Τesla: Κέρδη πάνω από τις προσδοκίες, αλλά πτώση στα margins – Μασκ: Τι στο διάολο συμβαίνει με την οικονομία;

Τesla: Κέρδη πάνω από τις προσδοκίες, αλλά πτώση στα margins – Μασκ: Τι στο διάολο συμβαίνει με την οικονομία;
(200107) -- SHANGHAI, Jan. 7, 2020 (Xinhua) -- Tesla CEO Elon Musk attends an opening ceremony for Tesla China-made Model Y program in Shanghai, east China, Jan. 7, 2020. U.S. electric carmaker Tesla officially launched its China-made Model Y program in its Shanghai gigafactory Tuesday, one year after the company broke ground on its first overseas plant. The first batch of China-produced Model 3 sedans was also delivered to its non-employee customers at an opening ceremony for the program. (Xinhua/Ding Ting) (Photo by Ding Ting / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Τα περιθώρια κέρδους της Tesla υποχώρησαν, καθώς οι μειώσεις τιμών επιβαρύνουν τα κέρδη

Μεγάλη υποχώρηση στα περιθώρια κέρδους κατέγραψε η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, τα οποία δημοσιεύτηκαν την Τρίτη 19 Ιουλίου. Από την άλλη, η κερδοφορία και τα έσοδά της ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών στη Wall Street, καθώς η αμερικανική κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων επανέλαβε τον στόχο της να πουλήσει 1,8 εκατομμύρια οχήματα φέτος, υποδηλώνοντας ότι κινείται σε μια ασταθή αγορά ηλεκτρικών οχημάτων καλύτερα από το αναμενόμενο. 

Παρά ταύτα, οι μετοχές της Tesla υποχωρούσαν 4%, καθώς η εταιρεία είπε ότι η διακοπή λειτουργίας εργοστασίου θα οδηγήσει σε χαμηλότερη παραγωγή αυτό το τρίμηνο. 

«Τη μία ημέρα φαίνεται ότι η παγκόσμια οικονομία καταρρέει, την επόμενη ημέρα είναι μια χαρά. Δεν ξέρω τι στο διάολο συμβαίνει» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ. «Βρισκόμαστε σε, θα το έλεγα, ταραχώδεις καιρούς».

Περαιτέρω, ο Μασκ πρότεινε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις τιμών φέτος. Οι μετοχές της Tesla έχουν σημειώσει άνοδο 137% από την αρχή του έτους, με τα περισσότερα κέρδη να σημειώνονται τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς η Wall Street επικρότησε τη στρατηγική της για μείωση των τιμών για την προστασία του μεριδίου αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κάθε περίπτωση, το μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρείας από τις δραστηριότητες της αυτοκινητοβιομηχανίας, εξαιρουμένης της επίδρασης των ρυθμιστικών πιστώσεων, μειώθηκε στο 18,2% τους τελευταίους τρεις μήνες, έναντι 18,8% το πρώτο τρίμηνο του 2023 και 26,2% πριν από έναν χρόνο. 

Η απόφαση για μείωση των τιμών αναζωογόνησε τις πωλήσεις και αύξησε τις παραδόσεις το δεύτερο τρίμηνο περισσότερο από το αναμενόμενο. 

Πάντως, ακόμη και στα τρέχοντα πτωτικά επίπεδα, τα μικτά περιθώρια κέρδους της Tesla υπερβαίνουν αυτά των περισσότερων παραδοσιακών αυτοκινητοβιομηχανιών. Ο Μασκ είπε στους αναλυτές ότι εάν τα επιτόκια αυξηθούν περαιτέρω φέτος και η Tesla θα μειώσει ξανά τις τιμές, έτσι ώστε το κόστος χρηματοδότησης να μην κάνει τα αυτοκίνητά της πιο ακριβά για τους πελάτες. 

Είπε επίσης ότι η εταιρεία επικεντρώθηκε λιγότερο στα περιθώρια κέρδους και περισσότερο στις πωλήσεις οχημάτων, καθώς η αξία τους θα εκτιναχθεί στα ύψη μόλις η Tesla τελειοποιήσει το λογισμικό της Full Self-Driving. «Είναι λογικό να θυσιάσουμε τα περιθώρια για να φτιάξουμε περισσότερα οχήματα», είπε. Ο Μασκ είπε επίσης ότι η Tesla θα ξοδέψει «1 δισεκατομμύριο δολάρια» τον επόμενο χρόνο για τη νέα τεχνολογία AI, γνωστή ως Dojo, σε μια προσπάθεια να επιτύχει τον στόχο της πλήρους αυτονομίας που υπόσχεται εδώ και χρόνια.

Η Tesla προσπαθεί να αυξήσει την απόδοση της παραγωγής αυτοκινήτων της και να ανυψώσει τους όγκους από τα νεότερα εργοστάσιά της στο Τέξας και τη Γερμανία. Όπως ανέφερε, αυτές οι προσπάθειες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της πτώσης του συνολικού περιθωρίου λειτουργίας της στο 9,6% αυτό το τρίμηνο, 5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. 

Χάρη σε μεγάλο βαθμό στις βελτιώσεις του κεφαλαίου κίνησης, η Tesla κατάφερε επίσης να ενισχύσει τις ελεύθερες ταμειακές ροές της για το τρίμηνο σε 1 δισ. δολάρια, από 441 εκατ. δολάρια τους προηγούμενους τρεις μήνες. 

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή για το δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν στα 91 σεντς (2,7 δισ. δολ.), από 76 σεντς το ίδιο τρίμηνο πέρυσι και πάνω από τα 82 σεντς που ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές. Τα έσοδα αυξήθηκαν 47% στα 24,9 δισ. δολάρια, περίπου 500 εκατ. δολάρια πάνω από τις προβλέψεις. Με βάση τις επίσημες λογιστικές αρχές, τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 13 σεντ στα 78 σεντ.