Τέλος εποχής για την ποσοτική χαλάρωση: Σταματά άμεσα η αγορά ομολόγων
- 13/12/2018, 15:01
- SHARE
Έχασε οριστικά το «τρένο» του φτηνού χρήματος η Ελλάδα. Σταθερά επιτόκια ως το καλοκαίρι του 2019 αναμένει η ΕΚΤ.
Τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης βάζει στο τέλος του μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην επωφεληθεί τελικώς από αυτό.
Η ΕΚΤ αποφάσισε να τερματίσει επίσημα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου, αλλά ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να επαπενενδύει τα κεφάλαια από ομόλογα που ωριμάζουν για μεγάλο διάστημα μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο», ανέφερε η ΕΚΤ.
Παράλληλα, η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια της. «Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της. Με τη σημερινή απόφαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.
Ντράγκι: Απαιτείται σημαντική ώθηση της νομισματικής πολιτικής
«Εξακολουθούμε να περιμένουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ να παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η συνεχής σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας μεσοπρόθεσμα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μετά την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Σημαντική ώθηση της νομισματικής πολιτικής εξακολουθεί να απαιτείται για να υποστηριχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη των εγχώριων πιέσεων στις τιμές και η γενική εξέλιξη του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να προχωρεί με σταθερό τρόπο προς τον στόχο μας».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι τα μακροπρόθεσμα δάνεια, τα ονομαζόμενα TLTROs, συζητιούνται ως εναλλακτικό μέτρο για το QE, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί κάποιο μέτρο αντικατάστασης ακόμη. «Η νομισματική πολιτική μας θα παραμείνει “accommodative” (βοηθητική)», τόνισε ωστόσο ο κ. Ντράγκι.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι αν και δεν έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα εργαλεία στήριξης, η γενική πρόθεση της τράπεζας είναι να διατηρήσει τη ρευστότητα στα καλύτερα δυνατά επίπεδα.
Οι προβλέψεις της ΕΚΤ
Η ανάπτυξη της ευρωζώνης προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,9% το 2018 (από 2%) και στο 1,7% το 2019, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της τράπεζας για την ευρωζώνη.
Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 1,8% το 2018 και στο 1,6% το 2019.
Οι κίνδυνοι γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ μπορούν να εκτιμηθούν ως ισορροπημένοι, ανέφερε ο κ. Ντράγκι, αλλά πρόσθεσε ότι η ισορροπία των κινδύνων αυτών είναι εύθραυστη, εξαιτίας της εμμονής αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με τους γεωπολιτικούς παράγοντες, την απειλή προστατευτισμού, τις ευπάθειες στις αναδυόμενες αγορές και τη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Η ευρωζώνη εξακολουθεί να έχει κενά
Η δομή της Ευρωζώνης δεν έχει ολοκληρωθεί, υπάρχουν κενά και αυτό φαίνεται στην ανοιμοιογενή ανάκαμψη, ανέφερε ο κ. Ντράγκι. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στην τραπεζική ένωση και στην ένωση των κεφαλαιαγορών.
Καλωσορίζουμε τα βήματα που έγιναν στο Eurogroup για τη βελτίωση της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, κατέληξε ο πρόεδρος.