Τέλος χρόνου για το IRIS: Ξεκινούν έλεγχοι και πρόστιμα για επαγγελματίες εκτός συστήματος

Τέλος χρόνου για το IRIS: Ξεκινούν έλεγχοι και πρόστιμα για επαγγελματίες εκτός συστήματος
Close up of woman paying for the purchase with her smartphone via NFC in a grocery store. Photo: Shutterstock
Οι Αρχές προετοιμάζονται για εκτεταμένους ελέγχους στους επαγγελματίες που δεν συμμορφώθηκαν, με πρόστιμα έως και 1.500 ευρώ να βρίσκονται προ των πυλών.

Η προθεσμία για την εγγραφή των ελεύθερων επαγγελματιών στο σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS έληξε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και η ΑΑΔΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ελέγχους για όσους δεν έχουν συμμορφωθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή προστίμων.

Αν και η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν η 2α Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Οικονομικών παρείχε σιωπηρά μια άτυπη παράταση, χωρίς να δοθεί νέα επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τους περίπου 715.000 επαγγελματίες που όφειλαν να εγγραφούν, περίπου 545.000 έχουν εγκαταστήσει το σύστημα IRIS. Ωστόσο, μόνο το 16% των επαγγελματιών είναι ενεργοί χρήστες, ενώ περίπου 170.000 δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ.

Οι επαγγελματίες που θα βρεθούν υπό έλεγχο και στους οποίους επιβληθεί πρόστιμο μπορούν να μειώσουν το ποσό κατά 50%, εάν εξοφλήσουν το πρόστιμο εντός 30 ημερών ή καταθέσουν αποδεικτικά για τη χρήση συστημάτων πληρωμών POS ή άλλων τρόπων πληρωμής. Η μείωση του προστίμου συνεπάγεται παραίτηση από το δικαίωμα άσκησης προσφυγής.

Το 2024, οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσω του συστήματος IRIS έφτασαν τα 34 εκατομμύρια, με αξία συναλλαγών που ξεπέρασε τα 3,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 150% και 116% αντίστοιχα σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαδικασίες ελέγχου

Βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες σε καταναλωτές ή λειτουργούν με συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται πληρωμές μέσω κάρτας ή μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής, με αρμόδιες αρχές την ΔΙΜΕΑ και τις Περιφέρειες.

Διαδικασία εγγραφής στο IRIS

Η εγγραφή των επαγγελματιών στο σύστημα IRIS γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του web ή mobile banking των συνεργαζόμενων τραπεζών, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε κατάστημα, ενώ οι συναλλαγές διενεργούνται μέσω του μοναδικού QR κωδικού που παράγεται για την κάθε επιχείρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: