Τέσσερις ακόμη πόλεις του Ιράκ στα χέρια των τζιχαντιστών

Τέσσερις ακόμη πόλεις του Ιράκ στα χέρια των τζιχαντιστών

Η ιρακινή κυβέρνηση παρακολουθεί ανήμπορη την προέλαση των σουνιτών ανταρτών του ΙΚΙΛ, ενώ οι σιίτες του Ιράκ ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση.

«Οι δυνάμεις του στρατού αποσύρθηκαν από τις πόλεις Ράουα, Άνα και Ρούτμπα σήμερα το πρωί και το ΙΚΙΛ ανέλαβε γρήγορα τον έλεγχο των τριών», δήλωσε σήμερα το πρωί αξιωματούχος των ιρακινών υπηρεσιών πληροφοριών, ανακοινώνοντας ουσιαστικά την παράδοση τριών ακόμη πόλεων του Ιράκ στους ισλαμιστές αντάρτες του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ΙΚΙΛ).

«Οι στρατιωτικές μονάδες αποσύρθηκαν από τις πόλεις Αλ-Κάιμ, Ράουα και Ανα για να ανασυνταχθούν», ανακοίνωσε ο Ιρακινός στρατηγός Κάσεμ Ατα. Χθες οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας συνοριακό πέρασμα του Αλ-Κάιμ , στα σύνορα με τη Συρία, ένα από τα τρία περάσματα που υπάρχουν στη συρο-ιρακινή μεθόριο και την ομώνυμη πόλη.

Η υπηρεσία στρατιωτικής διοίκησης του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι δεν σχολίασε το γεγονός τις πτώσεις των πόλεων της επαρχίες Άνμπαρ του δυτικού Ιράκ και ανακοίνωσε ότι ενημέρωση για τις εξελίξεις θα υπάρξει αργότερα εντός της ημέρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ που φιλοδοξούν να ιδρύσουν ισλαμικό κράτος σε μία ζώνη ανάμεσα στο Ιράκ και τη Συρία, δραστηριοποιούνται και στη σύρραξη στη Συρία, όπου έχουν προωθηθεί στη συνορεύουσα με το Ιράκ επαρχία Ντέιρ Εζόρ. Κατά την αιφνιδιαστική τους προέλαση στο Ιράκ εδώ και δέκα ημέρες, έχουν καταλάβει τη Μοσούλη, δεύτερη πόλη της χώρας, μεγάλο μέρος της επαρχίας της Νινευί, του Τικρίτ και τμήματα των επαρχιών Σαλαχεντίν, Κιρκούκ και Ντιγιάλα, ενώ χθες κατέλαβαν ένα από τα τρία συνοριακά περάσματα στη μεθόριο με τη Συρία, το στρατηγικής σημασίας πέρασμα του Αλ-Κάιμ στην επαρχία Αλ-Ανμπαρ.

Μετά τον αιφνιδιασμό των πρώτων ημερών της προέλασης του ΙΚΙΛ, οι θρησκευτικοί ηγέτες των σιιτών κάλεσαν τους πολίτες να πάρουν τα όπλα για να υπερασπισθούν τη χώρα απέναντι στους τζιχαντιστές σουνίτες, οι οποίοι απειλούν να προωθηθούν στη Βαγδάτη και τις ιερές πόλεις Κερμπάλα και Νατζάφ. 

Χθες στη σιιτική συνοικία της Βαγδάτης, Σαντρ Σίτι, αλλά και άλλες ιρακινές πόλεις, παρήλασαν χιλιάδες εθελοντές με τα όπλα ανά χείρας, φωνάζοντας «Μάχντι», το όνομα του 12ου προφήτη για τους σιίτες.

Ο ισχυρός σιίτης ηγέτης Μοκντάντα Σαντρ , ο οποίος απηύθυνε έκκληση για την προστασία των ιερών τόπων του Ιράκ, ανακοίνωσε τη σύσταση στρατιωτικής δύναμης που ονομάζεται «Σαράγια αλ-Σάλαμ» (τάγματα της ειρήνης) που αποτελούνται από εθελοντές. Η νέα στρατιωτική δύναμη θα ενταχθεί στις τάξεις των χιλιάων Ιρακινών που παρουσιάσθιηκαν ως εθελοντές, μετά τις εκκλήσεις της ιρακινής κυβέρνησης, αλλά κυρίως μετά τα μηνύματα του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών του Ιράκ Αλι Σιστάνι.

Την ώρα που ο ιρακινός στρατός προσπαθεί να ανασυνταχθεί έπειτα από τον αιφνιδιασμό των δυνάμεων του ΙΚΙΛ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε την αποστολή 300 στρατιωτικών συμβούλων στο Ιράκ, αποκλείοντας ωστόσο τις αεροπορικές επιδρομές, που ζητούσε η ιρακινή κυβέρνηση.

Και Αυστραλοί πολίτες στις τάξεις του ΙΚΙΛ
Αυστραλοί τζιχαντιστές, που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις του Ιράκ, συμμετείχαν στη μαζική εκτέλεση αιχμαλώτων στρατιωτών του τακτικού ιρακινού στρατού, σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό των Αυστραλών, που έχουν συνταχθεί με τους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία.

Η κ. Μπίσοπ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει ακυρώσει τα διαβατήρια κάποιων Αυστραλών τζιχαντιστών, εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει τα διαβατήρια και άλλων και να αφαιρέσει την υπηκοότητα ορισμένων. «Αυτοί είναι βάρβαροι άνθρωποι. Οι εκτελέσεις, οι δολοφονίες και το γεγονός ότι καυχώνται γι αυτές στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι μία τοξική μορφή τρομοκρατίας» είπε η υπουργός και πρόσθεσε πως αν αυτά τα άτομα επιστρέψουν στην Αυστραλία, μπορεί να απειλήσουν ασφάλεια της χώρας.

Εκτιμάται πως 150 Αυστραλοί τζιχαντιστές πολεμούν στο Ιράκ και τη Συρία. Πρόκειται για άτομα αραβικής καταγωγής, που έχουν πολιτογραφηθεί Αυστραλοί.

Διαβάστε ακόμη:

Χιλιάδες σιίτες παρήλασαν σε Βαγδάτη και άλλες πόλεις

Έτοιμες για στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ οι ΗΠΑ

Το «χαλιφάτο» του ISIL

Τρομοκρατία με… hashtag!

Κρίση στο Ιράκ: Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο;

Στη δημοσιότητα εικόνες ομαδικών εκτελέσεων στο Ιράκ