Τέλος στην πρακτική της «μηδενικής ανοχής» του Τραμπ
- 20/06/2018, 17:23
- SHARE
Η Ιβάνκα Τραμπ, η Τερέζα Μέι και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταξύ άλλων, ζήτησαν τον τερματισμό αυτής της απάνθρωπης πολιτικής.
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Βουλή θα ψηφίσει αύριο Πέμπτη ένα νομοσχέδιο που θα βάλει τέλος στην πρακτική του χωρισμού των οικογενειών που περνούν παράνομα στις ΗΠΑ.
Η Ιβάνκα Τραμπ, η κόρη, έμπιστη και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, προέτρεψε τον πατέρα της να βάλει τέλος στην πολιτική χωρισμού των μικρών παιδιών από τους μετανάστες γονείς τους που συλλαμβάνονται στα σύνορα, σύμφωνα με έμμεσες μαρτυρίες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, έχει αποφύγει να τοποθετηθεί δημοσίως για το θέμα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ «ανέφερε ότι η κόρη του Ιβάνκα τον προέτρεψε να τερματίσει (αυτήν την πρακτική) και είπε (ο πρόεδρος) ότι αναγνωρίζει ότι αυτό θα έπρεπε να σταματήσει, ότι οι εικόνες είναι οδυνηρές και ότι αναζητά μια νομοθετική λύση», αποκάλυψε ο Κάρλος Κουρμπέλο, ένας Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από τη Φλόριντα ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με εκπροσώπους του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το βράδυ της Τρίτης.
«Η κόρη του είδε τις εικόνες και είπε ότι για πολλούς λόγους θα πρέπει να το διευθετήσουμε αυτό», σύμφωνα με τον Κρις Κόλινς, Ρεπουμπλικάνο βουλευτή από τη Νέα Υόρκη που μετείχε επίσης στην ίδια συνάντηση.
Η Ιβάνκα Τραμπ δεν έχει σχολιάσει δημοσίως αυτήν την αμφιλεγόμενη πρακτική που έχει προκαλέσει σωρεία επικρίσεων, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.
Στο Twitter, η διαπιστευμένη δημοσιογράφος της εφημερίδας New York Times στον Λευκό Οίκο, μετέφερε τη συζήτηση πατέρα-κόρης, στην οποία όμως δεν ήταν παρούσα: «Αυτό που είπε ο Τραμπ για την Ιβάνκα Τραμπ στη συνάντηση που είχε στο Κογκρέσο, είναι ότι πήγε και του είπε «Μπαμπά, τι κάνουμε για αυτό;» Ο Τραμπ απάντησε ότι είναι ένα «δύσκολο θέμα» και άλλαξε συζήτηση», έγραψε η Μάγκι Χάμπερμαν.
Περισσότερα από 2.300 παιδιά έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη σύλληψη των γονιών τους στα σύνορα με το Μεξικό. Στα τέλη Μαΐου η κόρη του 45ου προέδρου προκάλεσε σάλο όταν ανήρτησε στο Twitter μια φωτογραφία της στην οποία πόζαρε χαμογελαστή να σφίγγει στην αγκαλιά της τον γιο της, την ώρα που η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης προκαλούσε ήδη αναταράξεις.
«Όταν δεν συμφωνούμε με τις ΗΠΑ, τους το λέμε», δηλώνει η Τερέζα Μέι
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαρακτήρισε σήμερα «βαθύτατα σοκαριστικές» τις εικόνες των μικρών παιδιών που έχουν χωριστεί από τους μετανάστες γονείς τους, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» που ακολουθεί η αμερικανική κυβέρνηση.
«Οι εικόνες των παιδιών που κρατούνται σε κάτι που μοιάζει με κλουβί είναι βαθύτατα σοκαριστικές. Είναι λάθος, δεν συμφωνούμε μ’ αυτό, δεν είναι αυτή η βρετανική προσέγγιση», είπε ενώπιον των Βρετανών βουλευτών η συντηρητική πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί τη Βρετανία στα μέσα Ιουλίου.
«Όταν δεν συμφωνούμε με τις ΗΠΑ, τους το λέμε», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προτίθεται να θίξει το θέμα αυτών των παιδιών στις συνομιλίες που θα έχει με τον Τραμπ. «Υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που θα συζητήσω με τον πρόεδρο Τραμπ, μια σειρά θεμάτων που αφορούν τα κοινά συμφέροντά μας», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι μεταξύ αυτών θα είναι «η ασφάλεια και η άμυνα».
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται στο Λονδίνο στις 13 Ιουλίου, έπειτα από πολλές αναβολές κυρίως λόγω του φόβου οργάνωσης διαδηλώσεων εναντίον του.
Αντιδρά και το Συμβούλιο της Ευρώπης
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι πλέον ο «ηθικός καθοδηγητής» του πλανήτη και «δεν μπορεί πλέον να μιλά εξ ονόματος του ελεύθερου κόσμου», εκτίμησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, αντιδρώντας στον χωρισμό μικρών παιδιών από τους μετανάστες γονείς τους που συλλαμβάνονται στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
«Αυτό που συμβαίνει στα σύνορα, που χωρίζονται τα παιδιά από τους γονείς τους είναι μια ένδειξη ότι (ο Ντόναλντ Τραμπ) δεν είναι πλέον ο ηθικός καθοδηγητής της χώρας του ή του πλανήτη», τόνισε ο Θόρνμπγιερν Γιάγκλαντ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι TV2 της Νορβηγίας.
«Όλα όσα κάνει τον αποκλείουν από τον ρόλο που διαδραμάτιζαν ανέκαθεν οι Αμερικανοί πρόεδροι. Δεν μπορεί πλέον να μιλάει εξ ονόματος αυτού που αποκαλούμε ελεύθερο κόσμο», επέμεινε.
Όταν ρωτήθηκε για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ο Γιάγκλαντ απάντησε ότι δεν ήταν απρόσμενη. «Δεν αποτελεί παρά άλλο ένα παράδειγμα που δείχνει ότι δεν επιθυμεί διεθνείς συνθήκες, ούτε διεθνείς οργανισμούς που θα βασίζονται στη συνεργασία», εξήγησε.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποσύρονται από το Συμβούλιο, που εδρεύει στη Γενεύη, κατηγορώντας το για «υποκρισία» και για προκατάληψη σε βάρος του Ισραήλ.
Ο Γιάγκλαντ μετέχει επίσης στην πενταμελή επιτροπή που απονέμει κάθε χρόνο το Νόμπελ Ειρήνης, ένα βραβείο που ορισμένοι θα ήθελαν να δοθεί στον Τραμπ για τις προσπάθειες που καταβάλει για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.