Τέλος στα πλαστικά καλαμάκια βάζουν τα everest

Τέλος στα πλαστικά καλαμάκια βάζουν τα everest

Η αλυσίδα θα διαθέτει πλέον μόνο βιοδιασπώμενα καλαμάκια, φιλικά προς το περιβάλλον.

 

Τέλος στα πλαστικά καλαμάκια βάζουν τα Everest

Η αλυσίδα θα διαθέτει πλέον μόνο βιοδιασπώμενα καλαμάκια, φιλικά προς το περιβάλλον.

Σε μία σημαντική κίνηση μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της ανακοίνωσε ότι προχωρά η αλυσίδα everest, η οποία από τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου καταργεί το πλαστικό καλαμάκι, αντικαθιστώντας το με καλαμάκι βιοδιασπώμενο, φιλικό προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτή η πρωτοβουλία υλοποιείται στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας της αλυσίδας και της δέσμευσης για διαρκή βελτίωση στους τομείς της συσκευασίας, της ανακύκλωσης και της γενικότερης περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Η Chief Operating Office της εταιρείας, Κατερίνα Παπαγεωργίου, δήλωσε σχετικά: «Τα everest είναι μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες εστίασης στην Ελλάδα, με περισσότερα από 200 σημεία πώλησης και χιλιάδες εργαζόμενους. Μία από τις βασικές μας αρχές είναι να χρησιμοποιούμε το μέγεθος και την τεχνογνωσία μας, ώστε να συνεισφέρουμε στο κοινό καλό. Γι’ αυτό για εμάς είναι προτεραιότητα η διαρκής επένδυση στη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, σε μια προσπάθεια να γινόμαστε όλο και καλύτεροι και να συμβάλλουμε έμπρακτα στην προστασία του περιβάλλοντος».

Τι είναι τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια:

Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια είναι φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς έχουν ως βασικό συστατικό το PLA (βιοδιασπάσιμος πολυεστέρας που παράγεται από φυτικό άμυλο), το οποίο παράγεται από ανανεώσιμες φυτικές πρώτες ύλες, όπως το άμυλο καλαμποκιού και ζαχαροκάλαμου. Είναι βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα, δηλαδή υπό συνθήκες κομποστοποίησης διασπώνται με τη βοήθεια μικροοργανισμών. Συνεπώς, κατά την απόρριψή τους δεν συμβάλλουν στα απόβλητα μη ανανεώσιμων πρώτων υλών, όπως το πλαστικό καλαμάκι. Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια δεν χρειάζεται να ανακυκλωθούν, αφού αποσυντίθενται όπως και οποιοδήποτε άλλο οργανικό απόρριμμα, όπως π.χ. τα υπολείμματα φαγητού. Στην ιδανική περίπτωση που τοποθετούνται σε κομποστοποιητή, ο χρόνος διάσπασής τους είναι 8 εβδομάδες, μετά από τις οποίες μετατρέπονται σε λίπασμα.