Causaly: Τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική ανάγνωση στην υπηρεσία της υγείας
- 28/05/2020, 10:00
- SHARE
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί μόνο προνομιακό πεδίο φουτουριστικών τεχνολογικών εφαρμογών, ούτε αναπτύσσεται με σκοπό να αντικαταστήσει πλήρως τον άνθρωπο. Απεναντίας, σε μια τεράστια λίστα κλάδων, συνιστά ένα εργαλείο ενίσχυσης, καταργώντας αμέτρητες εργατοώρες σε αντιπαραγωγικές εργασίες. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας αναδείχθηκε από το έργο της Causaly. Η εταιρεία που ίδρυσε το 2018 ο Γιάννης Κιαχόπουλος, έχει δημιουργήσει αλγoρίθμους επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που μπορούν να διαβάζουν, να κατανοούν και να οπτικοποιούν πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε ιατρικές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Αυτή η τεχνολογία μηχανικής ανάγνωσης, πρακτικά, μιμείται τον τρόπο με τον οποίο διαβάζουν οι άνθρωποι σε πολύ γρηγορότερους ρυθμούς.
Τι σημαίνει όμως αυτό; Η πλατφόρμα της Causaly είναι «εκπαιδευμένη» να ανατρέχει σε εκατομμύρια σελίδες επιστημονικών δημοσιεύσεων και να τις αναλύει. Μέσα από τη αυτή τη διαδικασία, εντοπίζει, καταγράφει και οπτικοποιεί όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν τον τομέα έρευνας και ανάπτυξης στο φάρμακο και τη βιοτεχνολογία, προσφέροντας στον άνθρωπο τη δυνατότητα να αφιερώσει αποκλειστικά τον χρόνο του στο R&D και όχι σε ατελείωτες αναζητήσεις. «Η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της Causaly συμβάλλει στην επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας και κάνει πιο παραγωγική την ερευνητική διαδικασία. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους χρήστες μας να πετύχουν, ειδικά σε έναν κλάδο που αφορά όλους τους τομείς της ανθρώπινης υγείας και ασφάλειας», λέει ο Γιάννης, ο οποίος βρίσκεται στη φετινή λίστα 40 under 40 του Fortune.
Το παράδειγμα του Covid-19
Το πιο χαρακτηριστικό, ίσως, δείγμα γραφής των δυνατοτήτων αυτής της τεχνολογίας, αναδείχθηκε από το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού. Η Causaly είχε εντοπίσει από τον Δεκέμβριο του 2019 τα πρώτα κρούσματα του ιού στην κινεζική πόλη Ουχάν, και ως τον Απρίλιο του 2020 πραγματοποίησε την πλήρη ανάλυση 40.000 επιστημονικών δημοσιεύσεων μόνο για τον Covid-19, παράλληλα με τη μελέτη 30 εκατομμυρίων δημοσιεύσεων πάνω στη βιοϊατρική. «Από τα μέσα Φεβρουαρίου ξεκινήσαμε να παρέχουμε σε ερευνητές πανεπιστημίων και άλλων ιδρυμάτων ελεύθερη πρόσβαση στην πλατφόρμα μας για ερευνητικούς σκοπούς. Προσελκύσαμε εκατοντάδες ερευνητές από διαφορετικούς κλάδους όπως η Υπολογιστική Βιολογία, η Επιδημιολογία, η Κλινική Φροντίδα και η Βασική Έρευνα, οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν υποθέσεις για νέες θεραπείες ή να κατανοήσουν την παθογένεση του ξενιστή του Covid-19».
Μέσα από την πλήρη ανάλυση αυτού του τεράστιου όγκου δεδομένων, προέκυψε μια λίστα με 6.000 στοιχεία που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις έρευνες για τη θεραπεία του Covid-19. Ξεχωρίστηκαν τα 250 από αυτά, τα οποία φιλτραρίστηκαν μέσα από τα διαθέσιμα δεδομένα των επιστημονικών δημοσιεύσεων για να δημιουργηθούν μοντέλα πρόβλεψης, ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν από τους ερευνητές. Βαθύτερη μελέτη των δεδομένων αυτών αναρτήθηκε και συνεχίζει να αναρτάται δημόσια στην ιστοσελίδα της Causaly, με στόχο να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις παγκόσμιες μελέτες για τη θεραπεία της επιδημίας.
Άμεση αναγνώριση
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας μηχανικής ανάγνωσης είναι μια δύσκολη πρόκληση, σημειώνει ο Γιάννης, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί το μοναδικό σημείο εστίασης της Causaly από την ίδρυσή της. «Αυτό, σε συνδυασμό με την εξειδίκευση στη βιοϊατρική και την οπτικοποίηση δεδομένων, μας επέτρεψε να αναπτύξουμε ένα προϊόν που είναι μοναδικό στην αγορά», προσθέτει.
Μέσα σε τρία μόλις χρόνια, η Causaly εξασφάλισε συνεργασία με τη Novartis, καθώς και πολλές ακόμη
φαρμακευτικές εταιρείες και ιδρύματα. Ύστερα ήρθε και μια πολύτιμη συνεργασία με το University College London, η οποία αποτέλεσε την εισαγωγή της εταιρείας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον ούτως ώστε να ωφεληθεί η δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα από την τεχνολογία της. Ήδη σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να τραβήξει και το βλέμμα των επενδυτών. Από το 2018 μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει χρηματοδοτήσεις ύψους 5,9 εκατ. δολαρίων, γεγονός το οποίο για τον Γιάννη οφείλεται στο ότι είδαν μέσα από την εταιρεία του την επιμονή, την ικανότητα και το όραμα να μετατρέψουν την ιδέα αυτή σε προϊόν. Κι όπως προσθέτει, εμπορικές πτυχές όπως η μακροχρόνια σχέση με τη Novartis, διαδραμάτισαν επίσης σημαντικό ρόλο.
Τα κεφάλαια αυτά αποτέλεσαν μια τεράστια ευκαιρία για την ανάπτυξη της εταιρείας. Προστέθηκαν σε αυτή μια ομάδα ταλαντούχων μηχανικών, οι οποίοι έδειξαν το πάθος και την ικανότητα να κατασκευάσουν ένα προϊόν τόσο βαθιάς τεχνολογίας, καθώς και μιας ομάδας προϊόντων και πωλήσεων για την εμπορική εκμετάλλευση της τεχνολογίας.
Να σκέφτεσαι μπροστά
Μια ήταν η συμβουλή στην οποία στάθηκε ο Γιάννης για να προχωρήσει στην επιχειρηματική του ζωή: Όταν λαμβάνετε σημαντικές αποφάσεις, σκεφθείτε πάντα μακροπρόθεσμα, δηλαδή σαν να πρέπει να ζήσετε με την απόφαση αυτή για τα επόμενα 10 χρόνια. «Χτίστε μια εταιρεία η οποία να “κουμπώνει” με τον τρόπο ζωής σας», ήταν η φράση με την οποία πορεύτηκε. Όλα αυτά, τράβηξαν την προσοχή μερικών από τους μεγαλύτερους του κόσμου στον κλάδο του φαρμάκου, κάνοντας έτσι τον 39χρονο CEO της Causaly να κοιτά την επόμενη δεκαετία με αισιοδοξία. Άλλωστε, όπως είπε με αφορμή την παρουσία του στη φετινή λίστα 40 under 40 του Fortune, «Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια εταιρεία, αντιμετωπίστε το ως ένα ταξίδι 10 ετών και απολαύστε τη διαδρομή».