Εκλογές 2023: Τελικά, πόσο κοστίζουν τα προγράμματα των κομμάτων;
- 11/05/2023, 13:04
- SHARE
Λιγοστά συμπεράσματα κατέστη δυνατόν να εξαχθούν σε ό,τι αφορά την οικονομία μετά το debate των Eλλήνων πολιτικών αρχηγών στις 10 Μαΐου 2023, καθώς οι παράλληλοι μονόλογοι δεν προσέφεραν τίποτε άλλο παρά μια αναπαραγωγή των προεκλογικών εξαγγελιών…
Σε σχέση με τους δύο μεγάλους ανταγωνιστές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την Capital Economics, «υπάρχει διαφορά στις πλατφόρμες. Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα και με αυτά που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζει στην οικονομία: στοχεύει στην αύξηση των μισθών και στην τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους στο 140% του ΑΕΠ έως το 2027». Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το Market Pass, για το οποίο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί.
Από την άλλη, «με βάση αυτά που υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο κοινωνικό του πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων, υπόσχεται αύξηση 10% στους μισθούς του δημοσίου και στον κατώτατο μισθό. δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την υγεία· αυξημένες συντάξεις· προστασία από κατασχέσεις κατοικιών, έναν ενεργειακό φόρο και χαμηλότερο ΦΠΑ στα τρόφιμα – αν και το πόσα από αυτά θα πράξει είναι εξαιρετικά αβέβαιο» συνεχίζει η Capital Economics.
Ο δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων και περιλαμβάνει μέτρα για το ιδιωτικό χρέος με κύρια μέριμνα τη προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010.
Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος αναλώθηκαν και αυτοί στις διακηρυγμένες εξαγγελίες τους, με τις εντυπώσεις να «κλέβει» το plan B για δεύτερο νόμισμα του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης και το σύστημα πληρωμών «Δήμητρα» του γραμματέα του ΜέΡΑ 25.
Κοινή συνισταμένη…
Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές εξαγγελίες, το κλίμα αμφισβήτησης του ενός προς τον άλλον ήταν έντονο, με ένα ερώτημα να κυριαρχεί: «Πού θα βρείτε χρήματα για τα προγράμματά σας;».
«Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμα μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όμως θα κοστίσει σε κάποιους, σε αυτούς που θα σταματήσουν να βλέπουν αυτά τα υπερκέρδη, θα κοστίσει στα funds, σε όσους βγάζουν δισ. την περίοδο της κρίσης. Ο δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων και κοστολογείται σε 1 δισ.
«Όλα τα άλλα κόμματα στο πρόγραμμά τους μιλάνε για ματωμένα πλεονάσματα και για 350 άμεσα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για όποια κυβέρνηση θα είναι την επόμενη μέρα, που θα γονατίσουν ξανά τον ελληνικό λαό» είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
O Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε πως θα εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ βάζοντας λουκέτο στις ανεξάρτητες αρχές, καταργώντας τους μετακλητούς των κομμάτων και αξιοποιώντας το πετρέλαιο που έχει η χώρα. «Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Για αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ» επανέλαβε ο Γιάνης Βαρουφάκης για το σχέδιο «Δήμητρα».
Καταθέτοντας, επίσης, στοιχεία για τη μείωση του εθνικού εισοδήματος (κατά 20% σε σχέση με το 2007) και του χρέους (50% μεγαλύτερο), κατηγόρησε τα τρία κόμματα ότι θα «μαγειρέψουν» δημοσιονομική πειθαρχία για άλλη μια φορά, μιας άλλης μορφής λιτότητα, όπως είπε. Η συζήτηση έκλεισε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να προτείνει μια βόλτα από Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για… κοστολόγηση.
Πέρα από το debate…
Πάντως πέρα από το debate, που διεξήχθη σε ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο, στο οποίο ασφυκτιούσαν τόσο οι πολιτικοί άνδρες, όσο το κοινό και οι δημοσιογράφοι, πηγές από τη Νέα Δημοκρατία υπολογίζουν τον λογαριασμό των παρεμβάσεών του περί τα 2 δισ. ευρώ ανά έτος και αντίστοιχα στον ΣΥΡΙΖΑ περί τα 5,5 δισ. ευρώ ετησίως. Η πηγή χρηματοδότησης των μέτρων της ΝΔ έχει προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα τρεξει με ρυθμούς 3% ετησίως – κάτι που μάλλον δεν είναι εφικτό, δεδομένου ότι το ΑΕΠ το 2023 δεν θα ξεπεράσει το 2,3%.
Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ το σύνολο από την πλευρά των δαπανών κινείται στην περιοχή των 11-12 δισ. ευρώ ετησίως. Χαρακτηριστική, ωστόσο, ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, που επεσήμανε πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων. «Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι προεκλογικά πολλοί λένε πράγματα, τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, διότι, αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο» υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Δείτε ακόμη:
Εκλογές: Σχεδόν τρεις ώρες κράτησε το debate – Τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων των πολιτών αρχηγών
Όσα έγιναν στο debate των πολιτικών αρχηγών πίσω από τις κάμερες