Τέιλορ Σουίφτ: Πρέπει να ηρεμήσετε – Τα Swiftonomics δεν είναι αληθινά

Τέιλορ Σουίφτ: Πρέπει να ηρεμήσετε – Τα Swiftonomics δεν είναι αληθινά
epaselect epa11378157 US singer and composer Taylor Swift performs on stage on occasion of her 'The Eras Tour' concert at Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, 29 May 2024. EPA/JUANJO MARTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόλις κοπάσει ο ενθουσιασμός, θα χρειαστείτε μεγεθυντικό φακό για να εντοπίσετε το οικονομικό όφελος.

Την άποψη πως τα Swiftonomics, δηλαδή η οικονομική τόνωση από τις συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ, δεν είναι αληθινά υπογραμμίζει άρθρο του Reuters την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια κατακτά την Ευρώπη καθώς οι θαυμαστές της συρρέουν σε δεκάδες sold-out συναυλίες από το Δουβλίνο μέχρι τη Βιέννη και όχι μόνο.

Ελπίζεται ότι η Σουίφτ, μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Γαλλία και το Euro 2024 στη Γερμανία, θα δώσουν ώθηση σε μια ήπειρο που μόλις έχει αποφύγει την ύφεση για τα περισσότερα από τα δύο τελευταία χρόνια και έχει μείνει πολύ πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Τα «Swiftonomics» δεν είναι πραγματικά αληθινά.

Μπορεί η ίδια η Σουίφτ να είναι μια megastar που φέρνει επανάσταση στη μουσική βιομηχανία, αλλά μόλις κοπάσει ο ενθουσιασμός, θα χρειαστείτε μεγεθυντικό φακό για να εντοπίσετε το οικονομικό όφελος της.

Πάρτε ως παράδειγμα τη Στοκχόλμη.

Σχεδόν 180.000 θαυμαστές παρακολούθησαν τις τρεις συναυλίες της τον Μάιο, με τους μισούς από αυτούς να προέρχονται από το εξωτερικό και να αποφέρουν τζίρο κοντά στα 850 εκατομμύρια κορώνες (81 εκατομμύρια δολάρια) στην πόλη.

Αυτό είναι ένα σπουδαίο τριήμερο για τη Στοκχόλμη, αλλά μια σταγόνα στον κουβά ακόμη και για τη μετρίου μεγέθους σουηδική οικονομία, η οποία κατατάσσεται στην όγδοη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ετήσια παραγωγή 623 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Αυτός ο επιπλέον τζίρος είναι μια μεγάλη ώθηση το Σαββατοκύριακο για τη Στοκχόλμη και ειδικότερα για τον τουριστικό της τομέα», λέει ο Καρλ Μπέργκβιστ , επικεφαλής οικονομολόγος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Στοκχόλμης.

«Αλλά είναι ακριβώς αυτό – ένα Σαββατοκύριακο, χωρίς ορατό ή σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική οικονομική ανάπτυξη».

Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έκαναν θραύση και οι πωλήσεις καουμπόικων καπέλων αυξήθηκαν κατά 155%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Επιμελητηρίου.

Ο αντίκτυπος στις τιμές είναι παρομοίως αόρατος και θα μπορούσε να είναι ακόμη και μικρότερος από ό,τι όταν η Μπιγιονσέ εμφανίστηκε στην πόλη ένα χρόνο νωρίτερα, προκαλώντας προσωρινό φόβο για τον πληθωρισμό.

Ο σουηδικός πληθωρισμός έχει έκτοτε μειωθεί από το 10% σε λίγο πάνω από 2% τώρα.

«Υπάρχει το φαινόμενο της Τέιλορ Σουίφτ; Είναι εξαιρετικά μικρό και προσωρινό, στην καλύτερη περίπτωση» δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING.

«Υπάρχουν άφθονες έρευνες πριν από μεγάλες εκδηλώσεις που περιγράφουν τα οικονομικά οφέλη, αλλά μετά το γεγονός χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να βρεις αυτά τα λεγόμενα οφέλη στους αριθμούς» πρόσθεσε.

Η ετυμηγορία είναι η ίδια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή το Euro 2024.
Είναι ευλογία για τα εστιατόρια, τις πωλήσεις μπύρας αλλά δεν επηρεάζουν μόνιμα τα καταναλωτικά πρότυπα.

«Οι καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποιούνται είναι δαπάνες που θα γίνονταν ούτως ή άλλως και τείνουν να είναι μια μορφή υποκατάστασης», εξήγησε ο καθηγητής Σάιμον Σίμπλι στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam.

Το επιχείρημα είναι ότι τα μετρητά που θα δαπανηθούν για ένα εισιτήριο συναυλίας ή ένα ξενοδοχείο θα προέρχονται από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, πράγμα που σημαίνει ότι θα μείνουν λιγότερα για άλλες δαπάνες, όπως εστιατόρια ή ταξίδια.

Ο «δείκτης βαρελίσιας μπύρας» της Danske Bank έδειξε τεράστια αύξηση όταν η Δανία έπαιξε στο προηγούμενο Euro, με αποκορύφωμα την αύξηση των εισπράξεων από τις παμπ και τα εστιατόρια κατά 106% για έναν αγώνα με την Αγγλία σε σύγκριση με τις συνήθεις εισπράξεις.

«Σε μικροεπίπεδο, τέτοια γεγονότα δίνουν ώθηση, αλλά ακόμη και αυτή είναι μικρή και προσωρινή». δήλωσε ο Πιέτ Χάινς Κρίστιανσεν της Danske. «Έχουν σημασία για συγκεκριμένους τομείς, όπως για τα ξενοδοχεία και την εστίαση όπου πηγαίνει η Τέιλορ Σουίφτ ή για τις πωλήσεις μπύρας σε χώρες που παίζουν ποδόσφαιρο».

Ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης τον περασμένο μήνα επικαλέστηκαν στην έρευνα της Barclays σχετικά με τις καταναλωτικές συνήθειες των φανατικών της Σουίφτ (Swifties) για να προτείνουν ότι οι συναυλίες της θα αποφέρουν ένα δισεκατομμύριο στερλίνες για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκτός όμως από την πιθανή επίδραση υποκατάστασης που έχουν σε άλλες δαπάνες, υπάρχει και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των εσόδων από την περιοδεία της Σουίφτ θα καταλήξει στις Ηνωμένες Πολιτείες – αποδυναμώνοντας ένα ήδη μικρό τοπικό οικονομικό όφελος.

Για τις οικονομίες του μεγέθους της Βρετανίας ή εκείνες της ηπειρωτικής Ευρώπης, τυχόν τέτοιες μεταφορές δεν θα μετακινούσαν ούτε τον δείκτη του εμπορικού τους βιβλίου: η ζώνη του ευρώ των 20 χωρών είχε ένα ισοζύγιο εξαγωγών έναντι εισαγωγών όχι λιγότερο από 39 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο τον Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com