Τέσσερα πράγματα για τα οποία οι συνάδελφοί σας δεν θέλουν να σας ακούνε να μιλάτε

Τέσσερα πράγματα για τα οποία οι συνάδελφοί σας δεν θέλουν να σας ακούνε να μιλάτε
Αλήθεια, πόσα πρέπει τελικά να μοιράζεστε με τους συναδέλφους σας;

της Gwen Moran

Φυσικά και είναι απαραίτητο να επικοινωνείτε με τους συναδέλφους σας· αυτό δημιουργεί ένα άνετο περιβάλλον όπου όλοι νοιώθουν φιλικά μεταξύ τους και είναι, εν τέλει, χαρούμενοι. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα τα οποία καλό θα ήταν να μη θίγετε όταν βρίσκεστε στη δουλειά μαζί με τους συναδέλφους σας. Εάν τα συζητήσετε, είτε θα εκνευρίσετε τους συναδέλφους σας, είτε θα τους αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο σας βλέπουν, όπως τονίζει η Jodi Glickman, σύμβουλος ανάπτυξης ηγεσίας.

Ιδού τέσσερα θέματα συζητήσεων που θα ήταν καλή ιδέα να αποφεύγετε στον χώρο δουλειάς.

1. Απειλές στη δουλειά σας

Προσέξτε να μην αποκαλύπτετε τίποτα σχετικό με την προσωπική σας ζωή που θα μπορούσε να ωθήσει άλλους να αμφισβητήσουν την ικανότητά σας να εκπληρώσετε τα επαγγελματικά σας καθήκοντα ή την αφοσίωσή σας σε αυτά. Αυτό, τουλάχιστον, τονίζει ο Wayne Pernell, κλινικός ψυχολόγος και σύμβουλος ηγεσίας. Μια τέτοια κουβέντα θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές, από θετικές αποκαλύψεις π.χ. για μια νέα εθελοντική σας απασχόληση έως σοβαρά ζητήματα όπως μια χρόνια πάθηση ή ευθύνες φροντίδας άλλων προσώπων.

2. Πολύ προσωπικές λεπτομέρειες

Όταν αποκτάτε άνεση με άλλους, είναι εύκολο να ξεχάσετε πού βρίσκεστε και τι πρέπει να μοιράζεστε και τι όχι, λέει η Glickman. Καλό είναι, ας πούμε, να μην αναφερθείτε με λεπτομέρειες στα εντερικά σας προβλήματα ή σε κάποια σιχαμερή συνήθεια του σκύλου σας. Όσο κι αν σας φαίνεται ευνόητη μια τέτοια συμβουλή, το πρόβλημα εμφανίζεται συχνότερα απ’ ό,τι νομίζετε. «Ο κόσμος δεν θέλει να ξέρει λεπτομέρειες» προσθέτει η Glickman. «Είναι αρκετό να πείτε ότι μείνατε σπίτι επειδή είστε άρρωστος. Μην αναφέρετε τα συμπτώματα».

3. Πολιτικά ξεσπάσματα

Ακόμα και μια αθώα συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις μπορεί να εξελιχθεί σε κομματική αντιπαράθεση. Γενικά, υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο να διαφωνείτε με κάποιον ως προς το π.χ. πώς θα πρέπει να δράσει η εταιρεία σας για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και στο να εκφράζετε το πώς νοιώθετε για το ένα ή το άλλο κόμμα, τονίζει η Glickman. «Μιλήστε ελεύθερα για όσα πρεσβεύετε και για τις πρωτοβουλίες σας που κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Φροντίστε, όμως, να μην αρχίσετε να μειώνετε με ακραίους χαρακτηρισμούς τον έναν ή τον άλλον πολιτικό».

4. Μουρμούρα για προσωπικά ζητήματα

Μπορεί να περνάτε μέσα από μια κακή φάση – μια αρρώστια, ένα διαζύγιο – και το να μοιραστείτε τις βασικές λεπτομέρειες ίσως είναι καλή ιδέα για να βοηθήσετε τους ανθρώπους να καταλάβουν τις προκλήσεις που μπορεί να επηρεάζουν σποραδικά την απόδοσή σας. Προσοχή, όμως: μην πέσετε στην παγίδα του χρόνιου αρνητισμού και της μιζέριας, λέει ο Pernell. «Το πρόβλημα ξεκινάει όταν η προσωπική σας αναστάτωση μετατρέπεται σε δράμα, το οποίο εμπλέκει κι άλλους, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται συνολικά ο ρυθμός της δουλειάς». Όταν κάποιος αναφέρεται συνεχώς στο προσωπικό του ζήτημα, καταλήγει να παγιώνεται μια έλλειψη εστίασης σε όλη την ομάδα.