Τέλος εποχής για τα πυρηνικά της Γερμανίας
- 04/09/2013, 20:22
- SHARE
Τιτάνιο το έργο του παροπλισμού των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας για το Βερολίνο.
Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο δύσκολα έργα του αιώνα για τη Γερμανία. Η απόφαση της κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ να καταργήσει σταδιακά την παραγωγή ατομικής ενέργειας στη Γερμανία, μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, συνοδεύεται από τεράστιο οικονομικό κόστος.
Το θέμα των πυρηνικών αποβλήτων και η ασφαλής τους φύλαξη προϋποθέτει την κατασκευή υπόγειων αποθηκευτικών χώρων, που μπορούν να αντέξουν πολέμους, φυσικές καταστροφές, ακόμα και μια νέα εποχή παγετώνων. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, τα κατάλοιπα της πυρηνικής εποχής θα πρέπει να φυλαχθούν σε έναν οριστικό χώρο για ένα εκατομμύριο χρόνια. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος του νομοσχεδίου που παρουσίασε η γερμανική κυβέρνηση τον Απρίλιο και το οποίο περιλαμβάνει σχέδιο για να επιλεγεί η τοποθεσία φύλαξης των πολύ επικίνδυνων αποβλήτων.
Αυτό που δεν συζητά κανείς είναι το έργο του παροπλισμού και της διάλυσης των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, θα παραχθούν 173.442 κυβικά μέτρα ραδιενεργών αποβλήτων χαμηλής και μεσαίας ακτινοβολίας και 107.430 κυβικά μέτρα ραδιενεργών θρυμματισμένων λίθων. Πρόκειται για μία τεραστίων διαστάσεων επιχείρηση που δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, πριν από το 2080 «το νωρίτερο».
Διαβάστε ακόμη: Ιαπωνία: Το νέο ανερχόμενο αστέρι στην ηλιακή ενέργεια
Οι δυσκολίες είναι πολλές. Οι οκτώ πυρηνικές εγκαταστάσεις ενέργειας που σταμάτησαν να λειτουργούν μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, πρέπει να αποσυναρμολογηθούν ταυτόχρονα και μετά να ακολουθήσουν άλλες εννέα μέχρι τα τέλη του 2022. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν φαίνεται να έχει έτοιμο σχέδιο δράσης και το χειρότερο, σύμφωνα με τους επικριτές της, είναι ότι υπάρχουν ενδείξεις για παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας στην χορήγηση αδειών αποσυναρμολόγησης, καθώς οι αρχές παλεύουν να δουν πως θα διαχειριστούν τα βουνά των αποβλήτων που έχουν αρχίσει και συσσωρεύονται σε προσωρινές τοποθεσίες, έχοντας φτάσει ήδη τα 100.000 κυβικά μέτρα.
Οι ίδιες οι εταιρείες δεν φαίνεται να ανησυχούν για τίποτε. Σύμφωνα με έκθεση που οι ίδιες ανέθεσαν σε ιδιωτικό φορέα και στην οποία οι ειδικοί υποβαθμίζουν το πρόβλημα, υποστηρίζεται ότι «η αποσυναρμολόγηση των αντιδραστήρων είναι διασφαλισμένη» και οι επιπτώσεις στους ανθρώπους και το περιβάλλον θα είναι «αμελητέες».
Ο φόβος πολλών ωστόσο είναι μήπως οι εταιρείες κηρύξουν χρεοκοπία πριν ολοκληρωθεί ο παροπλισμός των εγκαταστάσεων τους. Οι ανησυχίες δεν είναι αβάσιμες, καθώς η αποσυναρμολόγηση ενός και μόνο αντιδραστήρα υπολογίζεται ότι θα κοστίσει σχεδόν ένα δις ευρώ.
Διαβάστε ακόμη: Φουκουσίμα: Σε «σοβαρό επεισόδιο» αναβαθμίστηκε το επίπεδο της διαρροής
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας έχει υπονομεύσει το επιχειρηματικό μοντέλο των πρώην μονοπωλιακών επιχειρήσεων, που πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η E.ON για παράδειγμα έχει ήδη συσσωρεύσει χρέη δισεκατομμυρίων.
Για μην υποχρεωθεί το κράτος να απορροφήσει το κόστος του παροπλισμού των εγκαταστάσεων, έχει δεσμεύσει δια νόμου τις εταιρείες να αποταμιεύουν κάθε χρόνο συγκεκριμένα ποσά για τη χρηματοδότηση του έργου. Το κονδύλι υπολογίζεται ότι έχει φθάσει τα 30 δισ. ευρώ, ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. «Εάν η επιχείρηση χρεοκοπήσει, τότε χάνονται και αυτά τα χρήματα», λέει ο βουλευτής των Πρασίνων, Κότινγκ Ουλ.
Η πιθανότητα να συμβεί αυτό έχει αυξηθεί τουλάχιστον σε δύο εγκαταστάσεις στη Γερμανία, ιδιοκτησίας της Σουηδικής κρατικής εταιρείας Vattenfall, η οποία είχε φροντίσει να μεταφέρει όλα τα επικίνδυνα περιουσιακά της στοιχεία στη γερμανική θυγατρική της και ζητά τώρα την συγκρότηση ενός εθνικού ταμείου αποσυναρμολόγησης των πυρηνικών εγκαταστάσεων, στο οποίο να συνεισφέρουν όλες οι εταιρείες. Την πρόταση έχει ήδη απορρίψει ο υπουργός Περιβάλλοντος, φοβούμενος ότι το κονδύλι θα αποδειχθεί μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο και τελικά το κράτος θα αναγκαστεί να καλύψει την διαφορά.
Διαβάστε ακόμη: Ενεργειακός «τσαμπουκάς» Βερολίνου στην ΕΕ
Η Αιολική ως απάντηση στην πυρηνική
Στα τέλη Αυγούστου εγκαινιάστηκε στη Γερμανία το τρίτο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου, ως απάντηση στο ενεργειακό ερώτημα της πυρηνικής απεμπλοκής. Βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βορειοδυτικά των ακτών του νησιού Μπάρκουμ και οι ογδόντα ανεμογεννήτριες του πάρκου διαθέτουν ισχύ 400 μεγαβάτ, ικανά να ηλεκτροδοτήσουν άμεσα 400.000 νοικοκυριά.
«Χωρίς αυτό το πανίσχυρο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Βόρεια Θάλασσα, η αντικατάσταση της πυρηνικής ενέργειας είναι αδύνατη. Αν η νέα κυβέρνηση στηρίξει την απόφαση για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας που ελήφθη το καλοκαίρι του 2011, θα αποτελέσει ένα αξιόπιστο και εποικοδομητικό συνεργάτη για την υπεράκτια αιολική ενέργεια» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας Μίχαελ Μπάουρ.