Tesla: Βουτιά 45% στα κέρδη το β’ τρίμηνο 2024, στo 1,47  δισ. δολάρια – Αναβάλλεται το «ρομποταξί» 

Tesla: Βουτιά 45% στα κέρδη το β’ τρίμηνο 2024, στo 1,47  δισ. δολάρια – Αναβάλλεται το «ρομποταξί» 
Pedestrians walk past a TESLA electric car store in Shanghai, China, on April 6, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Τα έσοδα αυξήθηκαν 2% στα 25,5 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες

Κατά 45% μειώθηκαν τα κέρδη της Tesla  το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο παρουσίασε επιβράδυνση στις πωλήσεις, αυξημένα κόστη λόγω απολύσεων και υψηλές δαπάνες για επενδύσεις σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης

Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Tesla,  Έλον Μασκ, ανέβαλε την προγραμματισμένη αποκάλυψη του πρώτου «ρομποταξί» της Tesla – ενός στόλου αυτοοδηγούμενων οχημάτων. 

Παρά τη δίμηνη καθυστέρηση από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο, ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι το project για τη μετατροπή των οχημάτων της Tesla σε «αυτόνομο στόλο» θα μπορούσε να ανεβάσει την αποτίμηση της εταιρείας έως και 5 τρισεκατομμύρια δολάρια – περίπου έξι φορές την τρέχουσα αξία της. 

Κατά τ’ άλλα, τα κέρδη της Tesla το δεύτερο τρίμηνο ήταν 1,47 δισεκατομμύριο δολάρια, πολύ χαμηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών για 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Τα έσοδα αυξήθηκαν 2% στα 25,5 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες, λόγω της ανάπτυξης ρεκόρ στις δραστηριότητες αποθήκευσης ενέργειας και του ασυνήθιστα μεγάλου ποσού ρυθμιστικών πιστώσεων που σχετίζονται με τις απαιτήσεις εκπομπών. 

Ο κλάδος αποθήκευσης ενέργειας, που κατασκευάζει μπαταρίες για κατοικίες και επιχειρήσεις, ανέπτυξε 9.400 μεγαβατώρες το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, τα λειτουργικά έξοδα της Tesla αυξήθηκαν κατά 39% κατά τη διάρκεια του τριμήνου σε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Τον Απρίλιο, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να περικόψει το 10% του εργατικού δυναμικού της, περίπου 14.000 άτομα, κάτι που την επιβάρυνε με μεγάλες αναδιαρθρώσεις και νομικά κόστη. Η Tesla έχει επίσης επενδύσει πολλά στην υποδομή τεχνητής νοημοσύνης της, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του εργοστασίου της στο Τέξας για να στεγάσει ένα σύμπλεγμα 50.000 τσιπ υπερυπολογιστών H100.

Το μεικτό περιθώριο κέρδους της Tesla μειώθηκε ελαφρά στο 18% το τρίμηνο, από το ανώτατο όριο του 29,1% το πρώτο τρίμηνο του 2022, ωστόσο στην καλή αυτή εικόνα συνεισέφεραν τα έσοδα ρεκόρ ύψους 890 εκατομμυρίων δολαρίων από ρυθμιστικές πιστώσεις που σχετίζονται με απαιτήσεις εκπομπών ρύπων. Χωρίς αυτά, το μεικτό περιθώριο κέρδους της Tesla για την αυτοκινητοβιομηχανία θα είχε πέσει στο 14,6%.

Η μετοχή της Tesla έχει υποχωρήσει 8% τους τελευταίους 12 μήνες και η κεφαλαιοποίησή της έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό από το ανώτατο όριο του 1,2 τρισεκατομμυρίου δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: