Ταϊβάν: Υπό το βάρος των δασμών, παρατείνονται οι περιορισμοί στο short selling των μετοχών

Ταϊβάν: Υπό το βάρος των δασμών, παρατείνονται οι περιορισμοί στο short selling των μετοχών
An investor monitors stock price movements at a securities company in Shanghai on September 24, 2021. (Photo by Hector RETAMAL / AFP) Photo: AFP
Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σαρωτικούς εισαγωγικούς δασμούς, προκαλώντας αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές.

Η κορυφαία χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Ταϊβάν δήλωσε το Σάββατο ότι θα παρατείνει τους προσωρινούς περιορισμούς στο short selling των μετοχών για να συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερότητας της χρηματιστηριακής αγοράς και δεν έδωσε τελική ημερομηνία για το πότε θα μπορούσαν να αρθούν οι περιορισμοί.

Οι περιορισμοί επιβλήθηκαν για πρώτη φορά στις 6 Απριλίου, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σαρωτικούς εισαγωγικούς δασμούς, προκαλώντας αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές. Αρχικά επιβλήθηκαν για μία εβδομάδα και στη συνέχεια παρατάθηκαν για μία ακόμη εβδομάδα.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Ταϊβάν δήλωσε ότι οι περιορισμοί θα συνεχιστούν, χωρίς να αναφέρει πότε μπορεί να λήξουν.

Η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ και η έκβαση των διαπραγματεύσεων με άλλες χώρες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αβέβαιες και θα συνεχίσουν να υπάρχουν «διακυμάνσεις» στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, πρόσθεσε.

Εάν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην αγορά, η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι «θα προσαρμόσει τα σχετικά μέτρα αναλόγως για να διατηρήσει τη σταθερότητα της αγοράς και τα συμφέροντα των επενδυτών». Δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Οι short sellers δανείζονται μετοχές που αναμένουν πτώση, με στόχο να αποπληρώσουν το δάνειο για λιγότερα χρήματα αργότερα για να τσεπώσουν τη διαφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com