Τα βουνά και τα λαγκάδια πήραν οι τουρίστες φέτος το καλοκαίρι
- 27/08/2024, 19:15
- SHARE
Οι υψηλές θερμοκρασίες, τα παρατεταμένα κύματα καύσωνα, το υψηλό κόστος διαμονής στα τουριστικά καταλύματα και τα τσιμπημένα ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια, ήταν παράγοντες που έλαβαν σοβαρά υπόψη αρκετοί εκδρομείς και κυρίως εκείνοι που είχαν οικογένεια με παιδιά, προκειμένου να διαχειριστούν με, όσο το δυνατόν, πιο έξυπνο τρόπο το διαθέσιμο budget των φετινών διακοπών.
Αντιμέτωποι με το δίλημμα βουτιά σε κάποια παραλία νησιού, κατάμεστη με κόσμο, σε καθημερινές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας ξαπλώστρας – που στην καλύτερη περίπτωση η τιμή του σετ ξεκινά από τα 20 ευρώ, αν δεν υπάρχει πρόσθετο κόστος ελάχιστης κατανάλωσης– και στη δροσιά και την ευελιξία που προσφέρει το βουνό, αρκετοί τουρίστες επέλεξαν το δεύτερο.
Προορισμοί που παραδοσιακά θεωρούνται χειμερινοί και είναι ταυτισμένοι με άλλες χρονικές περιόδους, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, είχαν την τιμητική τους, γεγονός που έδωσε μια ανάσα ρευστότητας και σε άλλες τοπικές οικονομίες, πλην των νησιωτικών.
Οι κρυμμένοι θησαυροί της Ηπείρου
Μολονότι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος δεν σημείωσαν υψηλές τουριστικές επιδόσεις, όπως ανέμεναν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ηπείρου, εντούτοις ο Αύγουστος έκανε τελικά το rebound αντισταθμίζοντας τις απώλειες των προηγούμενων μηνών.
«Όλο και περισσότεροι Έλληνες, νέοι σε ηλικία, αλλά και οικογένειες επισκέπτονται τα μέρη μας και το καλοκαίρι, υιοθετώντας έναν τρόπο ζωής πιο κοντά στη φύση. Απολαμβάνουν το περπάτημα και έλκονται από τα ποτάμια και τους καταρράκτες. Βέβαια η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα δεδομένα και είναι κάτι που μας ανησυχεί. Αρκετά από τα δέντρα έχουν πάθει εγκαύματα, ενώ σε πολλά σημεία το τοπίο μοιάζει να είναι φθινοπωρινό. Επίσης, σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα οι ξενοδοχειακές μονάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψύξη και δέχονται παράπονα από τους πελάτες. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για παραδοσιακούς οικισμούς που δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση air condition» επισημαίνει στο Fortune o Νικόλαος Πέτσιος, Αντιπρόεδρος της πρωτοβουλίας ΖΕΝ και Ιδιοκτήτης του Zagori Suites.
Στο Ζαγόρι, το κόστος διαμονής σε ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων ανέρχεται σε 80 ευρώ με πρωϊνό και σε ένα 4 αστέρων σε 120 ευρώ με πρωινό. Ο μέσος όρος διαμονής είναι περίπου 3 βράδια, καθώς οι επισκέπτες συνδυάζουν την παραμονή τους και σε άλλους κοντινούς.
«Γιάννενα, Κόνιτσα, Τζουμέρκα και Ζαγόρι είναι πρώτα στις προτιμήσεις. Φέτος η σεζόν ξεκίνησε με την έλευση αρκετών Αμερικάνων και Αυστραλών, ενώ ευτυχώς ο πόλεμος δεν έκοψε τη ροή από το Ισραήλ, όπως φοβόμασταν. Η τουριστική προβολή που γίνεται έχει περάσει το μήνυμα ότι εκτός από τις μαγευτικές ακτές και τα πανέμορφα ελληνικά νησιά, υπάρχει και μια μαγευτική ηπειρωτική Ελλάδα που για χρόνια παρέμενε ανεξερεύνητη».
Τα Μετέωρα είναι all time classic
Επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο σχεδιάζουν ένα ταξίδι στα Μετέωρα για να θαυμάσουν από κοντά τους εντυπωσιακούς βράχους και τις μονές και από ότι φαίνεται η ευρύτερη περιοχή ανάγεται σε έναν must τουριστικό προορισμό και για την περίοδο του καλοκαιριού.
«Δυόμιση εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο επισκέπτονται τα Μετέωρα από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αγγλία και την Νότια Αμερική. Από τον Ιούλιο μέχρι και το Μάιο η κίνηση ήταν ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, ενώ σταθεροποιητικά επίπεδα εμφανίζει για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Οι προκρατήσεις για το φθινόπωρο κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ελαφρώς αυξημένες» επισημαίνει η Αντιδήμαρχος Τουρισμού – Αθλητισμού του Δήμου Μετεώρων, Πηνελόπη Μαγκούρα.
Προσθέτει πως η περιοχή ενδείκνυται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός ο συνεδριακός και ο προσκυνηματικός, ενώ κάποιος που επισκέπτεται τα Μετέωρα μπορεί να επισκεφθεί και άλλα σημεία φυσικού κάλλους, μεταξύ των οποίων ο Ασπροπόταμος και η λίμνη Λογγάς, κάνοντας δραστηριότητες, όπως ορειβασία και ιππασία.
«Παράλληλα έχουμε πολλά μουσεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος αλλά και ιδιαίτερης φύσεως όπως είναι για παράδειγμα το μουσείο μανιταριού το οποίο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και μάλιστα 11 με 12 Οκτωβρίου διεξάγεται η γιορτή τρούφας, ενώ εξίσου γνωστοί είμαστε και για τα οινοποιεία μας. Τα Μετέωρα είναι ταξίδι και εμπειρία ζωής, είναι ένα μοναδικό φαινόμενο της φύσης που προσφέρει πολλές δραστηριότητες. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που μπαίνει σε καθεστώς εξωστρέφειας και προβολής, καθώς θέλουμε να αποτελέσουμε μέρος, όχι μόνο του εγχώριου, αλλά και του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη» καταλήγει η κα Μαγκούρα.
Η Λίμνη Πλαστήρα δεν έχασε την αίγλη της από τον Daniel
Παρά την τεράστια οικολογική καταστροφή που υπέστη η Θεσσαλία από το ακραίο καιρικό φαινόμενο Daniel που στο πέρασμά του αφάνισε κυριολεκτικά ολόκληρες περιοχές και επέφερε ζημίες στην χλωρίδα και την πανίδα του εν λόγω γεωγραφικού διαμερίσματος, ο κόσμος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη Λίμνη Πλαστήρα. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο του δήμου Λίμνης Πλαστήρα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, Παναγιώτη Νάνο, οι τοπικοί φορείς επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά ώστε να περιορίσουν τάχιστα τις απώλειες, ενώ σημαντική ώθηση δόθηκε από το πρόγραμμα Thessaly pass το οποίο στήριξε ουσιαστικά τον Τουρισμό και συνέβαλε στο να κλείσει θετικά η χρονιά (τέλος Μαϊου 2024).
«Εμείς είμαστε ουσιαστικά χειμερινός προορισμός και το καλοκαίρι παραδοσιακά η κίνηση των τουριστών περιορίζεται, ωστόσο ειδικά φέτος είχαμε αύξηση των επισκεπτών και το καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως ο παρατεταμένος καύσωνας στάθηκε η αφορμή για να επιστρέψει μεγάλος αριθμός ετεροδημοτών στα χωριά του. Μάλιστα ο Δήμος θέλοντας να δώσει περισσότερα κίνητρα, αναβάθμισε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνοντας δρώμενα με ελάχιστο ή μηδενικό κόστος συμμετοχής.