Τέλος στα λόγια, βιώσιμη ανάπτυξη στην πράξη, αναφέρουν οι CEOs των ΕΥΔΑΠ, AVIS, TUV και ΣΟΛ
- 10/11/2022, 14:23
- SHARE
Στο ερώτημα του πώς οι εταιρείες εφαρμόζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη στην πράξη, υλοποιώντας τις απαραίτητες ενέργειες και επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων και πώς εξισορροπούν τις δεσμεύσεις για τη βιωσιμότητα έναντι των οικονομικών τους στόχων, κλήθηκαν να απαντήσουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στο τιμόνι εταιρειών όπως η ΕΥΔΑΠ, AVIS, TUV Austria Hellas και ΣΟΛ Crowe σε συζήτηση που συντόνισε η Αλεξία Τασούλη, Διπλωματική συντάκτρια.
Μιλώντας στο πλαίσιο του CEO Initiative 2022 που διοργανώνει το Fortune Greece η Tsomokos, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των εν λόγω εταιρειών έδωσαν το στίγμα τους και μοιράστηκαν με το ευρύ κοινό βέλτιστες πρακτικές για τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν παράγοντες όπως η εταιρική διακυβέρνηση και το συνολικό τους αποτύπωμα για την κοινωνία και την οικονομία.
Όπως τόνισε ο Παναγιώτης Αλαμάνος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΣΟΛ Crowe, υπάρχουν έντονες διαφορές μεταξύ εισηγμένων και μη εισηγμένων εταιρειών, με τις πρώτες να βρίσκονται σε καλύτερη φάση. Εξήγησε δε πώς οι εταιρείες εστιάζουν στον βραχυπρόθεσμο και όχι στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ αναγνώρισε πως η χώρα έχει αυξημένη εξωστρέφεια και πως εργαλεία όπως το RRF βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση τις εταιρείες.
«Βλέπουμε εταιρείες που θα προκρίνουν το θέμα της βιωσιμότητας λαμβάνοντας υπόψη προμηθευτές, λιανεμπόρους κ.λπ. Και αυτές έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τις παραδοσιακές εταιρείες που πάνε να περιορίσουν το κομμάτι της βιωσιμότητας. Υπάρχει βελτίωση όταν υιοθετείς μια ολιστική λογική. Δεν είναι εύκολο αυτό, αλλά μακροπρόθεσμα είναι η στρατηγική που αποδίδει. Δεν πρέπει να το βλέπουν απλώς ως μια ρυθμιστική απαίτηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαμάνος.
Τον λόγο πήρε ο Ιωάννης Καλλιάς, Διευθύνων Σύμβουλος, TUV Austria Hellas, υπογραμμίζοντας πως η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν είναι ξεκομμένη από την κοινωνία. Μπορεί, όπως είπε, η Covid να εξακολουθεί να υπάρχει και οι γεωπολιτικές αλλαγές να βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως η βιωσιμότητα παραμένει κορυφαίο θέμα συζήτησης.
«Όλοι γνωρίζουμε το Green Deal που θέτει συγκεκριμένες απαιτήσεις για την κλιματική ουδετερότητα των επιχειρήσεων μέχρι το 2050. Έχουμε καινούργιο κλιματικό νόμο στη χώρα μας με προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις και την αγορά, έχουμε ισολογισμούς άνθρακα υποχρεωτικά για τους δήμους μαζί με όλες τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας οι οποίοι θα πιστοποιούνται. Άρα, αυτό που χρειάζεται είναι επαλήθευση και πιστοποίηση. Πρέπει να αποδεικνύουμε ότι αυτό που λέμε ότι το κάνουμε κιόλας. Έχουμε χορτάσει από δηλώσεις. Δεν φτάνει η αυτοτελής συμμόρφωση, χρειάζεται ανεξάρτητος φορέας που να επαληθεύει και να πιστοποιεί».
Πρόσθεσε πως βιωσιμότητα χωρίς περιβαλλοντικό πρόσημο δεν νοείται. «Αν το αγνοήσουμε θα σκάσουμε στον τοίχο με δύναμη. Η πιστοποίηση έρχεται ως αρωγός για να διασφαλίσει την επιχειρησιακή συνέχεια. Είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε έργα μετάβασης, έχουμε επιθεωρήσει και επαληθεύσει έργα πολλών μεγαβάτ. Όλα αυτά προσθέτουν στον πολιτισμό και στην κουλτούρα. Η πιστοποίηση είναι κουλτούρα. Ως χώρα βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο ως προς τη μέτρηση, πιστοποίηση και επαλήθευση. Οπότε είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ως προς την παρουσία της χώρας και της εταιρείας σε αυτήν».
Στη στρατηγική που εφαρμόζει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εστίασε ο Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για μια εταιρεία ύδρευσης αλλά και αποχέτευσης.
«Από την αποχέτευση αντλούμε πολύ καθαρό νερό. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να το χρησιμοποιήσουμε, τώρα χάνεται στη θάλασσα. Για να έχουμε κυκλική οικονομία πρέπει να το χρησιμοποιούμε. Κάνουμε πολλές δράσεις. Έχουμε ως ιδέα να πρασινίσουμε το Όρος Αιγάλεω για να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα. Έχουμε πελάτες τα διυλιστήρια και θέλουμε αντί για καθαρό νερό να παίρνουν ανακυκλωμένο νερό. Σκεφτόμαστε το ανακυκλωμένο νερό να πηγαίνει για έρμα πλοίων. Και ψάχνουμε πώς το ανακυκλωμένο νερό μπορεί να συμβάλλει στην παραγωγή υδρογόνου».
Όλα αυτά, όπως είπε, αφορούν άμεσα τον καταναλωτή και την κοινωνία, και εταιρείες όπως η ΕΥΔΑΠ, έχουν χρέος να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για να προσφέρουν όλα τα παραπάνω.
Τέλος, «η αποδοχή μιας τεχνολογίας προύποθέτει πολλούς παράγοντες επιτυχίας. Κι αν θες να αποφύγεις μια τεχνολογία, οι δικαιολογίες είναι πολλές, το κόστος είναι μεγάλο, οι υποδομές ελλιπείς κλπ. Όπως είδαμε στην Αίγυπτο, ο κόσμος ολόκληρος επικαλείται δυσκολίες. Έχουμε στόλο 50.000 αυτοκινήτων. Για να αποδώσει η ηλεκτροκίνηση στη χώρα θα χρειαστούν πάνω από 50 χρόνια εκτός κι αν υπάρξουν πρωτοβουλίες επιτάχυνσης, κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Έχουμε δεσμευτεί να δαπανήσουμε 1 δισ. για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Έχουμε χρηματοδότηση από το RRF 400 εκατομμύρια ευρώ, αναζητούμε κι άλλες πηγές χρηματοδότησης. Έχουμε συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια» είπε ο CEO της AVIS, Ανδρέας Τάπραντζης.