Η Tesla στην… πρίζα
- 05/09/2014, 09:13
- SHARE
Νέα σχέδια ανάπτυξης της κορυφαίας κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται οσονούπω. Όμως εδώ και ημέρες ο διεθνής Τύπος ήδη βοά για τα νέα σχέδια της Tesla Motors και του ιδιοφυούς ιδρυτή και CEO της, Έλον Μασκ, περί επέκτασης της καινοτόμου σε φιλοσοφία και τεχνολογία εταιρείας στα άνυδρα εδάφη της Νεβάδα.
Στόχος είναι η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου, που με τη λειτουργία του -εν προκειμένω την κατασκευή μπαταριών- θα βοηθήσει στην αλματώδη αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Αρχικού προϋπολογισμού 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συνολικής έκτασης περίπου 929.030 τ.μ. (όσο δηλαδή είναι μαζί 174 γήπεδα αμερικανικού ποδοσφαίρου!), το νέο «γιγαντο-εργοστάσιο» -όπως το αποκαλεί η ίδια η Tesla- θα χτιστεί έξω από το Ρίνο και αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του το πολύ σε τρία χρόνια.
Με την μαζική παραγωγή μπαταριών λιθίου, η πρωτοπόρος αυτοκινητοβιομηχανία του Έλον Μασκ φιλοδοξεί να ρίξει το κόστος τους, συμπαρασύροντας έτσι προς το κάτω και το κόστος αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της, προκειμένου να γίνουν προσιτά για τον κόσμο.
Οι στόχοι είναι πολύ φιλόδοξοι. Αφορούν αρχικά στη μαζική παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων χαμηλού κόστους, με πρώτο το Model 3, μέσο κόστος αγοράς τα 35.000 δολ. και αυτονομία οδήγησης στα 322 χλμ με μία μόνον φόρτιση. Απώτερη επιδίωξη είναι το 2020 η παραγωγή μπαταριών στη Νεβάδα να έχει φθάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε να καλύπτει την τροφοδοσία 500.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων ετησίως!
Για την Tesla Motors, η περίπτωση της Νεβάδα φαντάζει αρκετά δελεαστική. Η δυτική αμερικανική πολιτεία προσφέρει άφθονο ήλιο και αέρα για τη χρήση «πράσινης» ενέργειας από μία ούτως ή άλλως φιλική προς το περιβάλλον εταιρεία.
Το σημείο που φημολογείται ότι έχει επιλεγεί για την ανέγερση του νέου εργοστασίου της βρίσκεται κοντά σε κοιτάσματα λιθίου, βασικού συστατικού στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ δεν απέχει και πολύ από τη μοναδική (μέχρι στιγμής) μονάδα συναρμολόγησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Tesla, που βρίσκεται στη γειτονική πολιτεία της Καλιφόρνια, στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.
Όμως το κυριότερο πλεονέκτημα της Νεβάδα λέγεται ότι είναι στην ουσία άλλο. Στο μεγάλο παζάρι που έκανε τους τελευταίους μήνες ο Έλον Μασκ με συνολικά πέντε αμερικανικές πολιτείες, αξιώνοντας από τις αρχές του ανταλλάγματα για τη μέγα-επένδυσή του, η Νεβάδα λέγεται ότι του έδωσε τα καλύτερα, επισκιάζοντας τις προσφορές της Καλιφόρνια, του Τέξας, της Αριζόνα και του Νέο Μεξικό.
Μεταξύ αυτών των κινήτρων λέγεται ότι περιλαμβάνονται φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις κ.α., συνολικού ύψους 500 εκατ. δολαρίων. Για την επισημοποίηση τους, απαιτείται βέβαια η σύμφωνη γνώμη της πολιτειακής βουλής. Όμως τα περισσότερα μέλη της εμφανίζονται παραπάνω από πρόθυμα, έως και ανυπόμονα να δώσουν την έγκρισή τους.
«Είμαστε έτοιμοι να συγκαλέσουμε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας, εάν μας το ζητήσει ο κυβερνήτης», έσπευσε να τονίσει στο CNNMoney ο Ντέιβιντ Μπάιερμαν, γραμματέας της Γερουσίας της Νεβάδα, που ως πολιτεία θα έχει κι αυτή τα οφέλη της από τη super συμφωνία.
Σύμφωνα με τον Έλον Μασκ, η λειτουργία της νέας μονάδας της Tesla Motors θα δημιουργήσει 6.500 νέες θέσεις εργασίας στη Νεβάδα. Πρόκειται λίγο πολύ για «Μάννα εξ ουρανού» για την τοπική οικονομία, η οποία παραδοσιακά βασίζεται στη βιομηχανία του τουρισμού και του τζόγου, αλλά μετρά πια αμέτρητες «πληγές», από την κρίση του 2008 κι εντεύθεν.
«Η Tesla χρησιμοποίησε την επιχειρηματική μαεστρία της για να βάλει τις πολιτείες σε μία διαδικασία ανταγωνισμού», παραπονέθηκε στο Associated Press ο Τεντ Γκέινς, μέλος της τοπικής γερουσίας της Καλιφόρνια κι ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές της συνεργασίας της πολιτείας του με την Tesla Motors. «Δεδομένης της υφιστάμενης συνεργασίας μας μαζί της, είχα την αίσθηση ότι η Καλιφόρνια θα είχε το προβάδισμα», είπε.
Όμως, ο δήμαρχος του Κάρσον Σίτι, πρωτεύουσας της Νεβάδα, δεν άφησε και πολλά περιθώρια για… παρεξηγήσεις. «Αυτή είναι μία μεγάλη συμφωνία για το Κάρσον Σίτι», είπε ορθά-κοφτά ο Μπομπ Κρόουελ. «Είμαι μία σημαντική συμφωνία για την Νεβάδα. Τελεία»!
Διαβάστε ακόμη: