Τέλος οι αποκλίσεις σε έσοδα και δαπάνες: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ με τα ηλεκτρονικά βιβλία

Τέλος οι αποκλίσεις σε έσοδα και δαπάνες: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ με τα ηλεκτρονικά βιβλία
Photo: pixabay.com
Από την 1η Οκτωβρίου, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρότερο έλεγχο.

Από την 1η Οκτωβρίου, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούν πλέον να δικαιολογήσουν αποκλίσεις στα δεδομένα των εσόδων τους, καθώς τελειώνει το μεταβατικό στάδιο για τα ηλεκτρονικά βιβλία της ΑΑΔΕ. Όσον αφορά στις δαπάνες, θα υπάρχει ένα μικρό περιθώριο 5% αποκλίσεων έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, η φορολόγηση εισοδημάτων θα βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία που καταχωρούνται στην πλατφόρμα myDATA, με την Εφορία να αναγνωρίζει μόνο τα παραστατικά που διαβιβάζονται ηλεκτρονικά, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Αυτή η αλλαγή έρχεται για να κλείσει κάθε «παράθυρο» φοροαποφυγής, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος να συμπληρώνονται αυτόματα και οι κωδικοί να «κλειδώνονται», ενώ ο φόρος θα υπολογίζεται χωρίς δυνατότητα παρέμβασης από τους υπόχρεους. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να αυξήσουν τεχνητά τις δαπάνες τους, ενώ θα επιτρέπεται να προσθέσουν τυχόν έσοδα που δεν είχαν δηλωθεί λόγω απώλειας σύνδεσης ή άλλων εξαιρετικών περιπτώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πλήρης ψηφιοποίηση των συναλλαγών σημαίνει επίσης ότι τα στοιχεία για τις πωλήσεις και τις αγορές θα μεταφέρονται απευθείας στις δηλώσεις ΦΠΑ, περιορίζοντας το «κενό ΦΠΑ» – το ποσό που χάνει το κράτος από μη δηλωθείσες συναλλαγές. Παράλληλα, θα συμβάλει στη σταδιακή κατάργηση των παρεμβάσεων στη φορολογική δήλωση, με την προσυμπλήρωση και των κωδικών του εντύπου Ε3, επιτρέποντας έτσι την αυτόματη εκτίμηση των φορολογητέων κερδών και του φόρου εισοδήματος.

Με τη χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για νέες φορολογικές πολιτικές, με στόχο τη δικαιότερη κατανομή φόρων για τους 730.000 αυτοαπασχολούμενους και τη βελτίωση του φορολογικού πλαισίου που αφορά στον τζίρο, το κόστος μισθοδοσίας και άλλους σημαντικούς δείκτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: