«Ταύρος» η UBS για τις ελληνικές τράπεζες – Άνοδος έως 56% στις τιμές των μετοχών

«Ταύρος» η UBS για τις ελληνικές τράπεζες – Άνοδος έως 56% στις τιμές των μετοχών
epa08146957 (FILE) - The logo of Swiss investment bank and financial services company UBS is seen at a bank's branch in St. Moritz, Switzerland, 29 November 2018 (reissued 21 January 2020). UBS released their 4th quarter and full year 2019 results on 21 January 2020, saying their 2019 net profit stood at 4.3 billion USD. EPA/MATTIA SEDDA *** Local Caption *** 54920344 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ηχηρή ψήφος επιδοκιμασίας… από τον εξ Ελβετίας ορμώμενο οίκο  

«Ταύρος» είναι, σύμφωνα με πρόσφατο report της, για τις ελληνικές τράπεζες η ελβετική UBS, που βλέπει άνοδο ώς 56% στις τιμές των μετοχών τους…

Σύμφωνα με τον οίκο, η αισιόδοξη εκτίμηση δικαιολογείται από τη μακροοικονομική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την ισχυρή αύξηση του εγχώριου τραπεζικού κεφαλαίου και τις επικείμενες διανομές μερισμάτων προς τους μετόχους… Ως εκ τούτου, ο δείκτης ρίσκο-ανταμοιβή είναι λοξά ανοδικός…

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την UBS, η τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 2,32 ευρώ (σύσταση Buy), που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 45%, για την Eurobank στα 2,74 ευρώ (σύσταση Buy) με περιθώριο ανόδου 38%, για την Εθνική Τράπεζα (σύσταση Buy) στα 11,20 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 56%, και για την Τράπεζα Πειραιώς (σύσταση Buy) στα 3,80 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 50%.

Κατά τ’ άλλα, σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη, επισημαίνει η UBS, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλή θέση επωφελούμενες από έναν επενδυτικό κύκλο που διευκολύνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ευνοϊκό μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδος.

«Εκτιμάμε έναν ισχυρό εταιρικό πιστωτικό κύκλο, με αύξηση των δανείων 8,7% ετησίως (για την περίοδο 2023-2026). 

Αν και τα NIM (καθαρά επιτοκιακά περιθώρια) αποτελούν αντίθετο άνεμο, οι δραστηριότητες αντιστάθμισης κινδύνου παρέχουν μια κάποια προστασία, καθώς και σταθερή πιστωτική επέκταση. 

Οι προοπτικές για ισχυρή αύξηση του εισοδήματος από F&C υποστηρίζουν επίσης τα έσοδα μεσοπρόθεσμα. Τα NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) έχουν εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό και βλέπουμε τον πιστωτικό κίνδυνο να παραμένει ευνοϊκός και να προκαλεί έκπληξη στην καθοδική πλευρά» σημειώνει o οίκος.

Παράλληλα, «είμαστε αισιόδοξοι για την ανάπτυξη λόγω τουρισμού, του ισχυρού καταναλωτικού περιβάλλοντος που υποβοηθήθηκε από τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, τις εισροές από το RRF (15 δισ. ευρώ από 36 δισ. ευρώ έχουν απορροφηθεί μέχρι στιγμής) και τη μη δημοσιονομική οπισθοδρόμηση (πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού)» προστίθεται.

Stock picking

Τέλος, σύμφωνα με την UBS, αποτελεί κορυφαία επιλογή η Εθνική Τράπεζα, διότι είναι σε καλύτερη θέση ώστε να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της Ελλάδας. Διαθέτει δε υψηλή κερδοφορία, ισχυρή κεφαλαιακή θέση και πιστωτική ποιότητα, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα επιστροφής πλεονάζοντος κεφαλαίου.

Η Πειραιώς αποτελεί ένα αξιοσημείωτο succes story. Παρουσιάζει σταθερή κερδοφορία, αλλά διαθέτει ασθενέστερη κεφαλαιακή θέση.

Η Eurobank επωφελείται από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας, διαφοροποιούμενη σε Κύπρο και Βουλγαρία και προσφέροντας υψηλή κερδοφορία, ωστόσο παρουσιάζει υψηλό κόστος χρηματοδότησης.

Τέλος, η Alpha Bank επωφελείται από τη συγχώνευση με την UniCredit στη Ρουμανία, αλλά έχει χαμηλότερη κερδοφορία, ιδιαίτερα χαμηλότερο NIM, αλλά και υψηλές δυνατότητες διανομής σε σχέση με την κεφαλαιοποίησή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: