«Τακτικές Ανδρέα Παπανδρέου από τον Τσίπρα»
- 13/03/2015, 11:29
- SHARE
Σε δημοσίευμα τους οι Financial Times αναφέρονται στις ομοιότητες στη στρατηγική των δύο ανδρών.
Τι θυμίζει η σκληρή ρητορική κατά της Γερμανίας που έχει εξαπολύσει ο Αλέξης Τσίπρας; Όπως αναφέρουν οι Financial Times σε κάποιους μεγαλύτερης ηλικίας ξυπνούν μνήμες από τον Ανδρέα Παπανδρέου.
«Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε το ισχυρό αντιδυτικό αίσθημα των Ελλήνων υποσχόμενος να βγάλει τη χώρα από το ΝΑΤΟ, στο οποίο πολλοί επέρριπταν ευθύνες γιατί δεν κατάφερε να αποτρέψει τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974. Έβαλε κατά της Ουάσιγκτον, διακηρύσσοντας ότι η κυβέρνησή του θα κλείσει τις αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα, υπόσχεση που ικανοποίησε τη βαθιά οργή για τη στήριξη των ΗΠΑ στη Χούντα.
Οι Έλληνες της μεσαίας τάξης συνέρρεαν κατά χιλιάδες για να ακούσουν τον πρωθυπουργό να επικρίνει τους Δυτικούς συμμάχους της χώρας σε κομματικές συγκεντρώσεις στις πλατείες των πόλεών τους. Οι ξένοι διπλωμάτες ανησυχούσαν μήπως η Ελλάδα έφευγε από το ΝΑΤΟ και εντασσόταν στο κίνημα των χωρών που κρατούσαν αποστάσεις τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από την Μόσχα» αναφέρει το δημοσίευμα.
Τρεις δεκαετίες αργότερα η αφήγηση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι παρόμοια, μολονότι οι στόχοι είναι διαφορετικοί και τα ζητήματα οικονομικά και όχι πολιτικά.
H Γερμανία έχει αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως την εστία του κακού για τους χτυπημένους από τη λιτότητα Έλληνες, ενώ η τρόικα των ελεγκτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρείται αντί του ΝΑΤΟ η υπεύθυνη για τα προβλήματα της χώρας.
Ένας λόγος που ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε τη στρατηγική Παπανδρέου είναι πως υψηλόβαθμα στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ εντάχθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την κατάρρευση της δημοτικότητας του κόμματός τους λόγω του ρόλου του στην εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Επτά επιφανείς «παλαιοί» Πασόκοι έχουν τώρα θέσεις στη νέα διοίκηση. Ένας άλλος λόγος είναι πως αποδείχτηκε αποτελεσματικό στη συγκράτηση της εσωτερικής αντιπολίτευσης. Όπως και ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας έχει να αναμετρηθεί με μια θορυβώδη ακροαριστερή πτέρυγα, που στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται σε οποιοδήποτε συμβιβασμό της Ελλάδας με τους ξένους δανειστές.
«Ενώ οι προπαγανδιστές του ΠΑΣΟΚ ήταν απασχολημένοι απειλώντας με κρατικοποίηση τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ, oι κρυφές συζητήσεις για τις βάσεις οδήγησαν τελικά σε μια συμφωνία για την παραμονή τους. Η Ελλάδα επίσης άρχισε και πάλι να συμμετέχει σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ».
Υπάρχουν σημάδια ότι ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να κάνει μια παρόμοια στροφή. Η καταγγελία του κατά «των εγκλημάτων και των καταστροφών που έφεραν οι δυνάμεις του Γ΄Ράιχ» έγινε μόλις η Ελλάδα άρχισε λεπτομερείς διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» -όπως έχει μετονομαστεί η τρόικα των διεθνών δανειστών- για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.
«Αν οι διαπραγματεύσεις είναι επιτυχημένες, θα εκταμιευτεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ από τα ταμεία διάσωσης και η Αθήνα μπορεί ακόμα και να ξεκινήσει συνομιλίες για ένα τρίτο πακέτο, όπως έχει προτείνει η Γερμανία, διασφαλίζοντας την επιβίωσή της ως μέλους της ευρωζώνης».