Τελεσίγραφο στην Ελλάδα για τη Σένγκεν
- 12/02/2016, 15:17
- SHARE
Τι περιλαμβάνει το πακέτο συστάσεων προς την Ελλάδα - «Δεν προβλέπεται αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν» αναφέρει ο Αβραμόπουλος.
Το πακέτο συστάσεων προς την Ελλάδα σχετικά με την αντιμετώπιση των αδυναμιών στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων υιοθέτησε σήμερα τo Συμβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η προτεινόμενη δράση καλύπτει διάφορους τομείς όπως είναι οι διαδικασίες καταγραφής, η επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, οι διαδικασίες συνοριακών ελέγχων, η ανάλυση κινδύνου, το ανθρώπινο δυναμικό και η εκπαίδευσή του, οι υποδομές και η διεθνής συνεργασία.
Επιπλέον, ανακοίνωση αναφέρει πως η σύσταση αναγνωρίζει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική και προσφυγική κρίση έπειτα από μια απότομη αύξηση των μικτών μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια του 2015. Αυτό σημαίνει ότι πολλά κράτη-μέλη αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εξασφάλιση επαρκούς ελέγχου των εξωτερικών συνόρων σύμφωνα με το κεκτημένο του Σένγκεν, καθώς και στην υποδοχή και τη διαχείριση των αφίξεων των μεταναστών.
Συνεχίζοντας, η ίδια ανακοίνωση σημειώνει πως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, και ως αποτέλεσμα της αλλαγής στις μεταναστευτικές οδούς, καθώς και της συνολικής αύξησης του αριθμού των αφίξεων, η Ελλάδα έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις εξελίξεις αυτές. «Ο αριθμός των αφίξεων είναι τόσο μεγάλος ώστε οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα του οποιουδήποτε κράτους-μέλους θα είχε τεθεί υπό σοβαρή πίεση», αναφέρει.
Τέλος, σύμφωνα με τη σύσταση που υιοθέτησε το Συμβούλιο, η Ελλάδα έχει λάβει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά δεδομένης της κλίμακας του προβλήματος, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες. «Η συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν είναι σε σοβαρό κίνδυνο. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχουν επιπτώσεις στο σύνολο της ΕΕ και πρέπει να επιλυθούν συλλογικά», καταλήγει η ανακοίνωση. Κοινοτική πηγή επιβεβαίωσε ότι μετά την έγκριση των συστάσεων από το Συμβούλιο, η Ελλάδα έχει τρεις μήνες διορία να διορθώσει τις αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Σε διαφορετική περίπτωση, το Μάιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του Κώδικα Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Σένγκεν για διάστημα μέχρι και δύο χρόνια.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με δημοσιεύματα που επαναφέρουν θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε:
«Σήμερα το Συμβούλιο υιοθέτησε (όπως ήταν και αναμενόμενο!) τις συστάσεις για να βελτιωθούν οι ελλείψεις και αδυναμίες στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας –που είναι και τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν. Από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν αυτές οι αδυναμίες ξεκίνησε μια διαδικασία -η οποία αποβαίνει στη προστασία της ζώνης Σένγκεν μέσω της εφαρμογής των κανόνων. Δεν είναι απαραίτητο ότι αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει στο άρθρο “26” βάσει του οποίου θα μπορεί να ληφθεί απόφαση για να συνεχίσουν να ισχύουν οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ χωρών Σένγκεν, όπως συμβαίνει ήδη στη Γερμανία και στην Αυστρία για παράδειγμα. Δεν προβλέπεται αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν. Αντί να εστιάζουμε στη κινδυνολογία, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα θετικά βήματα στα οποία κάνουν αναφορά και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Επιτροπής. Υπάρχει σαφής επιτάχυνση από την ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει κάθε δυνατή στήριξη για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που σχετίζονται και με τη μεταναστευτική πίεση. Όλοι δουλεύουμε για τον ίδιο σκοπό: να αποκατασταθεί η ομαλή και η πλήρης λειτουργία της ζώνης Σένγκεν και να διαφυλαχθεί η ελεύθερη μετακίνηση».