Τέλος στο νυχτερινό ρεύμα: Έρχεται νέο διζωνικό τιμολόγιο από το 2025 – Οι στόχοι του ΥΠΕΝ

Τέλος στο νυχτερινό ρεύμα: Έρχεται νέο διζωνικό τιμολόγιο από το 2025 – Οι στόχοι του ΥΠΕΝ
Photo: pixabay.com
Το ΥΠΕΝ φέρνει αλλαγές στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, αντικαθιστώντας το νυχτερινό ρεύμα με φθηνότερες τιμές τα μεσημέρια και τα Σαββατοκύριακα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εισάγει νέο σύστημα κινήτρων για μεταφορά της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες που οι τιμές είναι χαμηλότερες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης. Οι αλλαγές αφορούν κυρίως τα μεσημέρια και τα Σαββατοκύριακα, όταν η τιμή του ρεύματος πέφτει λόγω της αυξημένης παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδιαίτερα από φωτοβολταϊκά συστήματα.

Το νέο πλαίσιο θα αντικαταστήσει το σημερινό νυχτερινό τιμολόγιο, το οποίο πλέον δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα της αγοράς, καθώς τις βραδινές ώρες το ρεύμα είναι ακριβότερο. Οι καταναλωτές με νυχτερινό μετρητή, που υπολογίζονται σε 1,2 εκατομμύρια, θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τις νέες ζώνες χαμηλών τιμολογίων, ενώ το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί πλήρως το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι πιο φθηνές ώρες είναι πλέον τα μεσημέρια και τα Σαββατοκύριακα», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης. «Μεταφέροντας τη ζήτηση αυτές τις ώρες, οι πάροχοι θα μπορούν να προσφέρουν φθηνότερα τιμολόγια, επιτρέποντας στους καταναλωτές να εξοικονομήσουν».

Παρότι οι αλλαγές είχαν ανακοινωθεί την άνοιξη με ορίζοντα εφαρμογής το φθινόπωρο, το νέο πλαίσιο αναμένεται να ισχύσει από το 2025. Οι καταναλωτές που δεν διαθέτουν νυχτερινό μετρητή θα μπορούν να επωφεληθούν από πολυζωνικά τιμολόγια όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των «έξυπνων» μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ωστόσο, για να μεγιστοποιηθεί το όφελος για τους καταναλωτές, απαιτούνται εμπορικά προγράμματα από τους παρόχους ενέργειας, καθώς σήμερα οι μειωμένες χρεώσεις νυχτερινού τιμολογίου ισχύουν μόνο σε λίγες εταιρείες, όπως η ΔΕΗ και η Ελίν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: