«Ταφόπλακα» στις ελπίδες άμεσης ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση από τον Ρέγκλινγκ
- 20/06/2017, 16:18
- SHARE
Στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος θα γίνει η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από ESM και ΔΝΤ.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πραγματοποιήσουν αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος για να αποσαφηνιστεί πόση επιπλέον βοήθεια χρειάζεται η Ελλάδα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Δεν θα υποβαθμίσω αυτό που το Eurogroup (Ευρωομάδα) αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα, ήταν ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, εκτιμώντας ότι η εκταμίευση των 8,5 δισεκ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Ιουλίου.
«Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στις εθνικές διαδικασίες, αλλά το Eurogroup κατέληξε σε μια συμφωνία επί της αρχής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους που έρχονται τον Ιούλιο για την Ελλάδα», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ΕΚΤ και τον επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ. Κάτι το οποίο, εφόσον συμβεί στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018, αφαιρεί από την ελληνική οικονομία τη δυνατότητα να μπει στο QE νωρίτερα από τις αρχές του 2019 – υπό την προϋπόθεση το πρόγραμμα να “τρέχει” ακόμη τότε.
Η Ελλάδα έχει τώρα πολύ μικρά προβλήματα εξυπηρέτησης χρέους, δεν υπάρχουν μεγάλες αποπληρωμές χρέους στην Ελλάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ. «Ως ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ, οι πληρωμές τους για την εξυπηρέτηση χρέους από τον προϋπολογισμό είναι μικρότερες από αυτές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και χαμηλότερες ακόμα και από τις ΗΠΑ. Μακροπρόθεσμα, υπάρχουν αποπληρωμές, αλλά για αυτό το λόγο δεν βιαζόμαστε. Έχουμε πολύ μακροπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο, μεγάλη αβεβαιότητα, άρα είναι καλό να περιμένουμε λίγο και να δούμε πώς τα πάει η οικονομία».
Ερωτηθείς εάν η απόφαση του Eurogroup ελήφθη απλά ως μια λύση μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στη Γερμανία, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, προσθέτοντας ότι ούτε ο ίδιος θέλει να δει την Ελλάδα να χρεοκοπεί μετά τις γερμανικές εκλογές.
Διαβάστε ακόμη: Ρέγκλινγκ: Είναι πιθανό εντός του έτους η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές