Ταμείο Ανάκαμψης: H επιμονή της Ολλανδίας και η πρόταση της Γερμανίας
- 15/07/2020, 08:44
- SHARE
Η Ολλανδία θα επιδιώξει να λάβει εγγυήσεις για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στις διαπραγματεύσεις για ένα ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορωνοϊό την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, θέτοντας το σκηνικό για σκληρές συνομιλίες στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Ιουλίου.
Ο Ρούτε είχε συνομιλίες με ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών που προσπαθούν να πείσουν τους Ολλανδούς να άρουν τις αντιρρήσεις τους στο Ταμείο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που υποστηρίζεται από τη Γαλλία και τη Γερμανία. «Έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν, το ερώτημα είναι τώρα πώς μπορούμε να τις οριστικοποιήσουμε», ανέφερε σήμερα ο Ρούτε σε δημοσιογράφους. «Έχουμε πολλές συζητήσεις για αυτό στο παρασκήνιο».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσπάθησε νωρίτερα χθες να προσφέρει παραχωρήσεις προς χώρες σε όλη την ΕΕ ανακοινώνοντας τα σχέδιά του για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και την οικονομική ανάκαμψη, με την ελπίδα να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών. Μεταξύ άλλων πρότεινε τη διατήρηση των λεγόμενων επιστροφών που οι πλουσιότερες χώρες λαμβάνουν για την συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός τόνισε πως η διατήρηση των λεγόμενων επιστροφών είναι ένα καλό «σημείο εκκίνησης στο δρόμο για τις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης», αλλά υπογράμμισε ότι παραμένουν άλλα σημαντικά ζητήματα. Η Ολλανδία ηγείται μιας ομάδας ευρωπαϊκών χωρών, γνωστής ως οι «φειδωλοί τέσσερις», που αντιτίθενται στο συλλογικό δανεισμό δισεκατομμυρίων ευρώ σε άλλες χώρες της ΕΕ, εκτός εάν δεσμευτούν για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung η γερμανική προεδρία προτείνει την εξής διαδικασία προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφορές: Χώρες που ζητούν επιχορήγηση θα καταθέτουν στην Κομισιόν τα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια. Από τη στιγμή που αρχίζουν να τα εφαρμόζουν η Κομισιόν αιτείται την εκταμίευση των χρημάτων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσει με ειδική πλειοψηφία. Μέχρι στιγμής η Ολλανδία φαίνεται να επιμένει σε ομόφωνες αποφάσεις.
Μέρκελ- Σάντσεθ: Συμφώνησαν ότι ο χρόνος πιέζει για το Ταμείο Ανάκαμψης
Αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για συμβιβασμό ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία είναι αφιερωμένη στο ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, εμφανίστηκε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ- προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- μετά τη συνάντησή της χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.
Αναγνώρισε πάντως ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ο Ισπανός ηγέτης από την πλευρά του έκανε λόγο για «ιστορική αποστολή» της ΕΕ και ζήτησε να ληφθούν αποφάσεις εντός Ιουλίου.
«Το επιθυμητό θα ήταν να έχουμε γρήγορα αποτέλεσμα, αλλά δεν ξέρω αν θα έχουμε επιτυχία την Παρασκευή και το Σάββατο. Ο χρόνος πιέζει», τόνισε η κυρία Μέρκελ.
Και παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όσον αφορά την πρόταση που τους έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις που πρέπει να συγκεραστούν, παραδέχθηκε η καγκελάριος, διαβεβαιώνοντας ότι η ίδια πηγαίνει στις Βρυξέλλες «με σημαντικό απόθεμα προθυμίας για συμβιβασμό».
Ο Πέδρο Σάντσεθ, η χώρα του οποίου χτυπήθηκε σκληρά από τον κορωνοϊό και ελπίζει να λάβει γενναία οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ, υπογράμμισε ότι η ισπανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να εξασφαλιστεί συμφωνία αυτήν την εβδομάδα.
Η Μέρκελ επισήμανε ότι εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα χρειαστεί δεύτερη Σύνοδος Κορυφής για το θέμα.
«Ο Ιούλιος πρέπει να είναι ο μήνας των αποφάσεων. Η Ισπανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να το πετύχει», είπε ο Σάντσεθ και πρόσθεσε ότι «εάν αναβάλουμε εκ νέου τη συμφωνία, θα αναβάλουμε επίσης την ανάκαμψη και, αν αναβάλουμε την ανάκαμψη, η κρίση θα γίνει ακόμη πιο βαριά».
Ισπανίδα ΥΠΕΞ: Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι «ελεημοσύνη»
Ο κοινός δανεισμός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση ενός ταμείου για την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση που προκαλείται από την πανδημία COVID-19 δεν είναι «ελεημοσύνη», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονζάλες.
Όπως είπε, όλες οι εμπλεκόμενες χώρες θα συμβάλουν στην αποπληρωμή του χρέους, ακόμη και οι βόρειες χώρες που αποκαλούνται «φειδωλές». «Η Ολλανδία δεν προσφέρει “ελεημοσύνη” στην Ισπανία ή τη Γαλλία», πρόσθεσε σε συνέντευξή της στον βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό RTBF. Όπως διευκρίνισε, για παράδειγμα, η Γερμανία θα συνεισφέρει κατά 20%, η Ισπανία κατά 9% και η Ολλανδία κατά 6%.