Tesla Cybercab: «Μπερδεμένα» μηνύματα στους επενδυτές από την παρουσίαση των νέων αυτόνομων ταξί

Tesla Cybercab: «Μπερδεμένα» μηνύματα στους επενδυτές από την παρουσίαση των νέων αυτόνομων ταξί
epa11494799 Businessperson Elon Musk (C) attends Prime Minister of Israel Benjamin Netanyahu's address to a joint meeting of Congress in the chamber of the US House of Representatives on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 24 July 2024. Netanyahu's address to a joint meeting of the US Congress comes amid a close 2024 US presidential election cycle. Thousands of pro-Palestinian protesters were expected to gather near the US Capitol when Netanyahu becomes the first leader to address the US Congress four times. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολλή δουλειά στον ίδιο και την εταιρεία του προανήγγειλαν οι υποσχέσεις του Έλον Μασκ μετά από εκδήλωση της Tesla την Πέμπτη.

Μεγαλεπήβολες υποσχέσεις, κατά τη γνώμη επενδυτών, έκανε ο Έλον Μασκ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της εταιρείας αυτοκινήτων του Tesla το βράδυ της Πέμπτης. Κάτω από τους λαμπρούς προβολείς του Χόλιγουντ, ο Μασκ παρουσίασε τα νέα επερχόμενα Cybercabs.

Τα σχέδια του Μασκ θέλουν την εκκίνηση παραγωγής των νέων, αυτοοδηγούμενων ρομποταξί της Tesla να έχει ξεκινήσει έως το 2026, με τιμή πώλησης που είπε ότι θα είναι κάτω των 30 χιλιάδων δολαρίων. Ο ίδιος εμφανίστηκε στην εκδήλωση με ένα δίπορτο πρωτότυπο του μοντέλου, και υποσχέθηκε ότι μέχρι τον επόμενο χρόνο, τα υπάρχοντα μοντέλα της Tesla, 3 και Y, θα αποκτήσουν πλήρη αυτονομία στην οδήγηση, χωρίς να χρειάζεται ανθρώπινη εποπτεία, στις πολιτείες της Καλιφόρνιας και του Τέξας.

Σε μια δήλωση που θεωρήθηκε υπερβολική από του επικριτές, χαρακτήρισε τα μοντέλα αυτοοδηγούμενων μεταφορών που παρουσίασε ως προϊόντα που θα «μετατρέψουν τους χώρους στάθμευσης σε πάρκα».

Ο Μασκ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι σχεδίαζε να λειτουργήσει έναν στόλο αυτόνομων ταξί Tesla που οι επιβάτες θα μπορούν να καλούν μέσω εφαρμογής. Δεν έκανε καμία αναφορά στην εφαρμογή στην εκδήλωση της Πέμπτης. Η Τάσα Κίνι, διευθύντρια ανάλυσης επενδύσεων στον επενδυτή της Tesla, ARK Investment Management, δήλωσε ότι ήλπιζε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως και στην προαναφερθείσα περίπτωση, οι αντιδράσεις κάποιων επενδυτών δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εντυπωσιακές. Την Παρασκευή το πρωί οι μετοχές της Tesla, πριν το άνοιγμα των αγορών, παρουσίασαν πτώση 5%. Όλα αυτά την επόμενη μιας εκδήλωσης που περιείχε όλα τα στοιχεία υποκριτικής και ερμηνευτικής τεχνικής πωλήσεων που ο Μασκ έχει συνηθίσει το κοινό του. Μιας εκδήλωσης, που μεταξύ πολλών, όπως την οδήγηση μέσω εντυπωσιακών πλατό στα στούντιο της Warner Bros, ο Μασκ χαρακτήρισε τα ανθρωπόμορφα ρομπότ που εκτέλεσαν χρέη ανιματέρ και μπαρίστα ως «τα καλύτερα προϊόντα της ιστορίας, όλων των ειδών». Τα ρομπότ αυτά θα προσφερθούν για πώληση και αυτά με τη σειρά τους, για 20 με 30 χιλιάδες δολάρια έκαστο.

Μερικοί επενδυτές, παρόλες τις εντυπωσιακές θεατρικότητες του σόου, ήθελαν να δουν ένα πιο χειροπιαστό σχέδιο να παρουσιάζεται από τα χείλη του μεγιστάνα. Δεν κατάλαβαν ποιο θα είναι το επιχειρηματικό σχέδιο που θα οδηγήσει σε επιτυχία τις υποσχέσεις του Μασκ για αυτόνομα οχήματα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ρος Γκέρμπερ, επενδυτή στην Tesla και CEO της Gerber Kawasaki Wealth and Investment Management. «Το όραμά του είναι φανταστικό, αλλά κάποιος πρέπει να το πραγματοποιήσει κιόλας. Για τους επόμενους 24 μήνες, η Tesla πρέπει να στραφεί στην πώληση ηλεκτρικών οχημάτων (EVs). Γιατί δεν επικεντρωνόμαστε σε αυτό;»

Ο Gerber δήλωσε θετικός σε προϊόντα όπως το Cybercab, αλλά ελπίζει να δει επίσης ένα πιο παραδοσιακό, φθηνότερο όχημα μαζικής παραγωγής που η εταιρεία θα μπορούσε να πουλήσει στο εγγύς μέλλον.

Ο Μασκ είχε υποσχεθεί εδώ και χρόνια να πουλήσει ένα αυτοκίνητο που αναμενόταν να ξεκινά από περίπου 25 χιλιάδες δολάρια, μια υπόσχεση που οι επενδυτές θεωρούσαν κρίσιμη για την προσέγγιση νέων πελατών. Το Reuters είχε αναφέρει στις 5 Απριλίου ότι η Tesla είχε εγκαταλείψει αυτό το έργο, προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις από την αγορά. Ο Μασκ απάντησε δημοσιεύοντας αργότερα εκείνη την ημέρα στο X ότι η Tesla θα παρουσιάσει ένα ρομποταξί στις 8 Αυγούστου, το οποίο αργότερα ανέβαλε για τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: