Τέλος επιτηδεύματος: Παραμένει για επιχειρήσεις και μπλοκάκια – Πότε καταργείται

Τέλος επιτηδεύματος: Παραμένει για επιχειρήσεις και μπλοκάκια – Πότε καταργείται
Photo: pixabay.com
Αναλυτικά τι ισχύει για το τέλος επιτηδεύματος.

Η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους από το 2025, ενώ για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» (έως τρεις εργοδότες) το τέλος θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι το 2026, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Συγκεκριμένα, το τέλος επιτηδεύματος θα πάψει να ισχύει από το 2025 για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που φορολογούνται με βάση το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» θα συνεχίσουν να πληρώνουν το ποσό των 400-500 ευρώ ετησίως τόσο το 2025 όσο και το 2026.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τέλος επιτηδεύματος θεσπίστηκε αρχικά ως έκτακτος φόρος για εκείνους που δήλωναν μικρά εισοδήματα με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στην πορεία όμως επεκτάθηκε σε όλους, ανεξαρτήτως ύψους εισοδημάτων ή κερδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά, τι προβλέπεται για το τέλος επιτηδεύματος:

  • Από το 2025, καταργείται για τους ελεύθερους επαγγελματίες των οποίων ο φόρος υπολογίζεται τεκμαρτά. Το 2024, οι επαγγελματίες θα καταβάλουν μειωμένο τέλος κατά 50%, δηλαδή 325 ευρώ, ενώ το 2026 δεν θα πληρώσουν τίποτα. Η κίνηση αυτή στοχεύει στη μείωση των επιβαρύνσεων λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού.
  • Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» θα συνεχίσουν να καταβάλλουν το τέλος επιτηδεύματος (400-500 ευρώ ετησίως) μέχρι το 2026, καθώς το τέλος καταργείται πλήρως το 2027. Αυτό ισχύει για όσους έχουν σύμβαση με έως τρεις εργοδότες ή όταν το 75% των εσόδων τους προέρχεται από έναν εργοδότη.
  • Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλουν το τέλος μέχρι και το 2026.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: