Ταμβακάκης στο Fortune Greece Network: Οι επενδύσεις, η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και η νέα στρατηγική της EOS Capital

Ταμβακάκης στο Fortune Greece Network: Οι επενδύσεις, η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και η νέα στρατηγική της EOS Capital
Ο ρόλος των επενδύσεων στην οικονομική ανάπτυξη: Ο Απόστολος Ταμβακάκης, Πρόεδρος & Managing Partner της EOS Capital Partners μίλησε για τη σημασία των επενδύσεων, αναλύοντας τις τρέχουσες προκλήσεις και ευκαιρίες.

Το πώς οι επενδύσεις μπορούν να προάγουν την οικονομική ανάπτυξη, τέθηκε επί τάπητος στο Fortune Greece Network, στη μηνιαία συγκέντρωση δυναμικών εκπροσώπων του οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου στον πολυχώρο «Άτρακτος».

Συγκεκριμένα στο πάνελ «Fostering Economic Growth through Investments» συμμετείχαν ο Απόστολος Ταμβακάκης, Πρόεδρος & Managing Partner της EOS Capital Partners με συντονιστή τον Tάσο Ζάχο, CEO/Editor in Chief του Fortune Greece.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα highlights της συζήτησης:

*Όλη η συζήτηση είναι διαθέσιμη στο Fortune Greece Network. Become a member NOW 

Ο κ. Ταμβακάκης αρχικά αναφέρθηκε στο επίπεδο ροής κεφαλαίων από άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. «Οι μεγάλες ξένες εταιρείες (άνω των 150 εκατ. ευρώ) ενδιαφέρονται περισσότερο για asset based επενδύσεις, όπως στους τομείς του real estate και του τουρισμού. Μιας και είναι περιορισμένος ο αριθμός αυτών των εταιρειών, είναι αδύνατον να “χτυπήσουμε” ποσοστά άλλων χωρών. Το να είμαστε στα επίπεδα από 5 έως 7 δισ. ευρώ ετησίως, θεωρώ ότι είναι ικανοποιητικό για τη χώρα μας», σημείωσε σχετικά.

Ισορροπία ξένων και εγχώριων επενδύσεων

Στη συνέχεια ο ιδρυτής και επικεφαλής της EOS Capital Partners τόνισε ότι δεν ξεχωρίζει παραγωγικές από μη παραγωγικές επενδύσεις, ενώ στάθηκε στην ανάγκη εξισορρόπησης των ξένων επενδύσεων με τις ελληνικές, προκειμένου να συνεχίσουν να υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις στην επικράτεια. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, ώστε να υπάρχουν κάθε δεκαετία νέοι Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι θα δημιουργούν μεγάλες εταιρείες και αυτές με τη σειρά τους να είναι τα flagships του ελληνικού επιχειρείν».

Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις, ο κ. Ταμβακάκης υποστήριξε ότι θα πρέπει, πρώτον, να επικεντρωθούν στην ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης και δεύτερον, στο να δημιουργηθεί ένα σταθερό και ευνοϊκό προς τις επενδύσεις φορολογικό πλαίσιο, τομέα στον οποίο υπάρχουν πάρα πολλές φορολογικές διατάξεις, και κάποιες μη ενεργές.

Προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Παράλληλα, ο Απόστολος Ταμβακάκης εκτίμησε ότι δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, ενώ σχετικά με την ελληνική οικονομία, δήλωσε ότι «οι πιθανότητες δείχνουν ότι μάλλον θα έχουμε ούριο άνεμο για τα επόμενα δύο χρόνια». «Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για την περίοδο από το 2027 και μετά», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας τους λόγους και αναλύοντας τον καθοριστικό ρόλο των τραπεζών σε αυτήν την εξίσωση.

Ο ιδρυτής της EOS Capital Partners, εν συνεχεία εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους παρατηρήθηκε αύξηση σε private equities και head funds και κατά συνέπεια συσσώρευση κεφαλαίων και αναφέρθηκε στο πώς εξελίσσεται η αγορά σε αυτόν τον τομέα στη χώρα μας, τονίζοντας τη σημασία της Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τέλος, ο κ. Ταμβακάκης μίλησε για τα επόμενα σχέδια της EOS Capital Partners, τα όσα αλλάζουν με το νέο fund, που βρίσκεται προ των πυλών, αλλά και τα κριτήρια που θέτει ο ίδιος στο δρόμο για επένδυση σε μια εταιρεία.

“Επενδύσαμε σε 11 εταιρείες στο πρώτο fund και σε άλλες τόσες θα επενδύσουμε και στο νέο fund. Ο πολλαπλασιαστής αυτών των επενδύσεων είναι πολύ σημαντικός και το αποτύπωμα για την οικονομία πολύ σημαντικό. Στα χρόνια που έχουμε αυτές τις εταιρείες στο χαρτοφυλάκιο μας, αυξήθηκε κατά μέσο όρο ο τζίρος τους πάνω από 100%, τα Ebitda κατά 75% και το σύνολο των νέων εργαζομένων ανέβηκε κατά 1500 άτομα” ανέφερε ο κ. Ταμβακάκης.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουλίου ανακοινώθηκε και επίσημα ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία πρώτου γύρου συγκέντρωσης κεφαλαίων (First Closing) του EOS Hellenic Renaissance Fund ΙΙ (“EOS II Fund”).

Τα αρχικά επενδυτικά κεφάλαια του EOS II Fund ανέρχονται σε €219 εκ. (first closing) και προβλέπεται να φτάσουν τα €250 εκ., με αποτέλεσμα τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια της EOS Capital Partners να διαμορφωθούν σε €400 εκ.  

To EOS II Fund  απευθύνεται σε ελληνικές μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης (growth stage) με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι €100 εκ. και  προσωπικό έως 500 εργαζόμενους, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την επιχειρηματικότητα σε στρατηγικούς και εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Διαχειριστής του  EOS II Fund είναι η EOS Capital Partners Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. (“EOS Capital Partners”), εταιρεία αδειοδοτημένη και εποπτευόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Διαβάστε περισσότερα τον νέο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων από την EOS Capital