγκών, με προτεραιότητα στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
Δεν θα επιμείνει η κυβέρνηση στον κανόνα 1/5 για τις προσλήψεις
Για τις προσλήψεις στο δημόσιο τόνισε πως δεν θα επιμείνει στον κανόνα 1/5, γιατί, όπως είπε, «μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης οι συντελεστές ΦΠΑ θα έχουν μειωθεί σε 22% και 11% και, βεβαίως, θα υπάρχει και ο κατώτατος συντελεστής.
Μέχρι το 2023 θα έχουν καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης η μείωση των οποίων θα αρχίσει από το 2021, ενώ η κυβέρνηση συζητάει το ενδεχόμενο μείωσης των εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες, τόνισε.
«Θα εξαντλήσω την τετραετία»
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία στην κυβέρνηση και δεν πρόκειται να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές για να «κάψει» το ζήτημα της απλής αναλογικής.
Σημείωσε, ωστόσο, πως αν δεν υπάρξει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τότε οι επόμενες βουλευτικές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής και θα είναι διπλές, αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση.
Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα φέρει άλλον εκλογικό νόμο για ψήφιση που θα δίνει τη δυνατότητα σε ένα κόμμα που συγκεντρώνει ποσοστό 40% να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Σε ερώτηση εάν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε ότι δεν είναι ακόμα η ώρα και η σχετική συζήτηση αδικεί και τον θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας και το πρόσωπο.
Οι εξεταστικές είναι θέμα της Βουλής όχι της κυβέρνησης
Σε ερώτηση αν θα γίνουν εξεταστικές επιτροπές για το πρώτο εξάμηνο του 2015, το θέμα της Novartis και άλλα ζητήματα ο πρωθυπουργός απάντησε ότι αυτές είναι θέμα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης. Και η δικαστική διερεύνηση τους είναι θέμα της ανεξάρτητης δικαιοσύνης.
Στο προσφυγικό είναι διαφορετική η πολιτική από του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο προσφυγικό η πολιτική της κυβέρνησης είναι διαφορετική από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Έθεσε το θέμα στις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και υπογράμμισε πως πρέπει να εφαρμόζονται οι αποφάσεις της Ε.Ε. για την αλληλεγγύη και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και όποιες χώρες του Σένγκεν δεν τις εφαρμόζουν να υποστούν κυρώσεις.
Ειδικά για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα είπε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες στην ΕΕ διότι δεν μπορούν να υπάρχουν χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν 50 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.
Επιβεβαίωσε ότι γίνονται έρευνες για το θέμα της σίτισης των προσφύγων την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος είπε ότι δεν επιθυμεί μια «βιομηχανία εξεταστικών» στη Βουλή και θέλει να κοιτάζει μπροστά.
Το τι έγινε το 2015 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά, είπε και «σιγά σιγά κλείνουμε και τα κεφάλαια αυτής της περιόδου».
Σε ερώτηση αν θα δει την ταινία του Κώστα Γαβρά απάντησε πως θα τη δει, διότι σίγουρα θα έχει κάποιο ενδιαφέρον, αν και τη χαρακτήρισε «επαρκώς μονομερή», είπε ότι αυτή δείχνει «το μέγεθος και τον βαθμό αλαζονείας της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα». Τότε, σημείωσε, η Ελλάδα διασύρθηκε διεθνώς και ο κ. Τσίπρας οδήγησε τη χώρα σε ένα «υποκριτικό» δημοψήφισμα για να κάνει στη συνέχεια μια «εντυπωσιακή κωλοτούμπα».
Αναρωτήθηκε αν στην εν λόγω ταινία θα εμφανίζονται ο κ. Καμμένος και ο κ. Πετσίτης, που, όπως είπε, απασχόλησαν έντονα την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα.
Συνάντηση με Ερντογάν στα τέλη Σεπτεμβρίου στον ΟΗΕ
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στα τέλη Σεπτεμβρίου στον ΟΗΕ.
«Πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές», δήλωσε και έστειλε το μήνυμα προς τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας, λέγοντας: «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα».
Μήνυμα στην Αλβανία να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και προς τη γειτονική Αλβανία σημειώνοντας πως δεν πρόκειται αν συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν προχωρήσει εμπράκτως στην άρση των διακρίσεων που γίνονται σε βάρος της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Κάποια στιγμή θα συναντηθεί και με τον Ζόραν Ζάεφ
Σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ότι είναι «εθνικά επιζήμια», αλλά υπογράμμισε πως έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και δεν προβλέπεται αλλαγή της.
Η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι αυστηρή στον έλεγχο της εφαρμογής της Συμφωνίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται είναι ένα αναπτυξιακό άλμα της Μακεδονίας με
τη Θεσσαλονίκη σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Να στηριχτούν τα προϊόντα της πραγματικής, της αυθεντικής Μακεδονίας και να κερδηθεί το παιχνίδι της επικοινωνίας παγκοσμίως, έτσι ώστε όταν κάποιος ακούει Μακεδονία, να σκέφτεται την ελληνική Μακεδονία.
Είπε ότι δεν έχει κανονιστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας κ. Ζάεφ αλλά κάποια στιγμή θα γίνει.
Αντισταθμιστικά οφέλη για το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πορεία απεξάρτησης από τον λιγνίτη, τα αντισταθμιστικά οφέλη στις περιοχές που θα πληγούν και τη στήριξη επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία ο πρωθυπουργός είπε ότι μελετάται η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και αναζητούνται πόροι.
«Η ΔΕΗ θα παρουσιάσει το σχέδιο για το πώς θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες», ανέφερε και σημείωσε: «Θα σκεφτούμε το νέο πλαίσιο με το οποίο θα γίνει. Θα δώσω μάχη για να εξασφαλίσουμε πόρους για τη μεταλιγνιτική μετάβαση. Η Δυτική Μακεδονία, την οποία αφορά ιδιαίτερα αυτή η μετάβαση, είναι το ενεργειακό κέντρο της χώρας και έχει δυναμικό με τεχνικές δυνατότητες, έχει μεγάλες εκτάσεις και γι’ αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά δίκτυα, ενώ μπορεί να γίνει και κέντρο μεταποιητικής δραστηριότητας».
Λύση με απομάκρυνση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στον Σταθμό Βενιζέλου
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σέβεται τη διαφορετική άποψη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, που μαζί με άλλους ζητάει να παραμείνουν τα αρχαία στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης και εξήγησε πως κατέληξε στην απόφαση για απομάκρυνση και επανατοποθέτηση ύστερα από την ενημέρωση που είχε από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Καραμανλή, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων.
Χαρακτήρισε «μη λύση» αυτή που δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεπε την παραμονή των αρχαίων, ενώ είπε ότι παραμένει άγνωστο αν ήταν τεχνικά εφικτή.
Σημείωσε πως η ίδια η πόλη της Θεσσαλονίκης να αποφασίσει τι θέλει με το Μετρό.
Σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη και αν συναντήθηκε μαζί του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Τον χαιρέτησα μπαίνοντας στο ξενοδοχείο, όπως χαιρέτησα καμιά εκατοστή άλλους που βρίσκονταν εκεί» είπε, για να προσθέσει: «Δική μου δουλειά είναι να θέτω κανόνες. Δεν έχω προσωπικές σχέσεις με επιχειρηματίες, δεν έχω φιλίες με επιχειρηματίες. Δουλειά μας είναι να καθορίζουμε τους όρους του επιχειρηματικού παιχνιδιού και από εκεί και πέρα όλοι πρέπει να συμμορφώνονται με αυτό το πλαίσιο».