Τερέζα Μέι: Η Ρωσία είναι «ένοχη» – Απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών
- 14/03/2018, 18:15
- SHARE
Σκληραίνει τη στάση του απέναντι στη Μόσχα το Λονδίνο μετά τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.
Η Βρετανία θα απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες σε απάντηση για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, ανακοίνωσε ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
«Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιέννης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Έχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν».
Η Ρωσία διέθετε μέχρι σήμερα 59 διπλωμάτες διαπιστευμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απέλαση από το Λονδίνο εδώ και 30 χρόνια θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια.
«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.
Η Μέι ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή των διμερών σχέσεων με τη Μόσχα, καθώς και την υποβάθμιση της βρετανικής παρουσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι.
Έπειτα από την «αποτρόπαιη αυτή ενέργεια» κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες «δεν μπορεί πλέον να είναι η ίδια. Θα διακόψουμε όλες τις προγραμματισμένες διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία», είπε διευκρινίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνει την «ανάκληση της πρόσκλησης προς τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών» Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Κανείς υπουργός και κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα παραστεί» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, συνέχισε.
Η Βρετανία θα θεσπίσει νόμους που θα ενισχύσουν την άμυνά της απέναντι σε όλες τις μορφές «εχθρικής κρατικής δραστηριότητας», περιλαμβανομένης της ικανότητας να σταματά όσους θεωρεί ύποπτους για τέτοια δραστηριότητα στα σύνορα της χώρας. Σήμερα αυτό γίνεται μόνο για άτομα ύποπτα για τρομοκρατική δράση, ανακοίνωσε η Μέι.
Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας θα εξετάσει εάν η ενίσχυση των εξουσιών αντικατασκοπείας είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση εχθρικών ενεργειών ξένων πρακτόρων στη χώρα.
Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα νομικά μέσα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των μεγάλων εγκληματιών και των διεφθαρμένων ελίτ, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει θέση στη Βρετανία για τους ίδιους ή για τα χρήματά τους.
Η Βρετανία θα επιδιώξει την ενίσχυση των εξουσιών της στην επιβολή κυρώσεων για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Κάνοντας αυτό, θα πράξουμε ό,τι μας αναλογεί στη διεθνή προσπάθεια για την τιμωρία των υπευθύνων για καταχρήσεις σαν αυτές τις οποίες υπέστη ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι», είπε η πρωθυπουργός.
Αφού ζήτησε χθες εξηγήσεις από τη Μόσχα για τη χρησιμοποίηση ρωσικής παρασκευής χημικού όπλου, του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok, και συγκεκριμένα αφού ζήτησε μία απάντηση από τη Ρωσία για το αν είναι υπεύθυνη για την επίθεση ή αν έχασε τον έλεγχο των αποθεμάτων της επικίνδυνης αυτής ουσίας, η Τερέζα Μέι δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η Μόσχα δεν έδωσε καμία αξιόπιστη εξήγηση για την επίθεση.
«Αντ΄ αυτού, μεταχειρίσθηκαν την υπόθεση της χρήσης στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη με σαρκασμό, περιφρόνηση και θράσος», είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός.
«Δεν υπάρχει εναλλακτικό συμπέρασμα στο ότι το ρωσικό κράτος είναι ένοχο για την απόπειρα δολοφονίας του κ. Σκριπάλ και της κόρης του, και για απειλή της ζωής άλλων βρετανών πολιτών στο Σάλσμπερι», είπε.
«Αυτό αποτελεί παράνομη χρήση ισχύος εκ μέρους του ρωσικού κράτους κατά του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι λυπάται για τον δρόμο που ακολούθησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον διπλωματικό τομέα.
«Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε.
Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι συνομίλησε το τελευταίο 24ωρο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με θέμα τον συντονισμό των προσπαθειών για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων λειτουργίας της διεθνούς τάξης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ορθώσει το ανάστημά του στις απειλές της Ρωσίας, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου η Τερέζα Μέι.
«Χθες τη νύκτα, είδα ότι ο Ρώσος πρεσβευτής δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είναι μία χώρα που δέχεται τελεσίγραφα. Ε λοιπόν, εγώ μπορώ να πω…το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μια χώρα που δέχεται απειλές και θα ορθώσει το ανάστημά του απέναντί τους».
Η απάντηση της Μόσχας
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Βρετανία ότι επέλεξε την αντιπαράθεση παρά τη συνεργασία με τη Ρωσία, δεδομένου του τρόπου που διαχειρίστηκε την υπόθεση του Σεργκέι Σκριπάλ.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ περιγράφει την απόφαση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες από τη Βρετανία, μεταξύ άλλων μέτρων, ως σκανδαλώδη πρόκληση και υποσχέθηκε μια ταχεία απάντηση από τη Ρωσία.
Ενώ η Μόσχα ήταν «έτοιμη» να συνεργαστεί, «η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε την αντιπαράθεση με τη Ρωσία» τονίζεται στο δελτίο τύπου.
«Προφανώς, τα αντίμετρά μας δεν θα αργήσουν» συμπληρώνεται, κάνοντας λόγο για μια «σειρά εχθρικών μέτρων» και μια «αντιρωσική εκστρατεία».
Το ΝΑΤΟ κατήγγειλε τη Ρωσία
Το ΝΑΤΟ κατήγγειλε τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» για τα χημικά όπλα και απαίτησε από τη Ρωσία να απαντήσει στις ερωτήσεις που θέτει η Βρετανία.
«Οι Σύμμαχοι συμφώνησαν να θεωρήσουν την επίθεση κατάφορη παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» και απαίτησαν από τη Ρωσία «να απαντήσει στις ερωτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως παρέχοντας πλήρη πληροφόρηση για το πρόγραμμα Νοβιτσόκ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», αναφέρει η Συμμαχία σε δήλωση που δημοσιοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Χαίρομαι που οι 29 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενέκριναν μια δήλωση στην οποία εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με το Ηνωμένο Βασίλειο και προσφέρουν την υποστήριξή τους μετά την επίθεση στο Σάλσμπερι», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σε μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε τη χρησιμοποίηση ενός νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικής φύσης που τελειοποίησε η Ρωσία και ενημέρωσε τους Συμμάχους ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να είναι υπεύθυνη για αυτήν», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε επίσης πως πρόκειται για μια τυφλή και απερίσκεπτη επίθεση εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων πολιτών», προστίθεται στο κείμενο.
Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δηλώνουν πως είναι «βαθιά ανήσυχοι για την πρώτη επιθετική χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα στο έδαφος της Συμμαχίας από την ίδρυση του ΝΑΤΟ». Η Συνθήκη για τα χημικά όπλα έχει γίνει, αφότου τέθηκε σε ισχύ το 1997, ένας από τους πυλώνες του παγκόσμιου συστήματος μη εξάπλωσης των εξοπλισμών, υπενθυμίζουν στην ανακοίνωσή τους.
«Το ΝΑΤΟ θεωρεί πως κάθε χρήση χημικών όπλων συνιστά απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», προειδοποίησαν οι Σύμμαχοι.
Τουσκ: Η Ρωσία βρίσκεται «πολύ πιθανόν» πίσω από τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε από το Ελσίνκι πως η Ρωσία βρίσκεται «πολύ πιθανόν» πίσω από τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.
«Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι μετά τη βάρβαρη επίθεση που υποκινήθηκε, πολύ πιθανόν, από τη Μόσχα», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter, στο περιθώριο επίσημης επίσκεψης στη φινλανδική πρωτεύουσα.
Ο Τουσκ δήλωσε πως είναι «έτοιμος» να θέσει την ανοικτή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Βρετανία και τη Μόσχα για την υπόθεση αυτή στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να συνταχθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη Ρωσία αντί να ξεκινά έναν «εμπορικό πόλεμο» εναντίον της ΕΕ, σε μια αναφορά για τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ που επιβάλλει η Ουάσινγκτον.
«Για τους αληθινούς φίλους, αυτό θα έπρεπε να είναι προφανές: σε ένα πλαίσιο διάδοσης ψευδών πληροφοριών, παρεμβολής στις εκλογές μας και επιθέσεων με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον ανθρώπων στο έδαφός μας, η απάντηση δεν μπορεί να είναι οι διατλαντικοί τσακωμοί αλλά η διπατλαντική ενότητα», είπε.