«Τέλος» η Morgan Stanley από την Ρωσία
- 07/05/2019, 18:20
- SHARE
Η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley, η οποία δραστηριοποιείται στην Ρωσία από το 1994, αποφάσισε, όπως γράφουν η εφημερίδα Vedomosti και η ρωσική έκδοση του περιοδικού Forbes, να περιορίσει σημαντικά τις δραστηριότητες της στην Ρωσία, καθώς έχει περιορισθεί στο ελάχιστο η επενδυτική επιχειρηματική της δραστηριότητα, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων. Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο η περικοπή των δραστηριοτήτων της τράπεζας, η οποία απασχολεί περίπου 60 άτομα στην Μόσχα, σημαίνει και περικοπή ενός τμήματος του ανθρώπινου δυναμικού της, την διατήρηση ενός τμήματος στην Ρωσία και την μεταφορά ενός τμήματος στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Vedomosti η Morgan Stanley θα καταθέσει την τραπεζική της άδεια όπως και τις άδειες που αφορούν τις χρηματιστηριακές υπηρεσίες και υπηρεσίες καταθέσεων που προσφέρει, καταργώντας τα τμήματα αυτά στην Ρωσία. Την υπόλοιπη δραστηριότητα της την μεταβιβάζει σε μια νέα εταιρεία, η οποία θα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα των επενδύσεων και των ακινήτων, χωρίς να χρειάζεται σχετική άδεια.
Ο Ράιρ Σιμονιάν ο οποίος επί χρόνια διηύθυνε τις δραστηριότητες της Morgan Stanley στην Ρωσία από τον 2016 ακόμη, περιέγραφε την κατάσταση ως εξής: «Τα τελευταία 2-3 χρόνια στην Ρωσία δεν υπάρχει επενδυτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι ξένες τράπεζες στην ουσία δεν έχουν τι να κάνουν εδώ (στη Ρωσία-σ.σ.). Ενώπιον τους θα τεθεί εκ νέου το ερώτημα. Να παραμείνουμε ή να μην παραμείνουμε; Η κάθε μια δίνει την δική της απάντηση».
Πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα για τις ξένες τράπεζες στην Ρωσία δεν υπάρχει και σήμερα, λέει ο Σιμονιάν, ο οποίος αναφερόμενος στην απόφαση της Morgan Stanley δηλώνει στην Vedomosti: «Αυτό δεν σχετίζεται με την επιθυμία της Morgan Stanley να βρίσκεται ή να μην βρίσκεται στην χώρα. Αυτό είναι πρόβλημα όλων ανεξαιρέτως των ξένων επενδυτικών τραπεζών, επειδή εξαιτίας των κυρώσεων, πρακτικά, δεν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούν τις οποιεσδήποτε μεταφορές κεφαλαίων στην αγορά κεφαλαίου, είτε στην αγορά των συγχωνεύσεων και αποσβέσεων, γι αυτό και οι τράπεζες προσαρμόζονται στις συνθήκες».
Η απόφαση της Morgan Stanley είναι εντελώς λογική, λέει ο Σιμονιάν, ο οποίος επισημαίνει ότι «η τράπεζα ήταν πολύ ισχυρή στις διασυνοριακές συναλλαγές M&A με τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών και στις συναλλαγές με το μετοχικό κεφάλαιο, αλλά μετά την επιβολή των κυρώσεων οι συναλλαγές αυτές μειώθηκαν ουσιαστικά και η αγορά αυτή συμπιέστηκε μέχρι εσχάτων».
Η αμερικανική τράπεζα στην ετήσια έκθεση της για το 2018, που δόθηκε στην δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρει, ότι εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν το 2014 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε Ρώσους αξιωματούχους και ρωσικούς οργανισμούς, υπήρξαν περιπλοκές που δυσκόλεψαν την πρόσβαση των ρωσικών επιχειρήσεων στα διεθνή κεφάλαια.
Σύμφωνα με την έκθεση για το 2018, την 1η Ιανουαρίου η Morgan Stanley διέθετε στο ενεργητικό της στην Ρωσία 9,7 δισεκατομμύρια ρούβλια (133 εκατομμύρια ευρώ) το οποίο ήταν το ένα τρίτο σε αξία σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (30,7 δισεκατομμύρια ρούβλια). Επίσης τα κεφάλαια της την 1η Ιανουαρίου του 2019 αυξήθηκαν κατά 1,7% φθάνοντας τα 5,9 δισεκατομμύρια ρούβλια (81,6 εκατομμύρια ευρώ) με βάση την έκθεση για τον προηγούμενο χρόνο.
«Η ζήτηση πολλών επενδυτικών –τραπεζικών προϊόντων εξαρτάται από το κλίμα που επικρατεί στις αγορές κεφαλαίων και τις διαθέσεις των επενδυτών σε σχέση με ην ρωσική αγορά, αλλά η ρωσική αγορά είναι αρκετά ευμετάβλητη και οι συμφωνίες που συνάπτονται στο πλαίσιο της περιορίστηκαν τα τελευταία χρόνια» δηλώνει ο Ντμίτρι Σεντόφ, ένας από τους διευθυντές της Goldman Sachs στην Ρωσία, σχολιάζοντας την κάμψη των εσόδων που είχαν η επενδυτικές τράπεζες.
«Η παράδοση των αδειών τους, είναι ένα ζήτημα που τίθεται για τις περισσότερες ξένες τράπεζες , κυρίως επενδυτικές, στην Ρωσία. Το ενδιαφέρον είναι ότι η Morgan Stanley πήρε πρώτη αυτή την απόφαση» , γράφει η Vedomosti επικαλούμενη πρώην συνεργάτη της Morgan Stanley ο οποίος επισημαίνει ότι «όλοι κοίταζαν ο ένας τον άλλον μεταξύ τους και σκεφτόντουσαν πιο θα κάνει το πρώτο βήμα.
Η Morgan Stanley, προσθέτει το περιοδικό Forbes σε σχετικό του άρθρο για το ίδιο θέμα, δεν είναι η πρώτη μεγάλυ δυτική τράπεζα που περιορίζει τις δραστηριότητες της στην Ρωσία μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων.
Το 2015 η Royal Bank of Scotland είχε ανακοινώσει την αποχώρηση της από την ρωσική αγορά, ενώ την ίδια χρονιά σταμάτησε τις επενδυτικές της επιχειρηματικές δραστηριότητες της και η Deutsche Bank.
Το 2016 περιόρισε την δραστηριότητας της η Barclays. Το 2018 η Credit Suisse προέβη σε περικοπές του προσωπικού της στα υποκαταστήματα της στην Ρωσία, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα σταμάτησε να εξυπηρετεί τους ρωσικούς λογαριασμούς του οποίους διέθεταν εύποροι πελάτες της.