Ταξιδιωτική… κούραση: Γιατί οι νεότερες γενιές μειώνουν τα σχέδια για καλοκαιρινές αποδράσεις

Ταξιδιωτική… κούραση: Γιατί οι νεότερες γενιές μειώνουν τα σχέδια για καλοκαιρινές αποδράσεις
Photo: pixabay.com
Νέες έρευνες δείχνουν ότι οι νεότερες γενιές, παρά το έντονο ενδιαφέρον τους για ταξίδια, συρρικνώνουν τους προϋπολογισμούς τους, προσαρμόζοντας τις δαπάνες τους για τη διασκέδαση και τα ταξίδια τους.

Η εποχή των μαζικών εξορμήσεων μετά την πανδημία φαίνεται να φτάνει στο τέλος της, καθώς οι ταξιδιώτες δηλώνουν ότι σχεδιάζουν λιγότερα ή και καθόλου ταξίδια φέτος το καλοκαίρι. Οι αποταμιεύσεις που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν πλέον εξαντληθεί, ενώ οι αυξανόμενες τιμές καθιστούν τα ταξίδια πολυτέλεια για πολλούς.

Σύμφωνα με έκθεση της Deloitte Insights, μετά από δύο χρόνια ισχυρής ζήτησης, ο αριθμός των ατόμων που σχεδιάζουν ταξίδια αναψυχής αυτό το καλοκαίρι έχει σημειώσει σημαντική πτώση. Οι μεγάλες εταιρείες τουρισμού όπως η Marriott, η Hyatt, η Airbnb και η Expedia αναμένουν περαιτέρω αποδυνάμωση της ταξιδιωτικής ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο αριθμός των ταξιδιωτών που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν δύο ταξίδια αυτό το καλοκαίρι έχει μειωθεί σε σύγκριση με τα τρία ταξίδια που προγραμμάτισαν το καλοκαίρι του 2023, ενώ το ποσοστό αυτών που αποφεύγουν εντελώς τα καλοκαιρινά ταξίδια αυξήθηκε από 37% σε 42%. Για τους περισσότερους, το κόστος των ταξιδιών αποτελεί τον κύριο αποτρεπτικό παράγοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, μια σημαντική μερίδα των ταξιδιωτών σκοπεύει να ξοδέψει λιγότερα χρήματα, περιορίζοντας τα ταξίδια τους. Ωστόσο, ένα άλλο 19% δηλώνει ότι θα ξοδέψει περισσότερα, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών, παρά από επιλογή.

Οι νεότερες γενιές, όπως οι Gen Zers και οι millennials, φαίνεται να είναι εκείνες που περιορίζουν περισσότερο τις δαπάνες τους για ψυχαγωγία και ταξίδια. Ενώ θεωρούν τα ταξίδια απαραίτητα για την ψυχική τους ευεξία, δεν μπορούν να αγνοήσουν τις αυξημένες τιμές, αναγκάζοντας τους να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Παρόλα αυτά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να ενισχύουν τις ταξιδιωτικές φιλοδοξίες, ειδικά για τις νεότερες γενιές, που αφιερώνουν μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού τους για ταξίδια σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Μια έρευνα της Hopper τον Απρίλιο του 2024 αποκάλυψε ότι η Gen Z ξοδεύει έως και 49% περισσότερο για ταξίδια από ό,τι οι παλαιότερες γενιές με παρόμοια εισοδήματα.

Αν και τα ταξίδια παραμένουν σημαντικά, οι ταξιδιώτες φαίνεται να προσαρμόζουν τις συνήθειές τους στις νέες οικονομικές συνθήκες, καθιστώντας την εμπειρία της απόδρασης πιο επιλεκτική και προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: